DEI+: Vergassing van reststromen
Investeert u als ondernemer in een productie-installatie voor het omzetten van reststromen in groen gas, methanol, transportbrandstoffen, chemicaliën of syngas voor industrieel gebruik? Ontvang subsidie voor uw demonstratieproject voor deze vergassing van reststromen.
Hoogte subsidie en aanvraagperiode
Let op: gaat u meer elektriciteit gebruiken of opwekken doordat u verduurzaamt? Controleer voordat u de subsidie DEI+ aanvraagt of u in uw regio last krijgt van een overbelast elektriciteitsnet (netcongestie).
Waarvoor krijgt u subsidie?
Wilt u investeren in een installatie die reststromen omzet in energie of andere waardevolle producten? Vraag subsidie aan voor uw demonstratieproject. Dit helpt u de techniek in de praktijk te testen, risico’s te verkleinen en uw marktpositie te versterken.
U kunt subsidie aanvragen voor een project waarin u reststromen vergast. Het gaat om 2 soorten reststromen:
- Biogene reststromen: organisch materiaal, zoals afval uit landbouw, voedselproductie, bosbouw of de bio-industrie. Dit materiaal is biologisch afbreekbaar.
- Gemengde reststromen: een combinatie van biogene en andere reststromen.
Met uw installatie zet u deze reststromen om in hernieuwbare energie of grondstoffen voor de circulaire economie, zoals:
- Groen gas
- Biobrandstoffen
Voor welke innovaties is de subsidie?
Als uw installatie ook werkt met biogene gemengde reststromen, komt u in aanmerking voor subsidie voor het hele proces:
- Voorbehandeling: voorbereiden van de reststromen, zoals drogen of malen.
- Torrefactie: verhitten van materiaal zoals hout, zonder zuurstof, zodat het beter geschikt is voor vergassing.
- Vergassing: omzetten van organisch materiaal in gas door verhitting zonder zuurstof. Dit gas kan gebruikt worden voor energie of verder worden verwerkt.
- Reiniging: schoonmaken van het gas of product.
- Opwaardering: verbeteren van de kwaliteit van het gas of de biobrandstof.
Waarom vraagt u subsidie aan?
- Help duurzame energie maken: zet reststromen om in groen gas of biobrandstoffen en verminder de CO2-uitstoot.
- Gebruik reststromen beter: zet afval om in bruikbare materialen of energie en bespaar kosten.
- Draag bij aan de circulaire economie: verminder het gebruik van nieuwe grondstoffen en maak productie duurzamer.
- Versterk uw positie op de markt: zet duurzame vernieuwingen in die goed zijn voor het milieu en voor uw bedrijf.
Heeft u een innovatie die u wilt testen of demonstreren, maar valt uw innovatie niet onder dit thema? Kijkt u dan of uw project past binnen een ander thema van de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).
Voorwaarden
Uw project moet passen binnen de voorwaarden van deze regeling. Deze regeling valt onder de subsidies voor energie-innovatie van de Topsector Energie. Daarom moet u ook voldoen aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen.
Wanneer mag u subsidie aanvragen?
- U heeft een bedrijf in Nederland of Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustasius en Saba).
- U voert het project voor eigen rekening en op eigen risico uit.
- In uw project zit op z'n minst één onderneming.
- Provincies en gemeentes mogen meedoen, maar ontvangen zelf geen subsidie.
- Uw onderneming is niet in moeilijkheden (volgens de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (artikel 2, punt 18)). Meer infomatie vindt u bij Kan ik subsidie krijgen als mijn onderneming in moeilijkheden is?.
Hoe lang mag uw project duren?
Uw project duurt maximaal 4 jaar.
Wat is het doel van uw project?
- U vraagt subsidie aan voor een demonstratie van een innovatie.
- Het doel is om met lage kosten de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen.
Wat verstaan we onder CO2?
CO2 is ook CO2-equivalent. CO2-equivalent is de hoeveelheid van de volgende stoffen met hetzelfde broeikaseffect als CO2:
- Methaan (CH4)
- Lachgas (N₂O)
- Gefluoreerde koolwaterstoffen (HFK’s)
- Perfluorkoolstoffen (PFK’s)
- Zwavelhexafluoride (SF6)
Voor welke projecten krijgt u subsidie?
