International Safety Best Practices (ISBP) (2023)

Gepubliceerd op:
12 juli 2024

Door deze Safety Deal krijgen ‘risicovolle bedrijven’ toegang tot beschikbare internationale veiligheidskennis. Deze kennis wordt verzameld en op een klantvriendelijke manier gedeeld via het online platform www.bestsafetypractices.org

Samenvatting project

Aanleiding

Er zijn veel landen met veiligheidswetgeving die lijkt op die van Nederland. Deze landen bedenken vaak andere oplossingen voor veiligheidsproblemen in de petrochemie dan Nederland. Dat zorgt ervoor dat veel veiligheidskennis uit die landen niet bekend is in Nederland en daardoor bijna niet gebruikt wordt. Dat leidt tot gevaarlijke situaties en ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden wanneer die veiligheidskennis beter en op tijd was gedeeld. Daarvoor is het nodig die kennis uit andere landen laagdrempelig te ontsluiten.  

Doel

Het vergroten van het besef rond veiligheid van de Nederlandse Seveso-bedrijven en andere risicovolle bedrijven. De deelnemers van dit project verzamelen internationale veiligheidskennis uit best practices en maken deze voor iedereen beschikbaar en bereikbaar via www.bestsafetypractices.org.
Daarbij hoort het benutten van een interactief netwerk van internationale bedrijven die elkaar aanmoedigen om kennis te delen en samen te werken in het toepassen van die kennis. Dit verbetert de veiligheidscultuur en -prestaties van de risicovolle bedrijven in Nederland.

Aanpak

Dit project bestaat uit de volgende 5 fasen:

  1. Verkenning en inventarisatie
    De deelnemers van dit project vragen aan nationale en internationale brancheorganisaties welke internationale initiatieven, samenwerkingen en kennisbanken er al zijn rond omgevingsveiligheid. Ook onderzoeken zij aan welke veiligheidskennis Nederlandse bedrijven behoefte hebben. Dit onderzoek laat zien of de beschikbare kennis aansluit op die behoefte, of daar juist van verschilt en dient ook als 0-meting.
     
  2. Ontwerp
    Op basis van fase 1 leggen de deelnemers de uitgangspunten en de scope van het project in meer detail vast. Daarna vragen zij aan een aantal risicovolle bedrijven of zij zich in dit ontwerp herkennen, en of ze een rol kunnen en willen spelen bij het verbeteren van de balans tussen de behoefte aan kennis en het aanbod. Op basis van de behoefte bij deze bedrijven kunnen daarna verbindingen worden gelegd tussen bestaande initiatieven en best practices. Dit zorgt voor beter gebruik van kennis in meer onderlinge samenhang, omdat verschillende kennisbronnen elkaar kunnen aanvullen of versterken.
     
  3. Ontwikkeling
    In deze fase ontwikkelen de deelnemers een website met een kennisbank: een kennissysteem. In lijn met het ontwerp bepalen zij aan welke voorwaarden dit kennissysteem moet voldoen als het gaat om techniek, functies en gebruiksgemak. Daarna wordt binnen het kennissysteem nieuwe kennis verzameld en ‘vertaald’ naar de behoefte van bedrijven in Nederland. Ook denken de deelnemers in deze fase na over de toekomstige waarde en het beheer van de beschikbare kennis en het bijbehorende netwerk.
     
  4. Testen van concept kennissysteem
    Het nieuwe kennissysteem wordt gelanceerd en getest bij bedrijven. De website en kennisbank krijgen een beheersysteem waarmee aangesloten bedrijven nieuwe kennis kunnen toevoegen. In dat beheerssysteem kunnen verschillende taken, rollen en verantwoordelijkheden worden toegewezen. Aan het kennissysteem kunnen aanpassingen worden gedaan als in de testfase blijkt dat dit nodig is. Naast het kennissysteem zorgt deze Safety Deal ook voor het informeel delen van kennis, omdat het systeem verbonden is met verschillende internationale organisaties. Om hen te inspireren en uit te nodigen om duurzaam en actief mee te doen aan dit kennisnetwerk, wordt een structuur van overlegmomenten ingesteld.
     
  5. Afronding en evaluatie
    Via een evaluatie en eindmeting wordt het effect van de Safety Deal bepaald. Organisaties en bedrijven die betrokken waren bij fase 1 beantwoorden opnieuw de vragen van de 0-meting en beoordelen hoe het project en proces verliepen. Van het project en de resultaten wordt een aantrekkelijke promotiefilm gemaakt, die breed wordt gedeeld. De site is vrij toegankelijk en zal worden beheerd door een bestaande organisatie.

Met deze Safety Deal wordt kennis internationaal ontsloten, met als doel de veiligheid te verhogen, kosten te verlagen en de uitwisseling van veiligheidskennis te stimuleren. Ook bevordert dit project de samenwerking op het gebied van wetenschappelijke veiligheidsexpertise over bestaande grenzen heen.  

Algemene informatie project

Projectcode
SVO223017

Toegezegde subsidie
€ 231.700

Projectperiode
mei 2023 – december 2024

Samenwerkingsverband
Branchesamenwerkingsverband  

Projecttype
Opleiding (B) 

Projectthema’s

  • Veiligheidscultuur
  • Transparante sector
  • Hoogwaardige kennis          

Penvoerder
OPUS 18 B.V. 

Projectdeelnemers

  • Internationale Stichting voor de Chemische Logistiek (ISCL)
  • Draka Interfoam B.V.
  • Farmusol B.V.
  • TU Delft faculteit Techniek, Bestuur en Management

Contact
Contactpersoon

De Subsidieregeling Versterking Omgevingsveiligheid ondersteunt Safety Deals. Dit zijn bovenwettelijke veiligheidsinitiatieven van industriële bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen of risicovolle processen.

Bent u tevreden over deze pagina?