Is een locatie in India openen rendabel? Onderzoek het met DHI-subsidie

Gepubliceerd op:
24 juni 2024

Wat als je tussenpersoon ermee stopt? Het 's-Heerenbergse bedrijf Genap kreeg ermee te maken. Ze exporteerden hun kant-en-klare wateropslagtanks naar India via een tussenpersoon, die er in 2013 mee stopte. Genap kreeg toen te maken met hoge invoerrechten, lange verzendtijden en veel douaneformaliteiten. Dick van Regteren, directeur bij Genap: "Dat moest anders. Wat wij exporteerden moest lokaal gemaakt worden." 

De opslagtanks van Genap worden gebruikt om regenwater op te vangen van onder andere het dak van kassen en vervolgens te gebruiken voor irrigatie. Het bedrijf begon de verkoop aan India in 2005. Dat ging altijd via een tussenpersoon, maar toen deze daarmee stopte stonden ze voor een uitdaging. Van Regteren: "De grootste afnemer van onze tussenpersoon vroeg of ze niet direct bij ons konden inkopen." Dat leek geen probleem. Maar prijzige verzendkosten, hoge importheffingen en inklaarissues volgden.  

De oplossing: lokaal produceren

Een lokaal productiebedrijf starten om die problemen te voorkomen en de winstmarges te verhogen leek de oplossing. Maar in een land als India kan dat een hele uitdaging zijn. En hoe weet je of dat haalbaar én rendabel is? Daarvoor is het van belang om van tevoren goed onderzoek te doen. Van Regteren: "Een lokale zakenpartner hadden we al op het oog. Maar hoe groot is de markt, waar kunnen we grondstoffen en machines inkopen, en wat is verstandig qua vestigingslocatie? Dat onderzoeken en tests uitvoeren kost veel tijd én geld."

Kosten onderzoek lager dankzij DHI

Als een van de winnaars van het Oranjemissiefonds was Genap al bekend met RVO. Zo werden zij gewezen op de DHI-subsidie voor investeringsvoorbereidingsprojecten. Met de DHI-subsidieregeling kunnen ondernemers demonstratieprojecten of onderzoek naar de haalbaarheid van een project financieren.  

"Dankzij die subsidie konden wij de start-up kosten lager houden en dat is erg prettig.”, vertelt Van Regteren. "We zijn ontzettend blij met DHI en de ondersteuning. Het heeft geholpen om de kosten binnen de perken te houden en om gestructureerd een businessplan op te stellen."

"We hebben nu een kleine productievestiging up-en-running én nagenoeg onafhankelijk van Nederland. De kostprijs is lager geworden en onze return-on-investment korter. We leveren Europese kwaliteit, maar lokaal geproduceerd en veel sneller geleverd."

Benieuwd of u ook gebruik kunt maken van de DHI-subsidieregeling?

Onze adviseurs helpen u graag de mogelijkheden te onderzoeken. 

Neem contact op
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?