"We willen dat ons college in 2050 gasloos is"
Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional als dit schoolgebouw monumentaal is? Erwin Wigman is hoofd facilitair van Atheneum College Hageveld in Heemstede. Hij vertelt over het verduurzamingstraject bij College Hageveld.

Positief voor luchtvochtigheid
College Hageveld zit in een prachtig gebouw uit 1923. Het gebouw heeft op sommige plekken muren van 80 centimeter en enkel glas. Tegenwoordig proberen scholen hogere comforteisen te halen. Erwin Wigman, hoofd facilitair van College Hageveld: “Ongeveer 7 jaar geleden vroegen we voor het eerst subsidie aan voor de buitenschil. Het ging om de SIM (Subsidie instandhouding monument). Hiervan lieten we onder meer de muren reinigen. Ook werd de gevel opnieuw gevoegd. Dit was positief voor het binnenklimaat qua luchtvochtigheid.”
Lagere energiekosten
“Ons einddoel is om in 2050 gasloos te zijn”, gaat Wigman verder. “Bij de keuze wat we eerst aanpakken, letten we op 3 zaken. Eerst: de wens om iets aan te passen. Daarna is er de noodzaak. En tot slot speelt geld een rol. Zo haalden we de vernieuwing van onze daken naar voren om er later zonnepanelen op te kunnen plaatsen. De zonnepanelen zijn helaas geen optie meer. Maar we hebben nu wel het dak helemaal geïsoleerd en van nieuwe dakbedekking voorzien. Dat leidt tot lagere energiekosten”.
Luchtbehandeling
College Hageveld vroeg ook de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) succesvol aan. RVO voert die uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hiermee financierde Hageveld de luchtbehandelingsinstallatie voor een deel. “Het systeem is goed voor de gezondheid én voor onze energierekening. In de winter haalt het systeem verse lucht van buiten naar binnen. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft. Zo besparen we energie.”
Stap voor stap
Er staan nog meer verduurzamingsprojecten op het programma. “Samen met een architect doen we opnieuw een subsidieaanvraag voor reparatie van de buitenschil. Daarnaast bespreken we elk jaar wat nodig is en wat voorrang heeft. Zo komen we stap voor stap bij ons einddoel: gasloos in 2050,” zegt Wigman.
- Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening