Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)
Bent u een energiecoöperatie of vereniging van eigenaars (VvE)? En wilt u hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht opwekken? Vraag dan subsidie aan met de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE).
Budget en aanvraagperiode
Wilt u meepraten over de SCE?
Heeft u als VvE, energiecoöperatie of brancheorganisatie opmerkingen over de aanvraagronde in 2025? Of ideeën om de subsidie te verbeteren voor de aanvraagronde in 2026? Doe dan mee aan de marktconsultatie over de SCE.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) vraagt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) elk jaar om advies over de SCE. Om tot een goed advies voor 2026 te komen, wil het PBL graag met u in gesprek.
U kunt met een consultatieformulier reageren op het advies voor de aanvraagronde in 2025 en de wijzigingsnotitie voor de aanvraagronde in 2026. U mailt dit voor 11 april 2025 naar sde@pbl.nl. Als het PBL een aanvullend gesprek met u wil, dan zal dit plaatsvinden tussen 6 mei en 2 juni.
Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?
U krijgt subsidie als u hernieuwbare (duurzame) energie opwekt met zonnepanelen, windmolens of waterkracht. U kunt hiervoor een aanvraag indienen in verschillende categorieën installaties. Deze zijn ingedeeld naar vermogen (de hoeveelheid energie die de installatie kan opwekken).
Bekijk de categorieën, de bedragen die u per opgewekte kilowattuur (kWh) ontvangt en de technische eisen aan uw installatie:
Wilt u uw project met ons bespreken?
Wilt u voor uw project subsidie aanvragen, maar zit u nog met enkele vragen? Vraag een adviesgesprek aan met onze adviseurs door te mailen naar sce@rvo.nl. Geef hierin een korte, duidelijke omschrijving van uw project en de vragen die u hierover heeft. Vermeld in uw mail ook uw telefoonnummer. Dan bellen we u voor een afspraak.
Hoe werkt de subsidie?
De SCE is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat u subsidie krijgt voor de elektriciteit die u opwekt met uw installatie (een bedrag per kWh).
Dit bedrag berekenen wij zo:
- Elk jaar stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) per type installatie een basisbedrag vast. Het basisbedrag is het bedrag per kWh, dat nodig is om de installatie voor u rendabel te maken.
- Het basisbedrag van het jaar waarin u aanvraagt, geldt voor de hele subsidieperiode van 15 jaar. U heeft dus lang zekerheid over het rendement op uw investering.
- De subsidie die u krijgt per kWh is het verschil tussen het basisbedrag en een correctiebedrag. Het correctiebedrag is de marktprijs voor elektriciteit. Het PBL stelt deze ieder jaar vast.
- Als de elektriciteitsprijs stijgt, ontvangt u minder subsidie. U ontvangt dan meer vergoeding uit de markt voor uw opgewekte kWh. Als de elektriciteitsprijs daalt, ontvangt u minder vergoeding uit de markt voor uw opgewekte kWh. Dan krijgt u meer subsidie, zodat uw installatie rendabel blijft. Het correctiebedrag is nooit lager dan de basisenergieprijs.
- Als het correctiebedrag gelijk is aan of hoger is dan het basisbedrag, ontvangt u geen subsidie.
- U krijgt alleen subsidie als VertiCer u certificaten (garanties van oorsprong, GVO) geeft voor de elektriciteit die u opwekt.
Wilt u weten hoe de subsidie voor uw project uitpakt? Bekijk dan de rekenvoorbeelden die we hebben opgesteld.

Grafiek onrendabele top SCE-regeling. De subsidie die u ontvangt, is het verschil tussen het basisbedrag en het correctiebedrag. Tenzij het correctiebedrag onder de basisenergieprijs zakt. In dat geval is de subsidie het verschil tussen het basisbedrag en de basisenergieprijs. In de praktijk zal het correctiebedrag niet zo gauw onder de basisenergieprijs zakken
Let op: de grafiek is een voorbeeld. Hiermee laten we de mogelijke effecten zien van het correctiebedrag op de marktvergoeding. Als dit overeenkomt met een specifiek SCE-project, dan is dit toevallig.
Bepaal uw postcodegebied
De leden van uw energiecoöperatie of VvE (particulieren of bedrijven) en de installatie moeten wonen of gevestigd zijn binnen een bepaald postcodegebied, de zogenaamde postcoderoos. De postcode waarin uw installatie zich bevindt en de aangrenzende postcodes behoren tot deze postcoderoos. De postcodekaart van Nederland bepaalt het postcodegebied.
Bepaal uw postcoderoos met de Postcodeviewer (bij voorkeur openen met Firefox of Edge).
Voor de postcoderoos gelden verder deze voorwaarden:
- Bij een coöperatie wonen de deelnemende leden binnen de postcoderoos, of zijn de bedrijven hier gevestigd.
