Kansen voor zonnespiegelcentrale in Nederland

Gepubliceerd op:
7 december 2023

Zonnespiegelcentrales staan meestal alleen in de Sahara of in Zuid-Spanje. Deze spiegels concentreren zonlicht en zetten dit efficiënt om naar duurzame warmte. De Nederlandse start-up Suncom Energy ziet met hulp van een lening uit de Vroegefasefinanciering mogelijkheden om de technologie in Nederland te introduceren. Binnenkort staat er ook eentje bij de Brabantse agrariër Erik Adriaans.

Het gaat om zogeheten Concentrated Solar Power (CSP), oftewel geconcentreerde zonnewarmte. Het zonlicht wordt opgevangen met zonnespiegels. Die verwarmen een warmtegeleidende vloeistof tot hoge temperaturen van rond de 500 graden Celsius. In landen met een zonnig klimaat – zoals in Spanje en Noord-Afrikaanse landen – wordt zonnewarmte al langere tijd met zonnespiegelcentrales benut. Die hebben een warmteopslag. Daardoor kunnen ze ook na zonsondergang duurzame warmte of elektriciteit leveren.

Ook geschikt voor de Nederlandse markt

De Nederlandse start-up Suncom Energy ziet mogelijkheden om de technologie in Nederland te introduceren. Om te onderzoeken of dit idee een kans van slagen had, ontwikkelde het bedrijf met hulp van de VFF een eigen prototype, dat geschikt is voor de Nederlandse markt. 

Makkelijk en snel opbouwen

“In warme landen staan bij de csp-centrales lange rijen grote zonnespiegels in de woestijn. Onze spiegels hebben niet het standaard reuzenformaat van 7 bij 100 meter. We hebben ze compacter gemaakt. De afmetingen zijn 2 bij 6 meter. De spiegels zijn makkelijk in een zeecontainer of een vrachtwagen te vervoeren. Zo kunnen we ze makkelijk en snel opbouwen bij klanten. Daarmee worden ze ook goedkoper”, vertelt Henk Arntz, eigenaar van Suncom Energy.

Schone energiebron

Kalverhouder Erik Adriaans uit Someren krijgt in Nederland de primeur van de eerste zonnespiegelcentrale. De agrariër verstookt nu nog jaarlijks zo’n honderd ton houten pellets, om zijn 2000 kalveren van warme melk te voorzien. Een forse prijsstijging van pellets was voor de agrariër aanleiding om op zoek te gaan naar alternatieven om water te verwarmen. Met de zonnespiegelcentrale stapt de kalverhouder bovendien over naar een schone, duurzame energiebron.

Meer weten?

Weten of uw innovatie in aanmerking komt voor Vroegefasefinanciering? Lees dan meer over de regeling.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?