"Samenwerken aan snellere woningbouw geeft energie"

Laatst gecontroleerd op:
3 april 2023
Gepubliceerd op:
29 maart 2023

Woningbouwproject De Klamp in Heerhugowaard bewijst dat snellere vergunningverlening én circulair bouwen samengaan. Directeur-bestuurder Nicole van Wijk van woningcorporatie Woonwaard is er enthousiast over. “Wij zijn supertrots op de versnelling die we hebben gemaakt met de gemeente en onze bouwpartner.”

Snellere vergunningverlening

In april 2022 vroeg de gemeente aan Woonwaard en Woonstichting Langedijk om met spoed sociale huurwoningen te realiseren. De partijen zaten vanaf het begin met elkaar om de tafel. Joost Bruijn, gebiedsontwikkelaar bij Dijk en Waard: “We spraken elkaar wekelijks in het gemeentehuis en verdeelden de taken om de bouwvergunning sneller rond te krijgen. Denk aan de onderzoeken voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.”

Sneller en circulair bouwen

De nieuwe wijk telt 79 woningen: 59 appartementen en 20 eengezinswoningen. De bouw kan extra snel, omdat grote delen van de woningen kant-en-klaar uit de fabriek komen. De appartementen worden losmaakbaar en in hout gebouwd. Van Wijk noemt een aantal voordelen van deze aanpak. “Houtbouw is een manier om CO2 op te slaan. Tijdens de werkzaamheden heb je veel minder afval op de bouwplaats en wonen in hout is goed voor de gezondheid. Losmaakbaarheid is belangrijk om zuinig om te gaan met bouwmaterialen. Die geven we zo een 2e leven.” 

Vertrouwen

Goed samenwerken was belangrijk voor het versnelde woningbouwproject. “Je moet elkaar vertrouwen. De fabriek maakte de woningen vóórdat de vergunning rond was. Dat risico hebben we samen genomen.” Bruijn vroeg het Expertteam Woningbouw van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om advies over de keuze voor een tijdelijke of permanente vergunning. “Dat sparren is fijn. Het Expertteam Woningbouw heeft brede kennis over hoe andere gemeenten de zaken aanpakken en brengt je in contact met de juiste mensen.”

Nieuwe standaard?

De succesvolle aanpak bij De Klamp leverde een mooie prijs op. Toch ziet Bruijn de aanpak niet als een nieuwe standaard voor alle woningbouwprojecten. “Dit werkt alleen bij projecten die je prioriteit geeft. Maar je kunt niet elk project voorrang geven en je moet rekening houden met mogelijke bezwaren.” Hij is tevreden over de samenwerking. “Iedereen geeft voorrang aan dit project en houdt elkaar goed op de hoogte. Samenwerken aan snellere woningbouw geeft energie!”

Expertteam Woningbouw helpt

Werkt u bij een gemeente of woningcorporatie en houdt u zich bezig met woningbouw? Neem bij vragen of knelpunten contact op met het Expertteam Woningbouw.

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?