- Bent u een VvE? Dan woont of is gevestigd ten minste 75% van de leden binnen de postcoderoos.
- U kunt uw installatie in het midden van de postcoderoos plaatsen of in één van de 'blaadjes' van de roos.
- Is uw bedrijf gevestigd in de postcoderoos? Dan mag u als lid meedoen in de energiecoöperatie. Wel moet u dan een kleinverbruikersaansluiting hebben. Een kleinverbruikersaansluiting is een aansluiting op het elektriciteitsnet met een totale maximale doorlaatwaarde van maximaal 3 x 80 ampère.
Voorwaarden
Wilt u een subsidieaanvraag indienen? Dan moet u voldoen aan verschillende voorwaarden. Er zijn algemene voorwaarden, voorwaarden voor energiecoöperaties en voorwaarden voor VvE's.
Wijzigingen in 2025
De SCE is in 2025 op een aantal punten veranderd. Het gaat om de volgende wijzigingen:
Om meer rekening te houden met de natuur, kunt u voor zonne-energie subsidie aanvragen in een nieuwe categorie: ‘Zon-pv gva grondgebonden natuurinclusief van 500 kWp tot en met 6 MW’. In de vergunning hiervoor moeten extra eisen zijn opgenomen. Deze vindt u op Zonne-energie SCE.
Coöperaties kunnen samen met een besloten vennootschap (bv) aanvragen. Dit kan alleen als de coöperatie 100% aandeelhouder is van deze bv. Daarnaast moet de coöperatie ook het bestuur zijn van de bv. Beide partijen ondertekenen hiervoor een ‘verklaring gezamenlijke aanvraag’. Deze stuurt u mee met uw aanvraag. U stuurt van de bv en de coöperatie de statuten op. De coöperatie en de bv zijn beide aansprakelijk als er tijdens de subsidielooptijd schulden ontstaan.
Voor aanvragen uit 2024 en later met een grootverbruikersaansluiting, kunt u de subsidielooptijd met maximaal 2 jaar verlengen. Dit kan alleen als u tijdens de subsidieperiode opwek van elektriciteit bent misgelopen. Dan kunt u die in het 16e en 17e jaar inhalen.
Lukt het u niet om de opwekinstallatie op tijd in gebruik te nemen? Dan kunnen wij u maximaal 2 jaar uitstel geven. Dit was één jaar.
Vraagt u subsidie aan om een bestaande windmolen te vervangen of voor een windmolen op een plaats waar eerder een windmolen heeft gestaan? Dan gelden deze voorwaarden:
- De nieuwe windmolen moet minimaal 1 MW in vermogen toenemen.
- Stond er één windmolen en bouwt u één nieuwe? Dan moet het vermogen van de nieuwe windmolen met minimaal 1 MW toenemen.
- Stonden er twee windmolens en bouwt u één nieuwe? Dan moet de toename minimaal 2 MW zijn.
- Stond er één windmolen en bouwt u 2 nieuwe op dezelfde locatie? Dan geldt een van de 2 nieuwe windmolens als vervangende windmolen. De minimale toename van het vermogen moet dan 1 MW zijn.
- De te vervangen windmolen moet u op het moment van vervangen ten minste 15 jaar hebben gebruikt. Of op het moment van aanvragen moet u deze minstens 13 jaar geleden in gebruik hebben genomen.
Bij wind zijn de vermogens in de categorieën voor grootverbruik iets gewijzigd. Windturbines met een vermogen van 1 MW vallen nu onder de categorie groter of gelijk aan 15 kW tot en met 1 MW.
Plaatst u op een veld meerdere kleine installaties? Dan mag u daarvoor maar één aanvraag per categorie en per aanvraagronde indienen. Dit doen we om te voorkomen dat één project wordt opgeknipt in verschillende kleinere aanvragen om zo voor een hoger subsidietarief te kunnen aanvragen. Om te bepalen of een installatie is opgeknipt, kijken we naar de ligging van de percelen en het postcodegebied. Hierbij kijken we naar de 4 cijfers van de postcode.
Zie ook Voorwaarden SCE.
Uw aanvraag voorbereiden
Wilt u weten welke stappen u doorloopt om uw aanvraag te regelen? Bekijk het stappenplan.
