“Het meetsysteem dat wij ontwikkelden, ligt nu op een asteroïde”

Gepubliceerd op:
21 mei 2024

In 2023 vierde cosine (spreek uit als cosign) zijn 25-jarige jubileum en daarbij al zijn successen. En die successen gaan ver, tot de sterren in het heelal aan toe. Het Nederlandse bedrijf ontwikkelt technieken om te meten wat het blote oog niet kan zien. Mede-eigenaar Max Collon: “We ontwikkelen het meeste voor de ruimtevaart, maar we doen ook veel voor onze klanten op aarde.” 

Persoon kijkt naar een soort chip, foto van cosine

De Belgisch-Oostenrijkse Max Collon begon 23 jaar geleden bij cosine. “Het was toen nog een heel klein bedrijf van 3 man. Onze ambitie was toen om misschien 6 natuurkundigen in dienst te hebben die meetproblemen konden oplossen.” Die ambitie is ruimschoots gehaald; inmiddels heeft cosine zo’n 60 mensen in dienst en meerdere vestigingen. Met nog steeds de focus op het bieden van meetoplossingen voor verschillende klanten.

Van ruimte tot aarde

De meetoplossingen van cosine gaan van ruimte tot lucht, veld, fabriek, ziekenhuis en andere plekken waar goede metingen enorm belangrijk zijn. Collon: “We werken in 2 grote takken van sport. De eerste is ruimtevaart waar we röntgenoptica voor ontwikkelen en bouwen, om hoogenergetische straling te meten. Via deze straling kun je heel veel boeiends van het ontstaan van het heelal en de sterren zien.” De tweede tak van sport is remote sensing, vertelt Collon: “Dit werkt voornamelijk met camera’s, verschillende filters en onboard data processing. Hiermee kunnen we het klimaat van de aarde vanuit de ruimte bekijken.” Zo meet cosine met hun HyperScout bijvoorbeeld de vervuiling in de atmosfeer, gebieden waar grote natuurbranden zijn, de bodemkwaliteit en biodiversiteit. Niet voor niets is de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) een van cosine’s grootste klanten. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf technieken die bijvoorbeeld de versheid van voedsel meten maar ook fotocamera's die hangen boven de finishlijn bij sportwedstrijden.

"Met de WBSO-regeling kunnen wij het risico voor onze klanten verlagen en net dat stapje verder gaan."

Max Collon
Mede-eigenaar cosine

Een kortere ontwikkeltijd door de WBSO

Het Nederlandse bedrijf maakt al 23 jaar dankbaar gebruik van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dit is een fiscale regeling die de kosten voor onderzoek en ontwikkeling verlaagt. Collon: "We hebben een reputatie dat we binnen 6 tot 12 maanden een systeem op tafel hebben dat werkt. Over het algemeen is zo’n korte ontwikkeltijd niet gebruikelijk. Met de WBSO-regeling kunnen wij het risico voor onze klanten verlagen en net dat stapje verder gaan, om in kortere tijd een oplossing voor een probleem te ontwikkelen."

Weergave van stukje techniek van cosine en de MASCOT lander

Weergave van de MASCOT-lander met de sensor van cosine. Links nog bij de ruimteverkenner, rechts op de asteroïde.

Trots op ontwikkelingen

De WBSO-regeling heeft al aan veel ontwikkelingen bijgedragen. "Meetsystemen die vroeger € 100 miljoen kostten en 100 kilo wogen, hebben wij teruggebracht naar een relatief goedkoop meetsysteem van 2 kilo." Ook ligt er een stukje techniek, dat cosine heeft ontwikkeld, op een asteroïde die door het heelal zweeft. "Dat hebben we als tweede in de gehele mensheid voor elkaar gekregen. Dat wij dat met elkaar gebouwd hebben, vind ik ontzettend fascinerend", vertelt Collon trots.

Nederlandse techniek de ruimte in

En de kers op de taart? De 150.000 spiegels die cosine voor de grootste ruimtetelescoop van ESA: ATHENA mag ontwikkelen en produceren. Collon: "Dat kon alleen omdat wij met de WBSO zo ver konden gaan in het ontwikkelproces." Met de ruimtetelescoop wil ESA meer geheimen van het heelal ontrafelen. Wat iedereen op aarde misschien wel dichter bij elkaar brengt, hoopt Collon: "Wij zijn als mensheid maar een heel klein onderdeel in een enorm heelal. Alleen als we samenwerken kunnen we iets groots bereiken. Als cosine daar op meerdere manieren aan mag bijdragen, vind ik dat heel waardevol."

Meer weten?

Bent u ondernemer en gaat u aan Research & Development (R&D) doen? Of technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Bekijk of u in aanmerking komt voor belastingvoordeel vanuit de WBSO.

In opdracht van:
  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Bent u tevreden over deze pagina?