Plasmatechnologie kan chemische industrie radicaal veranderen
Onze klimaatopgave vraagt om een andere chemische industrie. Plasmatechnologie kan chemische processen elektrisch maken met groene stroom, en grondstoffen produceren zonder dat er CO2 vrijkomt. Brightsite onderzoekt met subsidie of deze technologie ook op grotere schaal inzetbaar is.
Brightsite is een samenwerking tussen Universiteit van Maastricht, TNO, Sitech Services, Brightlands Chemelot Campus en bedrijven uit de chemische industrie. Het project onderzoekt of we plasmatechnologie op grote schaal in kunnen zetten. Bijvoorbeeld om van ammoniakproductie af te komen. Bij die productie wordt veel CO2 uitgestoten.
Hans Linden van TNO is als programmamanager verantwoordelijk voor het project. "In ons Brightsite Plasmalaboratorium combineren we innovatieve technologieën en grensverleggend onderzoek. Hiermee denken we op korte termijn belangrijke doorbraken te kunnen maken en het gebruik van plasmachemie in de industrie helpen mogelijk maken. Nieuwe processen op basis van methaan en stikstof vormen een belangrijk onderdeel van ons onderzoek.”
Chemische reactie zonder CO2-uitstoot
"In ons laboratorium op Brightlands Chemelot Campus hebben we inmiddels meerdere kleine plasmareactoren gebouwd", gaat Linden verder. "Normaal wordt bij chemische processen gas verbrand waarbij CO2 vrijkomt. Maar een plasmaproces is net als bliksem. Er is geen verbrandingsproces, maar we leggen een elektrisch veld aan waardoor gasdeeltjes een elektrische lading krijgen (ioniseren) en er een plasma ontstaat. De hoge temperatuur in het plasma maakt chemische reacties mogelijk zonder dat er CO2 vrijkomt."
Processen opschalen met subsidie
"De moeilijkheid zit niet in het proces zelf. Dit bestaat al sinds 1936 toen in Duitsland een fabriek is ontwikkeld om methaan om te zetten naar acetyleen en waterstof. Het probleem is om dit proces op grote schaal te ontwikkelen, en uit te rollen op een manier die economisch voordelig is," gaat Linden verder.
"Met innovatiesubsidie uit de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) ontwikkelen we de basis en optimaliseren we het systeem. Daarna werken we met onze chemische partners naar een pilot toe, een kleine fabriek. De MOOI-subsidie maakt het mogelijk dit allemaal in één project te realiseren."
Ook MOOI-subsidie aanvragen?
Werkt u aan een energie- of klimaatinnovatie waarmee u de CO2-uistoot helpt te verlagen? De MOOI-subsidie ondersteunt u bij onderzoek en ontwikkeling. Is uw innovatie nog niet klaar voor commerciële marktintroductie, maar wel binnen 5 á 10 jaar?
Vanaf 19 maart 2024 kunt u in consortia weer MOOI-subsidie bij ons aanvragen. De subsidie is onderdeel van het Topsector Energie (TSE) subsidieprogramma.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties