"We willen inwoners mee laten doen aan de energietransitie"

Gepubliceerd op:
13 februari 2024

In het afgelopen anderhalve jaar hielp bewonersinitiatief EnergieWending zo’n 1000 woningen met energiebesparende maatregelen in Amsterdam stadsdeel West. Het initiatief groeide in die tijd van 2 naar een divers team van 12 inwoners en werkt samen met tal van organisaties en initiatieven in het stadsdeel. Wendela Troll vertelt hoe zij ook de sociale huurder betrekken.

Mensen die het nodig hebben

Voor de oprichting van EnergieWending in 2022, was Wendela Troll al bezig met energiebesparing. Ze was vrijwillig energiecoach bij !Woon en merkte dat ze vooral bij mensen thuiskwam die het al goed hadden. Om ook de sociale huurder te bereiken, zocht Wendela de samenwerking op met woningcorporaties. Wendela: “We deelden groene pakketjes uit met een paar bespaarproducten. In ruil daarvoor meldden mensen zich aan voor een energiecoachgesprek. Toen kwam ik wél bij de mensen thuis en zag ik dat iedereen wat aan duurzaamheid doet op z’n eigen manier.” 

Een eigen energiebespaarservice

Toen begon de energiecrisis en zag Wendela het aantal aanvragen voor energiecoachgesprekken steeds verder toenemen. Ze benaderde de gemeente en die opperde dat ze zelf iets zou kunnen beginnen op een manier die zij goed achtte. En zo geschiedde.

Lokale kracht

EnergieWending past bij mensen thuis energiebesparende maatregelen toe, in combinatie met een energiecoachgesprek. Wendela: “Het minste wat we kunnen doen is het verbruik omlaag brengen bij mensen die dat hard nodig hebben. Ik hoop vooral dat mensen positiever naar het onderwerp gaan kijken, na een bezoek van ons. Wat we nu doen, zien we als beginnetje.”

Op safari in de buurt

De gemeente en het stadsdeel zijn hele belangrijke partners voor EnergieWending. Maar Wendela ziet vooral het belang van samenwerken met andere buurtinitiatieven: “Onze kracht is het zoeken van samenwerkingen in de buurt. Die komen niet zomaar bovendrijven, je moet echt de buurt ingaan en kijken wat de buurt kan brengen in jouw project.” 

Mensen bereiken

Een belangrijke partner voor het bereiken van de doelgroep is Buurtteam Amsterdam. “Dat team komt al bij de doelgroep thuis en tipt ons. Anderzijds verwijzen wij weer mensen aan het team door als we andere problemen tegenkomen achter de voordeur, eenzaamheid bijvoorbeeld.” 

Toekomst

Als Wendela over de toekomst nadenkt, zegt ze: “Ik hoop dat we met ons initiatief zaadjes planten, dat we mensen het gevoel geven dat ze mee kunnen doen aan de energietransitie, de overstap naar duurzame energie”. 

Wij helpen u verder

Wilt u ook met buurtgenoten aan de slag met de verduurzaming van uw huis of wijk? Wij helpen u graag verder met tips. Lees wat u kunt doen: Lokale energie-initiatieven met buurtgenoten.

Dit praktijkverhaal maakten wij samen met klimaatstichting HIER.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?