Laan van Meerdervoort 211 - Den Haag

Laatst gecontroleerd op:
3 mei 2016
Gepubliceerd op:
1 april 2016

De Huishoudschool aan de Laan van Meerdervoort 211 en het naastgelegen vroegere politiebureau aan de Archimedesstraat ondergingen een ware metamorfose. Ze bieden nu onderdak aan tien appartementen, twee stadswoningen en een huisartsenpraktijk.

Beschrijving

Al geruime tijd stonden de panden leeg. In 2005 schreef de gemeente een prijsvraag uit om de panden een nieuwe functie te geven. Het winnende idee is begin 2011 in uitvoering gegaan. De Huishoudschool, een schepping van architect J.J. van Nieukerken uit 1900 en het naastgelegen vroegere politiebureau aan de Archimedesstraat ondergingen een ware metamorfose. De Haagse architect Fred Bos van de Architektenkombinatie heeft met ingenieuze plattegronden hedendaags woningen naadloos ingepast. Alle woningen hebben een zonnig (dak)terras, balkon of tuin en in veel gevallen aan twee of drie zijden grote ramen. De nieuwe bewoners hebben echter zelf de woning kunnen indelen en helemaal naar hun hand kunnen zetten. Alleen de situering van bijvoorbeeld schacht(en) en de meterkast waren een vast gegeven. In december 2011 zijn alle woningen opgeleverd.

Technische aspecten en Uitvoering

De bijzondere elementen in en aan het gebouw zijn behouden gebleven en zijn in de meeste gevallen een onderdeel geworden van het nieuwe plan. De oorspronkelijke vele bogen zijn in het nieuwe ontwerp onder andere geïntegreerd in de nieuwe toegangsdeuren naar de appartementen. Het effect hiervan is dat de aanwezige bogen extra benadrukt worden zonder enige bouwkundige aanpassing. De uiterlijke verschijning is nagenoeg ongewijzigd gebleven, de gemaakte aanpassingen zijn natuurlijk en alsof ze er al die tijd al waren. Het pand is weer in zijn oude glorie hersteld en kan weer decennia mee.

Succesfactoren

Volgens architekt Fred Bos is de charme van het ‘herscheppen’ van dergelijke gebouwen de kunst om zoveel mogelijk van de oorspronkelijke luister te handhaven en tegelijkertijd wooncomfort van deze tijd te realiseren. Dat lukte bij dit project heel goed, mede omdat de beide gebouwen van zichzelf al een aantal kwaliteiten bezitten die je in de nieuwbouw nooit zult terugvinden. De vele raampartijen betekenen veel (zon)licht in de woning en veel ruimtelijke mogelijkheden. De bewoners konden bijvoorbeeld kiezen of ze de woonkamer aan de straatzijde wilden of aan de kant van het binnenhof. Deze keuzevrijheid is uniek. Maar ook de geweldige plafondhoogtes en de mooi gedetailleerde ramen vind je niet terug bij nieuwbouw.

Specifieke problemen en oplossingen

Bouwen in de binnenstad is een logistieke uitdaging. Normaal gesproken vinden er op een werkdag veel transportbewegingen plaats. Door een logistiek centrum te openen buiten de stad bij UTS konden alle leveranciers met volle vrachten rijden. Bij UTS werden de juiste hoeveelheden per appartement uitgelopen en gesorteerd in een container. Hierdoor kon de aannemer 'on demand' de bouwmaterialen afroepen: Just in Time levering met gecombineerde aan- en afvoerstromen door één partij. De gecombineerde goederenstromen buiten de spitsuren en het ontbreken van deelleveringen resulteerden in een afname van het vrachtverkeer in het stedelijk gebied. Het effect was minder CO2-uitstoot en dus een groener en meer gestroomlijnd bouwproces.

Energie en duurzaamheid

Het gebouw, van origine ongeïsoleerd, is getransformeerd tot een woon- en werkgebouw met energie-label A. De gehele ‘schil’ is geïsoleerd en er zijn moderne installaties als een HR++ ketel, WTW-systeem en duurzame verlichting aangebracht.

Kenmerken

Bent u tevreden over deze pagina?