"We onderscheiden ons met een heel duurzaam pand"

Gepubliceerd op:
31 januari 2024

Kantoren moeten sinds 2023 voldoen aan de eis om minimaal energielabel C te hebben. Aart, Bjorn en Sven Bosman gingen een stapje verder tijdens hun renovatie. Zij zijn sinds 2005 eigenaar van het kantoorpand ABOG Business Centre in Amersfoort. Het resultaat: energielabel A+++. Daarmee voldoen ze aan de zogeheten renovatiestandaard.

Een ruimte van het duurzame kantoor.

Energieneutraal en aardgasvrij

Het pand van ABOG Business Centre stamt uit 1968. Het is in 2005 volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. En in 2021 is het verbouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw. 

Bjorn Bosman: “De meeste kantoren zijn nu aan de buitenkant gesitueerd, zodat er veel daglicht binnentreedt. Daarnaast installeerden we op ons dak 522 zonnepanelen van 375 Wp. Het lukt ons om in de zomer, voorjaar en najaar energieneutraal te zijn. We zijn ook geheel aardgasvrij. Dat zorgt voor een jaarlijkse energiebesparing van 80%.”

Het was nodig de plafonds te veranderen, zodat ze passen in het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw. Daarom is ook de verlichting vervangen. “Deze mogelijkheid hebben we aangegrepen om ook direct overal ledverlichting aan te brengen.”

Onderscheiden met heel duurzaam pand

Naast deze installatietechnische en bouwkundige aanpassingen heeft Bosman ook een aantal andere milieuvriendelijke maatregelen genomen. “We legden overal nieuwe vloerbedekking neer, die gemaakt is gerecyclede visnetten. Ook plaatsten we buiten zowel een insectenhotel als een bijenkast voor 50.000 bijen. Zo proberen we iets terug te doen voor de natuur. Een van onze nieuwe huurders – actief in de windenergiesector – heeft ons specifiek hierop uitgekozen voor hun nieuwe hoofdkantoor. Zo onderscheiden we ons met een heel duurzaam pand.”

Renovatiestandaard

Dankzij al deze maatregelen heeft het ABOG Business Centre nu A+++ energielabel. En zijn zij verder gegaan dan het nu verplichte label C. Het gebouw mag daarom op het label laten zien dat ze voldoen aan de zogeheten renovatiestandaard. Dat is een vrijwillige richtlijn voor de energieprestatie van utiliteitsgebouwen.

Na 2030 zal de renovatiestandaard worden vervangen door een verplichte eindnorm waaraan de energieprestaties van alle gebouwen moeten voldoen in 2050. De renovatiestandaard is bedoeld om een houvast te geven voordat de eindnorm verplicht wordt.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?