Samen circulair: kijk buiten de keten
Nederland wil in 2050 circulair zijn. Hiervoor moeten bedrijven gaan samenwerken. Bij ‘De Duurzame Doorbraak: de keten om tafel’, tijdens de Week van de Circulaire Economie, gaan bedrijven met wetenschappers aan tafel om met het publiek een antwoord te zoeken op hun probleem. Bij kantoormeubelproducent Koninklijke Ahrend gaat dit over textiel.
Hoe meer stromen, hoe meer afval
Met onder andere wol, (kunst)leer en gecacheerde stoffen, waarin verschillende materialen op elkaar worden geplakt, heeft Ahrend met meerdere textielstromen te maken. Allemaal zorgen ze voor restmateriaal.
Lizzy Stuyfzand, productmanager materialisation bij Koninklijke Ahrend, vertelt: “Al jaren ontwikkelen we samen met innovatiepartners een circulaire ketensamenwerking voor textielafval. Zo werken we met sociale bedrijven als i-did aan gerecycled vilt van ons textiel. En produceert Vanhulley accessoires van restpartijen. Het lukt alleen niet om op grote schaal een afzetmarkt te vinden. Omdat sommige leveranciers met minimale bestelhoeveelheden werken, moeten wij meer stof afnemen dan nodig. Op dit moment doneren we onze restmaterialen, maar ons doel is om zo min mogelijk restmateriaal te hebben. Hoe doen we dit?”
Kijk buiten de keten
Ook aan tafel zitten Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam innoveren en Het Groene Brein-directeur Antoine Heideveld. Als netwerk van wetenschappers zet Het Groene Brein zich in voor een circulaire, inclusieve economie. Cramer: “Ahrend loopt voorop met duurzaamheid. Probeer met partijen uit dezelfde sector iets op te zetten. Zo ben je groot genoeg om kwaliteitseisen te stellen voor grondstoffen en importmaterialen.”
Heideveld ziet kansen buiten Ahrends netwerk: “Kijk naar partijen met dezelfde stromen, zoals de mode-industrie. Door samen een doel te stellen, bereik je meer en maak je een afzetmarkt.”
De Week van de Circulaire Economie wordt georganiseerd door het Versnellingshuis Nederland Circulair! Het Versnellingshuis helpt ketens sneller verduurzamen en is een samenwerking van het ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein, MVO Nederland en RVO.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat