"We bouwen in eigen tuin levensloopbestendige woningen"

Laatst gecontroleerd op:
23 maart 2023
Gepubliceerd op:
13 maart 2023

Toen in 2016 de kinderen uit huis waren en het einde van z’n loopbaan in zicht kwam, gingen Huub van Berlo en zijn vrouw nadenken over hoe zij in de toekomst wilden wonen. “Wij hadden het geluk dat we een heel grote tuin en groot huis hadden, maar dat werd meer last dan lust. Onze buren zaten in dezelfde situatie.” Zo werd het idee van Ózzen Hôf geboren. Nu wonen Van Berlo en zijn vrouw samen met 12 gelijkgestemden in 8 duurzame, levensloopbestendige woningen die ze zelf  lieten bouwen.

Het aantal ouderen neemt de komende 10 jaar sterk toe, zo ook de behoefte aan levensloopbestendige woningen. Steeds meer 55-plussers gaan zelf aan de slag om samen met anderen een innovatieve en kleinschalige geclusterde woonvorm te realiseren. Zo kunnen ze precies naar hun smaak wonen in hun vertrouwde omgeving. Met deze gedachte ontstond ook Ózzen Hôf, ofwel ‘onze tuin’ in het Limburgs.

Na de eerste gesprekken met de buren, bleek dat familie en vrienden ook geïnteresseerd waren in een alternatieve vorm van levensloopbestendige woningen. Al snel werd duidelijk dat er veel komt kijken bij het realiseren van zo’n project.

Hulp van een procesbegeleider

“Toen we naar hulp zochten, kwamen we bij Kilimanjaro Wonen terecht . Dit is een organisatie die helpt bij het realiseren van verschillende woonvormen. Zij hielpen ons bij het hele proces. Van het contact met de gemeente, ontwerp van de woningen tot invulling geven aan de gemeenschappelijke ruimte”, vertelt Van Berlo. “Het is een grote financiële investering, en dankzij de financiële steun via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) konden we projectbeleider Kitty Hesen van Kilimanjaro Wonen in de arm nemen.”

Hiervoor maakten de initiatiefnemers van Ózzen Hôf gebruik van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). De SWZ-regeling ondersteunt initiatiefnemers die samen met familie of gelijkgestemden een innovatieve en kleinschalige geclusterde woonvorm voor overwegend 55-plusser willen realiseren.

Oog voor elkaar

Eenzaamheid onder ouderen is een toenemend probleem. “Wij wilden meer dan alleen woningen bouwen, zoals oog voor elkaar hebben en dingen samen willen delen”, zegt Van Berlo. Zo ontstond het idee voor een gemeenschappelijke ruimte. Ook voor deze ruimte is er een subsidie verkregen: de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting (SOO). “Door de SOO-regeling kregen wij een behoorlijke bijdrage, die ervoor zorgde dat we degemeenschappelijke ruimte echt konden  maken”, vertelt Van Berlo. “Mijn beste tip? Begin op tijd met alle voorbereidingen!”

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?