“Expertteam helpt ons een sociale wijk te bouwen”

Gepubliceerd op:
27 februari 2025

De gemeente Culemborg wil de omgeving naast het treinstation herontwikkelen. Het moet een woonwijk worden waar mensen naar elkaar omkijken. Maar hoe bouw je zo’n sociale wijk? De gemeente vroeg de hulp van experts.

Gestapelde ambities

Bij het treinstation ligt nu nog een industrieel gebied. De bedoeling is dat er 2.000 woningen komen, vooral voor één- en tweepersoonshuishoudens. Een deel is voor ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met psychische problematiek. Behalve de woonlagen zijn ook de ambities hier gestapeld. De wijk moet autoluw, duurzaam, toekomstbestendig en sociaal zijn.

Sociale cohesie

“In Culemborg hechten we veel waarde aan sociale verbinding”, zegt Marjon Hoogheid, beleidsadviseur Wonen. “We willen een vruchtbaar klimaat voor initiatiefnemers en maatschappelijke organisaties. Samen met hen dragen we bij aan de zorg en het welzijn van onze inwoners.”

Vraag aan Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen

De vraag is alleen: hoe ontwerp je dat in een nieuwe wijk? “Wij hebben niet veel ervaring met zulke grote bouwprojecten. Al helemaal niet met de sociale kant ervan”, zegt Hoogheid eerlijk. “In ons masterplan voor het gebied staan wel aanknopingspunten. Maar geven die voldoende borging?” Hoogheid organiseerde enkele workshops om daarop antwoord te krijgen. Daarvoor nodigde ze ook het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen (EHA) uit.

Uitgangspunten formuleren

Tijdens de sessies wisten de EHA-experts al snel bruikbare input te leveren. Hoogheid: “De experts droegen als voorbeeld Nota’s van Uitgangspunten aan van andere gemeenten. Hierin kun je concreet normen formuleren voor projectontwikkelaars rond bijvoorbeeld levensloopbestendig bouwen of toegankelijkheid. Op basis van onze Nota van Uitgangspunten maken we een omgevingsplan waarin het sociale aspect goed vervat is.”

Visie uitdragen

Minstens zo belangrijk was het advies van het Expertteam om aandacht te hebben voor het ontwikkelingsproces. “Ze maakten ons bewust van de instrumenten waarop we kunnen sturen, zoals het omgevingsplan. Of om vroegtijdig partners uit het sociale domein te betrekken bij de bouwplannen. En dat onze wethouder en projectleider het perspectief van een sociale wijk met verve uitdragen.” Hoe Culemborg dat perspectief vertaalt naar projectplannen? “Als we vervolgvragen hebben, is het Expertteam bereid daarover mee te denken.”

In opdracht van:
  • Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport
  • Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Bent u tevreden over deze pagina?