Flex-e: Flexibiliteitsscan
Wilt u weten hoe u met uw organisatie flexibeler elektriciteit kunt gebruiken? Laat een scan maken met de subsidie Flexibel elektriciteitsverbruik (Flex-e). U weet dan uw huidige verbruik en welke maatregelen u zelf kunt nemen om flexibeler te worden in uw verbruik. Zo weet u wat flexibel elektriciteitsgebruik u oplevert.
Hoogte subsidie en aanvraagperiode
Voor wie is de subsidie?
Heeft uw organisatie een gecontracteerd transportvermogen (maximale hoeveelheid elektriciteit die u via uw netaansluiting mag afnemen) van 100 kW elektriciteit of meer? Dan bent u grootverbruiker. U kunt subsidie aanvragen voor een flexibiliteitsscan die uw mogelijkheden laat zien om flexibeler elektriciteit te gebruiken.
Let op: bedrijven uit de visserij en aquacultuur kunnen met deze regeling geen subsidie aanvragen. Lees meer hierover via de link in de volgende paragraaf (Waarvoor krijgt u subsidie?).
Waarvoor krijgt u subsidie?
U kunt subsidie aanvragen voor 50% van de kosten van de flexibiliteitsscan. Het maximale subsidiebedrag is € 10.000.
U krijgt de kosten vergoed voor het maken van een flexibiliteitsscan.
U krijgt geen subsidie voor kosten voor uw eigen medewerkers en standaard bedrijfskosten, zoals beheer- en onderhoudskosten.
Krijgt u subsidie?
Wij beoordelen de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst. Dus hoe eerder u aanvraagt, hoe groter de kans dat u subsidie krijgt. De subsidie heeft 2 aanvraagrondes: één ronde in 2025 en één in 2026. Elk jaar is 50% van het totale subsidiebudget beschikbaar (in 2025 is dat € 13,5555 miljoen).
Aan welke voorwaarden moet u voldoen?
- U staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.
- U heeft een aansluit- en transportovereenkomst (ATO) met de netbeheerder voor de elektriciteitsaansluiting waarvoor u subsidie aanvraagt.
- U vraagt subsidie aan op basis van de EAN-code(s) van uw elektriciteitsaansluiting. Heeft uw bedrijf meerdere vestigingen? Dan kunt u per vestiging subsidie aanvragen.
Hoe bereidt u uw aanvraag voor?
Het is belangrijk dat uw subsidieaanvraag compleet is. Alleen dan kunnen wij uw aanvraag beoordelen. Bekijk hieronder welke informatie en bijlagen u meestuurt.
Zet in ieder geval in uw aanvraag:
- Uw organisatiegegevens:
- Registratienummer bij Kamer van Koophandel
- Post- en bezoekadres
Wijkt dit adres af van het adres van de vestiging waarvoor u een aanvraag doet? Vermeld dan ook dit adres. - Rekeningnummer
- SBI-code(s) van de aanvrager
- Bedrijfsgegevens van uw adviseur:
- Naam van de adviseur/het bedrijf
- Registratienummer bij Kamer van Koophandel
- Post- en bezoekadres
- Contactpersoon voor de aanvraag:
- Naam
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Gegevens over de aansluiting van het bedrijf:
- EAN-code
- Kopie van de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) met de netbeheerder
Welke bijlagen stuurt u mee?
Stuur onderstaande bijlagen mee met uw aanvraag.
Offerte
Offerte van de adviseur die de flexibiliteitsscan uitvoert. U en de adviseur ondertekenen deze offerte. In deze offerte staat:
- welke (economische) activiteiten de adviseur uitvoert.
- de totale doorlooptijd voor het uitvoeren van de flexibiliteitsscan. Ook staat er per onderdeel wanneer het wordt uitgevoerd en hoe de adviseur het onderzoek aanpakt. Dit is afgestemd op de situatie van uw bedrijf.
- dat de resultaten van de flexibiliteitsscan in een rapport komen, met onder andere informatie over het energiegebruik van uw bedrijf, de situatie op het elektriciteitsnet in uw regio en mogelijke flexibiliteitsmaatregelen.
- wat de kosten zijn van de flexibiliteitsscan, exclusief btw, met daarbij:
- per onderdeel het aantal uren en het tarief;
- eventuele bijkomende kosten.
- de voorwaarde dat de offerte of opdracht alleen geldt als wij uw aanvraag voor subsidie goedkeuren.
- welke algemene voorwaarden er zijn.
Onderdelen flexibiliteitsscan
Bekijk hieronder de onderdelen die in uw flexibiliteitsscan moeten staan.
- EAN-code(s) van de elektriciteitsaansluiting van uw bedrijf.
- SBI-code(s) van uw bedrijf.
- Gecontracteerd transportvermogen voor elektriciteit, aardgas en andere energiedragers of – vormen (zoals warmte en waterstof). Dat is het vermogen dat in het contract staat dat u maximaal mag verbruiken van het elektriciteitsnet. Staan er al wijzigingen in vermogen in deze overeenkomsten gepland? Geef dit dan duidelijk aan.
