Gesloten voor aanvragen

Publieke samenvattingen SBIR oproep Energietransitie vaarwegen Provincie Zuid-Holland

Laatst gecontroleerd op:
25 oktober 2021
Gepubliceerd op:
21 oktober 2021

Voor de SBIR oproep Energietransitie vaarwegen Provincie Zuid-Holland zijn 3 ondernemers uit fase 1 zijn geselecteerd voor fase 2. Ondernemers Vialis, Mobility Sensing en Crux Engineering onderzochten de haalbaarheid van hun oplossingen voor het opwekken van energie door kades en oevers van provinciale vaarwegen, die bijdragen om de CO2-voetafdruk van de vaarwegen te compenseren.

Warmtewisselingssystemen geïntegreerd in oeverbescherming van Vialis

Vialis en IF Technology sloegen de handen ineen voor verduurzaming van de aanleg en renovatie van vaarwegen in de provincie Zuid-Holland. Door bodemenergie vlakbij stalen damwanden te benutten voor huishoudens en industrie ontstaat er een nieuwe duurzame energiebron en wordt aardgas bespaard. Dit levert per kilometer damwand jaarlijks zo'n 10 ton CO2-vermindering op. Het systeem is goedkoop in aanleg en bijna onderhoudsvrij. Het is vergelijkbaar met bestaande hernieuwbare bronnen én is aan te leggen op voorheen onmogelijke plekken. De honderden kilometers kade in de provincie Zuid-Holland dragen door deze oplossing bij aan een fossielvrij en comfortabel geklimatiseerd Nederland.

dockPower van Mobility Sensing

Op binnenwateren wint dockPower elektriciteit uit de golven. Op de meest lastige plaatsen worden sensoren, verlichting en andere kleinere elektrische apparaten in een handomdraai van volledig hernieuwbare energie voorzien. Ideaal voor het voeden van sensoren in een permanent of tijdelijk IoT-netwerk. Het is het ook geschikt als permanente voedingsbron voor displays, stuwen of andere toepassingen. Dit komt door de robuustheid, levensduur en mogelijkheid om dockPowers te koppelen voor een grotere energievraag. Per locatie is dockPower aan te passen aan het meest voorkomende golfpatroon. Dit zorgt voor een maximale opbrengst van deze stabiele en duurzame energiebron.

Energie Damwand van Crus Engineering

Het doel van het project 'Energie Damwand' is om damwanden in kadeconstructies nuttig te gebruiken in de energiehuishouding van de bebouwde omgeving. In de kade wordt opwek- en buffercapaciteit van energie gecreëerd in de vorm van warmte. Zo worden duurzame energiebronnen maximaal ingezet bij de verlaging van CO2-uitstoot. Uit de case die in het haalbaarheidsonderzoek is uitgewerkt, blijkt dat een meter energie damwand jaarlijks zorgt voor 1,24 ton CO2-vermindering. Bij het uitrusten van 4 km kade met een energie damwand, zorgt dit voor dit thema voor een neutrale CO2-voetafdruk.

Vragen over SBIR?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?