- Voor nieuwe fabrieken in Nederland met investeringen in duurzame alternatieven. Die moeten voldoen aan de minimale milieustandaarden met minder CO2 uitstoot. Daarbij vermijden we toekomstige CO2-emissie.
- Uw project is een demonstratieproject.
Lees de algemene voorwaarden Topsector Energie-regelingen
Onderbouw uw innovatie in 10 tips
Zorg dat uw project voldoet aan internationale standaarden (voor pilotprojecten) of aan de Nederlandse standaard (voor demonstratieprojecten). Voor Nederland geldt dat we een project als voldoende innovatief beschouwen als er nog voldoende technische risico's zijn en we niet meer dan 2 vergelijkbare projecten subsidie hebben gegeven. We bedoelen daarmee dat het doel, de activiteiten en de resultaten grotendeels hetzelfde zijn.
Om de projecten in beeld te krijgen die al subsidie hebben ontvangen, kunt u de volgende websites gebruiken:
- Nederlandse projecten: Topsector Energie
- Internationale projecten: zoekmachine en Cordis
Identificeer de technische uitdagingen en onzekerheden die uw project met zich meebrengt. Wees helder over mogelijke obstakels en geef concrete oplossingen.
Vergelijk uw project met bestaande gesubsidieerde projecten en internationale voorbeelden. Laat zien wat uw project onderscheidt en hoe het vernieuwend is.
Om de projecten in beeld te krijgen die al subsidie hebben ontvangen, kunt u de volgende websites gebruiken:
- Nederlandse projecten: Topsector Energie
- Internationale projecten: zoekmachine en Cordis
Opschaling alleen is niet genoeg. Benoem de specifieke uitdagingen die voortkomen uit de vergroting van uw project en bied gerichte oplossingen.
Het samenvoegen van bestaande technologieën is niet per definitie vernieuwend. Identificeer de nieuwe problemen die ontstaan door deze combinaties en presenteer concrete oplossingen.
Het betrekken van partners in uw project is gebruikelijk. Maar alleen als dit nieuwe obstakels met zich meebrengt, is het werkelijk innovatief. Beschrijf deze uitdagingen en bied concrete oplossingen.
Vermijd vaagheid en benoem specifieke problemen, technische risico's en oplossingen in uw aanvraag.
Benadruk de specifieke technische uitdagingen waar uw project een oplossing voor biedt. Onderstreep de relevantie en impact van deze oplossingen.
Laat zien dat u op de hoogte bent van de nieuwste technologieën en pas deze kennis toe om uw project als vernieuwend te presenteren.
Zorg voor een gedetailleerde beschrijving van uw innovatie. Vertrouw op de technische expertise en geheimhoudingsplicht van beoordelaars.
Let op: als u niet bereid bent om de werking van uw technologie te delen, kunnen wij uw aanvraag niet beoordelen. Zorg in dat geval voor voldoende alternatieve financieringsmogelijkheden.
Toets uw projectidee
Vraag nu zonder verplichtingen advies over uw projectidee. Door dit te doen voordat u de aanvraag doet, vergroot u de kans dat uw project slaagt.
- Bespreek samen de haalbaarheid van uw idee en de kansen op succes.
- Leg uw idee uit en krijg direct feedback.
- Ontdek mogelijk andere subsidies die voor u interessant zijn.
Vul het projectideeformulier in. Eén van onze projectadviseurs neemt snel contact met u op.
Aanvragen
U kunt deze subsidie aanvragen vanaf 28 januari 2025, 09:00 uur tot 28 augustus 2025, 17:00 uur.
Na uw aanvraag
Heeft u al een DEI+-project lopen? Via ons digitale aanvraagportaal kunt u uw aanvraag beheren. Ook kunt u:
- de voortgang van uw project doorgeven;
- wijzigingen in uw project doorgeven;
- vaststelling voor uw subsidie aanvragen.
Veelgestelde vragen
Past u een (voor Nederland) nieuwe of vernieuwende technologie toe? Dan is uw investeringsproject een demonstratieproject.
Het woord 'demonstratie' gebruikt men ook met andere betekenissen. Vaak is dat in de fase van onderzoek en ontwikkeling. Bijvoorbeeld: de demonstratie van het principe of van een prototype. Dat kan op ware grootte zijn. Bij een demonstratieproject blijft de installatie ook na het project in gebruik. Is dat niet het geval? Omdat u de installatie demonteert of deze stil komt te staan? Dan is dit mogelijk een pilotproject (experimentele ontwikkeling). Het is dan geen demonstratieproject.