- Energieverbruik van alle energiedragers een representatief kalenderjaar van de afgelopen 3 jaar. U kiest hierbij het jaar waarin uw energieverbruik het best overeenkomt met uw verwachte jaarlijks energieverbruik in de toekomst.
- Aantal uren per jaar dat uw bedrijf actief is (en dus elektriciteit verbruikt). Voeg een overzicht van de standaard bedrijfstijden per week toe.
Welke flexibiliteit is er in dit gebied nodig? Bekijk daarvoor in ieder geval:
- de capaciteitskaart van netbeheerders.
- het nieuwste congestierapport van het congestiegebied waar uw organisatie staat als dit beschikbaar is. Deze rapporten staan op de website van uw netbeheerder.
Beschrijf uw eigen energie-opwek of -conversie en het vermogen dat uw bedrijf levert aan die processen (als dit voor uw organisatie geldt). Met energieconversie bedoelen we de overschotten aan opgewekte elektriciteit (bijvoorbeeld van wind of zon) omzetten in andere vormen van energie, zoals warmte of waterstof.
Geef voor uw elektriciteitsgebruik onderstaande informatie door:
- Geef uw verbruiksprofiel per jaar, maand, week en dag (elektriciteit per kwartier). Dit moet gaan over een representatief jaar van de afgelopen 3 jaar.
- Leg de pieken en dalen in uw elektriciteitsverbruik uit (analyse).
- Schat uw verwachte energieverbruik over 5 jaar in met uitleg over de verandering in vermogen, profiel en hoeveelheid energie die u afneemt.
Geef als u aardgas, warmte en overige energiedragers verbruikt onderstaande informatie door:
- Geef uw verbruiksprofiel per jaar en (als u dit heeft) het verbruiksprofiel per maand, week en dag. Dit moet gaan over een representatief jaar van de afgelopen 3 jaar.
- Schat uw verwachte energieverbruik over 5 jaar in met uitleg over de verandering in vermogen, profiel en hoeveelheid energie die u afneemt.
Schat per maatregel in:
- het flexibel vermogen (MW) (de hoeveelheid MW die u ‘vrijspeelt’; het elektriciteitsverbruik op piekmomenten dat u kunt verplaatsen naar een ander tijdstip, zodat de belasting in het netcongestiegebied vermindert);
- de flexibele hoeveelheid energie (MWh per jaar) (de hoeveelheid elektriciteit die u in totaal kunt verplaatsen);
- de tijdsduur van flexibiliteit;
- op welke momenten u de flexibiliteit kunt inzetten;
- hoe de flexibiliteit opstart en afschakelt (de op- en afregelprocedure).
Schat per maatregel in:
- de investeringskosten;
- de operationele kosten van de flexibiliteit per MW.
Geef de voor- en nadelen aan van de flexibiliteitsmaatregelen die uw voorkeur hebben. Schrijf ook een conclusie over de meest kansrijke flexibiliteitsmaatregel.
Zet in dit uitvoeringsplan:
- een inschatting van hoe lang het per maatregel duurt om deze uit te voeren;
- wie het besluit neemt over de investering in de maatregel(en);
- overzicht van mogelijke soorten contracten met de netbeheerder voor het leveren van elektriciteit nadat u de maatregelen heeft ingevoerd.
Zo vindt u een geschikte energieadviseur
U kiest zelf een energieadviseur. Voor een goede scan is het belangrijk dat u met een ervaren professional werkt. De Federatie van Energieconsultants (FedEC) is de brancheorganisatie voor energieadviseurs. Op hun website vindt u een overzicht van gekwalificeerde adviseurs die de flexibiliteitsscan uitvoeren.
Aanvragen
U kunt Flex-e-subsidie aanvragen vanaf 1 april 2025, 09:00 uur tot en met 15 oktober 2025, 17:00 uur. U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO diensten op niveau eH2 nodig.
Wat gebeurt er na uw aanvraag?
Na uw subsidieaanvraag ontvangt u een bevestiging per e-mail. U vindt deze bevestiging ook in Mijn RVO. Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. U ontvangt binnen 8 weken van ons een antwoord. Deze periode kunnen wij eenmalig met 8 weken verlengen. U ontvangt dan een brief met ons besluit.
Keurden wij uw aanvraag goed?
- U ontvangt van ons het volledige subsidiebedrag als voorschot.
Keurden wij uw aanvraag af?
- We kunnen verschillende redenen hebben om uw aanvraag af te keuren. De reden leest u in de brief met het besluit. Heeft u hierover vragen? Neem contact met ons op via ons contactformulier.
- Bent u het niet eens met ons besluit? Dat kunt u aangeven door bezwaar te maken. Dit doet u binnen 6 weken na de datum die op de brief met het besluit staat. Wat u hiervoor nodig heeft en hoe u dit doet, leest u op onze pagina Bezwaar maken.
Informatie delen uit uw scan
Wij kunnen u vragen de uitkomsten van de flexibiliteitsscan te delen met ons. Dit geldt voor het deel van de scan dat geen bedrijfsgevoelige informatie bevat. Wij gebruiken deze informatie om onze kennis over flexibiliteit verder op te bouwen.
Waar vindt u deze subsidie in de wet?
Vragen over Flex-e?
Bekijk de veelgestelde vragen. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei