''Ontwikkel gebiedsgericht werken via co-creatie''

Laatst gecontroleerd op:
23 juli 2024
Gepubliceerd op:
9 juli 2024

Over enkele jaren ligt het duurzaamste stuk snelweg van Europa in Drenthe. Langs de A37 tussen Hoogeveen en de Duitse grens komt 120 hectare aan zonnepanelen te liggen. Het RVO Expertisecentrum GebiedsGewijs maakte de omgeving volwaardig partner en creëerde hierdoor een zonnig perspectief.

Sfeerbeeld

Energie-opwek op Rijksvastgoed 

De Drentse Zonneroute A37 is een project van het programma OER: Opwek van Energie op Rijksvastgoed. Het is grondgebied van gemeenten Hoogeveen, Coevorden en Emmen, en eigendom van Rijkswaterstaat. Er zijn nog meer partijen betrokken, zoals de provincie, Rijksvastgoedbedrijf, netbeheerders en RVO.

Lokale gemeenschappen profiteren mee

De betrokkenheid gaat zelfs nog verder. Via energiecoöperaties en investeerders kunnen lokale gemeenschappen meeprofiteren. “Uitgangspunt is dat de omgeving via één overkoepelende organisatie voor 20 tot 50% mede-eigenaar is”, zegt Guus Wessels van energiecoöperatie De Groene Wieken. “Zo hebben we niet alleen de lasten, maar ook de lusten van het project.”

Ruimte binnen de regels

Het project is uniek en kent allerlei uitdagingen. Hoe maak je bijvoorbeeld de koepel van energiecoöperaties volwaardig mede-eigenaar binnen de regels? Adviseurs van RVO brachten een creatieve oplossing. “Als gemeenten stelden we een beleidskader vast, met onder andere hulp van RVO. Hierin verplichten we de markt dat een deel van het project lokaal eigendom moet zijn”, zegt Daan Olivier van de gemeente Hoogeveen.

Verbinding met lokale participanten

Belangrijk is de rol van GebiedsGewijs om met alle betrokkenen tot een gedragen plan te komen. “Adviseur Swim Stigter zorgt voor verbinding tussen het kernteam van het project en de lokale participanten”, zegt Wessels. “Hij staat voor het lokaal belang en zorgt dat we op de hoogte blijven van de projectplannen. Dat is nodig om onze eigen businesscases rond te krijgen en investeerders te werven.”

Gebiedsgerichte aanpak

Een gebiedsgerichte aanpak van een project als de Drentse Zonneroute A37 is essentieel. Bijvoorbeeld om plannen op elkaar af te stemmen, processen te versoepelen en draagvlak te creëren. Olivier: “Mijn tip: betrek de omgeving er in de planfase bij, ontwikkel via co-creatie en stel je als overheid faciliterend op.” Wessels: “En zorg dat je als lokale betrokkenen verenigd bent en snel aan tafel zit.”

RVO realiseert meerdere projecten voor duurzame oplossingen samen met lokale betrokkenen zoals ondernemers en overheden. Dit gebeurt vanuit RVO Expertisecentrum GebiedsGewijs

Bent u tevreden over deze pagina?