Met uw aanvraag stuurt u verschillende bijlagen mee. U zorgt zelf voor:
- een studie naar de haalbaarheid van uw project;
- een intentieverklaring voor de vestiging van het recht van opstal voor de locatie waar de installatie moet komen;
- een verklaring dat uw dak of gevel geschikt is voor de installatie (voor dakgebonden systemen tot 500 kWp);
- een verklaring van een constructeur over de draagkracht van de dakconstructie (voor dakgebonden systemen van 500 kWp of meer);
- een transportindicatie (via uw netbeheerder, alleen als u voor een grootverbruikersinstallatie aanvraagt);
- een huur- of gebruikersovereenkomst om de installatie te plaatsen of te gebruiken op de locatie in geval van erfpacht (alleen als het om een coöperatie gaat);
- een huur- of gebruikersovereenkomst met de VvE om de installatie te plaatsen of te gebruiken op de locatie (alleen als het om een coöperatie gaat);
- een kaart of luchtfoto van de locatie waarop de installatie is ingetekend (alleen bij een zon-PV-installatie);
- de benodigde vergunningen voor uw installatie, inclusief de vergunningaanvraag (welke u nodig heeft, verschilt per type installatie);
- een kaart van uw postcoderoos uit de Postcoderoos viewer.
- de statuten van de coöperatie (akte van de notaris);
- de statuten van de bv (akte van de notaris);
- de ondertekende Modelverklaring gezamenlijke aanvraag;
- een windenergie-opbrengstberekening (windrapport) bij een aanvraag voor windenergie.
- Voor een windmolen met een vermogen van meer dan 100 kW stelt een organisatie met kennis van windenergie-opbrengstberekeningen dit windrapport op. Hierbij gebruikt zij bekende rekenmodellen, omgevingsmodellen, windmodellen en windkaarten.
- Voor een windturbine met een vermogen van 100 kW of minder is een eenvoudige energie-opbrengstberekening van de leverancier voldoende;
- een waterkracht-opbrengstberekening bij een aanvraag voor waterkracht van meer dan 100 kW.
U kunt hierbij onderstaande modellen gebruiken:
Handleiding haalbaarheidsstudie SCE 2025
Model haalbaarheidsstudie SCE 2025
Modelverklaring draagkracht dakconstructie SCE 2025
Informatieblad modelverklaring draagkracht SCE 2025
Model intentieovereenkomst Vestigen recht van opstal SCE 2025
Modelverklaring geschiktheid dak of gevel SCE 2025
Modelverklaring gezamenlijke aanvraag SCE 2025
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.
Kunt u geen eHerkenning gebruiken? U kunt ook inloggen met uw DigiD. Vraag dan als intermediair aan voor de VvE of energiecoöperatie. U moet als intermediair in het bezit zijn van een ondertekend machtigingsformulier. Dit formulier hoeft u niet als bijlage bij de aanvraag toe te voegen. Wij kunnen hier later wel naar vragen.
U vraagt aan via de knop 'Uw aanvraag direct regelen'. U komt dan in onze online aanvraagomgeving. Volg daar de volgende stappen:
- Klik op 'Aanvragen' en log in met eHerkenning (of DigiD).
- Kies uw aanvraagcategorie op het tabblad 'Installatie selecteren'.
- Plaats alle gegevens van uw installatie in het formulier.
- Vul alle vragen naar waarheid in.
- Zet uw aanvraag direct klaar.
Houd daarbij rekening met het volgende:
Upload alle bijlagen in het online aanvraagformulier. Overschrijdt het bestand het maximum van 20 MB per bijlage? Stuur de bijlagen in meerdere delen met uw aanvraag mee.
Controleer uw aanvraag nauwkeurig en check of u alle vereiste vergunningen en bijlagen heeft bijgevoegd. - Verzend uw aanvraag.
Direct na verzending ontvangt u een ontvangstbevestiging via e-mail met een dossiernummer. Uw aanvraag slaan wij op in 'Mijn aanvragen' in de online aanvraagomgeving. Daar kunt u hem altijd terugvinden.
Aanvragen
U kunt de SCE aanvragen van 3 maart 2025, 9:00 uur tot 1 oktober 2025, 17:00 uur. Dit doet u online met een digitaal aanvraagformulier. Hiervoor gebruikt u onderstaande aanvraagknop.
U logt in met uw DigiD of met eHerkenning. Bij eHerkenning heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.
Na uw aanvraag
Als u uw aanvraag heeft ingediend, kunt u van ons het volgende verwachten:
Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Daarbij geldt het volgende: ontvangen wij op een dag meer aanvragen dan het nog beschikbare budget? Dan loten we tussen deze aanvragen.
U ontvangt binnen 13 weken na uw aanvraag een beslissing. Wij kunnen deze periode eenmalig verlengen met maximaal 13 weken.
Als wij uw aanvraag hebben beoordeeld, ontvangt u een beschikkingsbrief. Hierin staat of u subsidie krijgt of niet.
Als de beslissing op uw subsidieaanvraag positief is, staan in de brief onder andere het maximale subsidiebedrag en de looptijd van de subsidieperiode. U kunt dan beginnen met de uitvoering van uw project. Hoe dit werkt leest u op de pagina Uw SCE-project realiseren.
