"Superefficiënt proces zorgt voor flinke besparing"
De HDO Groep specialiseert zich in duurzame prefab houtskeletbouw. En dat verdient zich terug, ook fiscaal. Want met de MIA\Vamil-regeling krijgt de HDO Groep belastingvoordeel op investeringen in het productieproces. "Iedere ondernemer die investeert in duurzaamheid, raad ik deze regeling aan", vertelt directeur Bertil Klootwijk.

Op de eigen productielocatie in Beverwijk maakt de HDO Groep complete modules. Zowel voor flexwoningen als voor het 'optoppen' van gebouwen. "We zetten een bouwlaag bovenop een bestaand appartementengebouw", legt Klootwijk uit.
Duurzaam en circulair bouwen
Bouwen met prefab houtproducten kan heel duurzaam zijn. Hout is immers een natuurlijk materiaal ('biobased'), geschikt voor hergebruik en recycling (circulair) en slaat CO2 op. "Prefab bouwen is bovendien efficiënt", zegt Klootwijk. "Het levert minder fouten op. Daardoor gaat er minder materiaal verloren." De modulaire constructies lenen zich ook goed voor circulaire oplossingen. Ze zijn gemakkelijk te demonteren voor hergebruik of recycling.

Superefficiënt proces
De HDO Groep kiest met volle overtuiging voor duurzaam en circulair. Dit jaar schafte het bedrijf een framing- en beplatingsmachine aan. Klootwijk: "Onder begeleiding van een productiemedewerker maakt deze machine houten platen op maat en bevestigt die aan elkaar. Dit superefficiënte proces zorgt voor een flinke besparing in hout en nagels."
Biobased isolatiemateriaal
Ook de tweede machine levert besparingen op. "Die blaast heel nauwkeurig papierpulp tussen de platen", zegt Klootwijk. "Gerecycled papier, zoals oude kranten, is biobased isolatiemateriaal. Dit levert minder afval op en verlaagt de vraag naar nieuwe grondstoffen. Anders dan bij rollen isolatiemateriaal, gaat hier nauwelijks iets verloren."
Fiscaal voordeel
Klootwijk hoorde van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). "Onze bedrijfsadviseur liet het uitzoeken door een subsidieadviesbureau", zegt Klootwijk. "Dat bureau regelde de aanvraag. De regeling werkt eenvoudig. Staat jouw investering op de Milieulijst? Dan kun je een percentage van het investeringsbedrag voor de belasting aftrekken van de bedrijfswinst. Zo'n voordeel laten we natuurlijk niet liggen. Iedere ondernemer die oprecht investeert in duurzaamheid, raad ik deze regeling aan."
Daarnaast maakte het bedrijf gebruik van het belastingvoordeel van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) voor het onderzoeken en ontwikkelen van een gepatenteerde, duurzame woonmodule. Klootwijk: "We zijn op dit moment in overleg met RVO of onze woonmodule voldoet aan de eisen van de Milieulijst en onderdeel kan zijn van investeringen in een circulaire (huur)woning (code G 5202 op de Milieulijst). Als blijkt dat onze module voldoet aan de eisen, dan kunnen onze klanten hiervoor belastingvoordeel aanvragen via de MIA\Vamil-regeling."
Ook belastingvoordeel aanvragen?
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Ministerie van Financiën