Voor een demonstratieproject geldt:
- U krijgt hierbij alleen subsidie wanneer u als ondernemer met uw eigen activiteiten een milieuvoordeel behaalt. Dit moet u tijdens de looptijd van het project behalen. Dat wil zeggen: uiterlijk wanneer u de installatie in gebruik neemt.
- De aanvrager van de subsidie is de investeerder die eigenaar is en blijft van dat waar hij in investeert.
- De investeringen zijn technisch en economisch risicovol.
Het gaat dus nadrukkelijk om investeringsprojecten. De aanvrager investeert en is eindgebruiker in zijn eigen organisatie. Dit kan gaan om energiebesparingen of om energiegebruik uit hernieuwbare energiebronnen. De investering mag ook de CO2-uitstoot van de onderneming verminderen.
Het gaat om investeringen in materiële en eventueel immateriële bezittingen. Leaseconstructies zijn mogelijk voor zover het om financiële lease gaat. De leasenemer moet eigenaar worden van de installatie. Bij een demonstratieproject blijft de installatie ook na het project in gebruik. Is dat niet het geval? Heeft u de installatie gedemonteerd of is deze stil komen te staan? Dan is er mogelijk sprake van een pilotproject.
Wilt u als ontwikkelaar een nieuwe innovatieve techniek of product demonstreren? Of een combinatie van technieken of producten? Dan moet u een zogenoemde 'eerste toepasser' in de markt zoeken. Die toepasser is de hiervoor genoemde investeerder die moet investeren in deze techniek of dit product. De toepasser heeft het milieuvoordeel en het financieel voordeel en kan daarom subsidie aanvragen voor een demonstratieproject.
Vindt er binnen het project nog experimentele ontwikkeling plaats? Dan kan de ontwikkelaar samen met de investeerder subsidie aanvragen. Er is dan dus sprake van een demonstratieproject in combinatie met experimentele ontwikkeling.
Torrefactie is een thermochemisch proces waarbij biomassa, zoals hout, wordt verwarmd in een zuurstofarme omgeving. Dit proces heeft een brandstof met verbeterde verbrandingseigenschappen als resultaat, vergelijkbaar met steenkool. Deze brandstof kan worden gebruikt in een energiecentrale of in een vergasser.
Syngas is een mengsel van koolmonoxide (CO) en waterstof (H₂). Het ontstaat door:
- vergassing van steenkool, biogrondstoffen en afval;
- of een reactie van kooldioxide met groene waterstof uit elektrolyse.
U moet in uw aanvraag aantonen hoe u het project gaat financieren. Het gaat dan om het deel van de projectkosten waarvoor u geen subsidie krijgt (uw eigen aandeel in de projectkosten). Dit kunt u bijvoorbeeld onderbouwen met een verklaring van uw bank of investeerder, een (recent) jaarverslag en/of een businessplan. De financiering moet dus rond zijn, eventueel onder voorbehoud van het verkrijgen van Topsector Energie-subsidie. Is dat niet het geval, dan wijzen wij uw aanvraag af. Omdat er dan onvoldoende vertrouwen is dat het project gefinancierd kan worden (Kaderbesluit nationale EZ-subsidies, artikel 23). Lees meer op Financiering subsidieproject.
Als we uw bedrijf zien als onderneming in moeilijkheden (OIM) wijzen we uw subsidieaanvraag af. Dit geldt ook voor samenwerkingen waarbij één van de deelnemers in moeilijkheden is. (Een onderdeming in moeilijkheden volgens de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (artikel 2, punt 18.))
Hoe verklaar ik dat ik geen onderneming in moeilijkheden ben?
Stuur bij uw aanvraag een Verklaring Geen onderneming in moeilijkheden mee. Met het Beslisschema Verklaring Geen OIM kunt u bepalen of uw bedrijf niet in moeilijkheden is. Dit is gebaseerd op de financiële regels uit artikel 2, onderdeel 18 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV), die geldt voor de subsidieregeling. Voldoet uw bedrijf niet aan deze regels? Dan zien we uw bedrijf als een onderneming in moeilijkheden,
Zo bepaalt u of u de Verklaring Geen onderneming in moeilijkheden kunt ondertekenen.
Of bekijk alle veelgestelde vragen over de Topsector Energie-regelingen.
Meer weten?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei