Subsidie Duurzame Scheepsbouw (SDS)
Wilt u met uw scheepswerf een schip of offshore-constructie bouwen of verbouwen? En hierbij gebruikmaken van innovaties om de duurzaamheid te verbeteren? Dan kunt u de Subsidie Duurzame Scheepsbouw (SDS) aanvragen. Zo test u technieken om bijvoorbeeld uitstoot van CO2 en andere emissies te verkleinen. Of (onderwater-) geluidsproductie te verlagen.
Budget en aanvraagperiode
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw, moet uw aanvraag in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Het te (ver)bouwen schip is een binnenvaart- of zeeschip met een brutogewicht boven de 100 ton of sleepboot met een vermogen van meer dan de 365 kW. Vissersvaartuigen komen niet in aanmerking.
- De overeenkomst van de bouw of verbouwing van het schip mag niet gesloten zijn op het moment van indiening. Wel moet er zicht zijn op contractsluiting via een intentieverklaring.
De minister laat zich adviseren door een externe adviescommissie. Deze commissie stelt een score vast voor elk van de in de regeling genoemde toetsingscriteria. De toetsingscriteria zijn:
- innovativiteit;
- duurzaamheid;
- economisch perspectief;
- kwaliteit van de aanvraag.
Bereid uw aanvraag voor
Gebruik het bestand Model Projectplan 2023 als opzet voor uw eigen projectplan.
Na uw aanvraag
Bij een tender beoordelen we aanvragen op kwaliteit. Na de sluitingsdatum vergelijken we alle projecten met elkaar. Binnen deze tender geeft de adviescommissie aan elk project een aantal punten voor 4 criteria. De criteria leest u in de publicatie van de Staatscourant. Het totaal aantal gescoorde punten bepaalt uw positie op de ranglijst. Het hoogst scorende project krijgt als eerste subsidie, daarna het project met het één na hoogste aantal punten. Zo gaat het verder tot het hele beschikbare budget verdeeld is.
Heeft u in eerdere jaren subsidie voor de SDS aangevraagd en ontvangen? Dan kunt u een projectwijziging doorgeven of een vaststelling aanvragen.
Wijzigingen doorgeven
Als u iets wijzigt in uw plan dient u een wijzigingsverzoek in. Heeft u subsidie ontvangen in 2017? Vul dan het formulier ‘Wijziging in project, uitvoering en of organisatie’ of ‘Wijziging Penvoerder samenwerkingsverband’ in.
U logt in met eHerkenning. Om in te loggen heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.
Vaststelling aanvragen
Na de einddatum van het project moet u binnen 13 weken een vaststelling aanvragen. Heeft u subsidie ontvangen in 2017? Dan vult u het formulier ‘Aanvraag vaststelling subsidie’ in.
Wilt u uw project vervroegd laten vaststellen? Dien dan een wijzigingsverzoek in om de einddatum van uw project naar voren te halen.
Wetten en regels
- Publicatie Staatscourant SDS 28 maart 2023
- Publicatie Staatscourant SDS 9 december 2021
- Publicatie Staatscourant SDS 18 januari 2021
- Publicatie Staatscourant SDS 3 juli 2020
- Publicatie Staatscourant SDS 2019
- Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw 2018 in de Staatscourant
- Publicatie Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw 2017 in de Staatscourant
- Regeling Nationale EZ-subsidies
- Regeling openstelling EZ-subsidies 2017
- Kaderwet EZ-subsidies
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat