“Vooroordelen zijn de belangrijkste oorzaak van de kloof tussen man en vrouw binnen innovatie”

Laatst gecontroleerd op:
13 maart 2023
Gepubliceerd op:
2 maart 2023

AI scale-up Neurolytics ontwikkelt software die kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om sollicitatieprocessen te objectiveren. Dat wil zeggen dat een sollicitant wordt beoordeeld op basis van objectief gedrag, niet op basis van meningen. En dat is hard nodig vindt Belén Hein, medeoprichtster en chief operational officer (COO) van Neurolytics: “Je bent je niet altijd bewust waarom je bepaalde beslissingen neemt.” Voor Internationale Vrouwendag spraken we haar over de genderkloof binnen de wereld van innovatie.

Neurolytics is een verrijking van het traditionele sollicitatieproces. Tijdens een video-assessment beoordeelt kunstmatige intelligentie welke kandidaten qua cultuur, stressbestendigheid en cognitieve vaardigheden het beste passen bij het bedrijf en in het team. “Tools kunnen extra zaken registreren, naast menselijke waarneming. En dat maakt de sollicitatieprocedure meer divers en inclusiever”, zegt Belén.

Wanneer ben je innovator?

Belén heeft de uitkomsten van een recent rapport van het Europees Octrooibureau (EOB) over de man-vrouwverhouding in octrooiaanvragen in Europa bekeken. Volgens dit onderzoek is er sprake van een verschil tussen man en vrouw (genderkloof) in innovatie: minder dan 1 op de 7 uitvinders in Europa is vrouw.

Belén beschouwt zichzelf als innovator: ze speelde een bepalende rol bij de totstandkoming van het innovatieve sollicitatie-algoritme van Neurolytics. “Het hele onderzoek gaat over wie er op een octrooi genoemd staat. Maar veel interessanter is de vraag wanneer iemand eigenlijk een innovator is. Waar ligt de grens?”

Genderkloof in cijfers

De EOB-onderzoekers keken naar de octrooiaanvragen bij het octrooibureau tussen 1978 en 2019. Uit de meest recente cijfers blijkt dat 13,2% van de aanvragen door vrouwelijke uitvinders is gedaan. Nederland scoort met 11,9% onder dit Europese gemiddelde.

Belén Hein, medeoprichtster van Neurolytics

Innovaties komen voort uit groepen mensen

Belén richtte Neurolytics op om vooroordelen tegen te gaan en de meest geschikte persoon voor de juiste werkomgeving of -cultuur te vinden. Zij denkt dat vooroordelen een van de belangrijkste oorzaken zijn van de genderkloof binnen innovatie.

“Een van de vooroordelen in de octrooiwereld is de waarde die wordt toegekend aan het begrip ‘innovator’. Ik vind dat we af moeten stappen van het idee dat er maar 1 innovator aan het roer staat bij een uitvinding. Want de meeste innovaties komen voort uit groepen mensen, niet uit individuen”, zegt ze. “Volgens het EOB-onderzoek vervullen vrouwen vaker junior-rollen in teams. En dat zie je terug in octrooien op innovaties, of liever gezegd: daar zie je de vrouwelijke inbreng dus niet in terug.”

Vrouwen maken deel uit van innovaties

Belén ziet de uitkomsten van het EOB-onderzoek als een signaal. “Het onderzoek is een signaal om maatschappelijke en juridische structuren te onderzoeken die het aandeel van vrouwen in innovatie- en technologiesectoren lijken te ontmoedigen of negeren”, zegt ze. “Misschien moeten we het octrooisysteem veranderen, zodat iedereen die bij een innovatie betrokken is, op het octrooi komt te staan. Maar in plaats van conclusies trekken op basis van de huidige situatie, is het veel belangrijker dat we de oorzaak ervan beter begrijpen. Vrouwen maken wel degelijk deel uit van innovaties.”

De kracht van inclusieve teams

Belén: “Ik ben mijn bedrijf gestart om de wereld te veranderen. Divers samengestelde, inclusieve teams werken gewoon beter. Teams waarin mensen samenwerken die over gespecialiseerde knowhow en creativiteit beschikken. En waarin ruimte is om de rol van innovator anders in te vullen.”

Steun bij start

Belén startte haar bedrijf in 2018, samen met Felix Hermsen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werd door het duo al in een vroeg stadium betrokken bij het bedrijfsproces. Zo dacht een octrooiadviseur van Octrooicentrum Nederland met hen mee over de juiste strategie om het intellectueel eigendom (IE) van Neurolytics te beschermen. Ook maakten ze gebruik van de WBSO en kregen ze financiering van het Europese programma Horizon 2020. Daarnaast kregen ze een Take-off-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waarmee ze hun innovatie op de markt konden brengen.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?