Is uw subsidieaanvraag niet goedgekeurd (negatieve beschikking)? Dan kunt u bezwaar maken binnen 6 weken na de datum van de beschikkingsbrief. In uw brief leest u hoe u een bezwaar indient.
Brieven nu ook digitaal
Alle brieven die wij sinds 1 januari 2023 hebben verzonden, kunt u terugvinden als u inlogt op onze digitale aanvraagomgeving. Onder ‘Mijn aanvragen’ in Mijndossier vindt u:
- uw gegevens
- uw correspondentie met ons
- de status van uw project
U kunt hier ook via een link digitaal reageren op een brief die u van ons heeft ontvangen. Zo kunt u eventuele vragen van ons beantwoorden of nieuwe informatie aanleveren. U krijgt een ontvangstbevestiging per e-mail als u digitaal heeft gereageerd.
Wij sturen deze notificatiemails naar het e-mailadres dat u in het profiel heeft opgegeven.
U krijgt onze brieven ook nog steeds per post. Daarin verwijzen we naar onze digitale aanvraagomgeving. U krijgt een e-mail van ons als er nieuwe correspondentie klaarstaat. Op termijn versturen we geen brieven per post meer als u daarvoor akkoord geeft. Daarvoor krijgt u dan een verzoek.
Heeft u uw installatie in gebruik genomen? En heeft u uw installatie ingeschreven bij VertiCer? Dan ontvangt u van ons elke maand een voorschot.
Lees meer over de voorschotten en de bijstelling van deze voorschotten op de pagina Uw SCE-project beheren.
Aanvragen uit eerdere rondes
U vindt hieronder een overzicht van alle SCE-projecten sinds 2021. U kunt deze ook vinden op een kaart van Nederland met alle SCE-projecten.
Aanvraagronde in komende jaren
De SCE opent elk jaar voor aanvragen. Wanneer precies verschilt. Meestal duurt de aanvraagronde ten minste 6 maanden.
De subsidiebudgetten voor de jaren 2026 tot en met 2029 vindt u in onderstaande tabel. Deze kunnen nog hoger worden.
Jaar | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 |
Budget SCE (miljoen €) |
78 | 50 | 35 | 35 |
Veelgestelde vragen
Nog vragen over de SCE? Bekijk eerst onze antwoorden op de veelgestelde vragen.
Besluiten en bekendmakingen
In onderstaand overzicht vindt u officiële bekendmakingen van de overheid over de SCE.
- Besluit openstelling Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking 2025 (Staatscourant 24-02-2025)
- Besluit openstelling Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking 2024 (Staatscourant 22-03-2024)
- Besluit openstelling Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking 2023 (Staatscourant 23-11-2022)
- Besluit openstelling Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking 2022 (Staatscourant 04-02-2022)
- Besluit openstelling Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking 2021 (Staatscourant 03-03-2021)
- Besluit vaststelling definitieve correctiebedragen SCE 2024 (Staatscourant, 23-04-2025)
- Besluit vaststelling voorlopige correctiebedragen SCE 2025 (Staatscourant, 31-10-2024)
- Besluit vaststelling definitieve correctiebedragen SCE 2023 (Staatscourant, 01-05-2024)
- Wijziging vaststelling definitieve correctiebedragen SCE 2022 (Staatscourant 22-12-2023)
- Besluit vaststelling voorlopige correctiebedragen SCE 2024 (Staatscourant, 31-10-2023)
- Besluit vaststelling definitieve correctiebedragen SCE 2022 (Staatscourant, 26-04-2023)
- Besluit vaststelling voorlopige correctiebedragen SCE 2023 (Staatscourant, 28-10-2022)
- Besluit vaststelling definitieve correctiebedragen SCE 2021 (Staatscourant, 07-04-2022)
- Besluit vaststelling voorlopige correctiebedragen SCE 2022 (Staatscourant 04-11-2021)
- Voorlopige correctiebedragen SCE 2022 (hoofdstuk 2, tabel 21)
- Wijzigingsregeling Subsidie Coöperatieve Energieopwekking 2025 (Staatscourant 24-02-2025)
- Wijzigingsregeling Subsidie Coöperatieve Energieopwekking 2024 (Staatscourant 22-03-2024)
- Wijzigingsregeling Subsidie Coöperatieve Energieopwekking 2023 (Staatscourant 21-11-2022)
- Wijzigingsregeling Subsidie Coöperatieve Energieopwekking 2022 (Staatscourant 24-02-2022)
- Kamerbrief resultaten SCE 2024 en openstelling SCE 2025 (17-12-2024)
- Kamerbrief resultaten SCE 2023 en openstelling SCE 2024 (29-01-2024)
- Kamerbrief Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking 2023 (21-11-2022)
- Kamerbrief over rol zonne-energie in energietransitie (20-05-2022)
- Kamerbrief Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (08-12-2021)
Meer weten?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei