Uniek energiesysteem levert stroom bij tekort en maakt waterstof bij overschot

Laatst gecontroleerd op:
23 februari 2024
Gepubliceerd op:
24 april 2023

De Battolyser® is het eerste geïntegreerde batterij-elektrolysesysteem ter wereld. Bij lage elektriciteitsprijzen produceert het systeem groene waterstof, bij hoge prijzen levert het elektriciteit aan het net. Een unieke oplossing, die de huidige druk op het elektriciteitsnet vermindert. Én meehelpt de energietransitie betaalbaar te maken.

De Battolyser® slaat elektriciteit op en maakt groene waterstof uit wind- en zonne-energie. De onderzoeksgroep van TU Delft-hoogleraar Fokko Mulder ontwikkelde het systeem. Onder leiding van CEO Mattijs Slee is de organisatie uitgegroeid van een R&D-bedrijf naar een productiebedrijf. Inmiddels werken bij Battolyser Systems meer dan 50 mensen.

Het bedrijf is druk bezig het product te vermarkten, vertelt Slee. "Zo gaan we voor de ontwikkeling van een productiefaciliteit samenwerken met de Rotterdamse haven, waar veel waterstof wordt gebruikt. Een grote stap in onze commercialisering, omdat wij hierdoor Battolysers® op industriële schaal kunnen leveren."

Naar een fossielvrije industrie

Slee legt uit dat naast elektriciteit, energie nu vooral nog in moleculen wordt gebruikt. Hun systeem speelt daarop in. "De Battolyser® doet 2 dingen: stroom leveren als er een tekort is, en bij een overvloed aan groene energie deze goedkopere stroom omzetten in waterstof. Deze groene energie kunnen we op korte termijn gebruiken om 'fossiele' waterstof - geproduceerd uit bijvoorbeeld aardgas - te vervangen in sectoren als chemie, raffinage en kunstmestproductie."

Markt voor waterstof groeit 

Op langere termijn gaan ook andere industrieën zoals staal en cement waterstof inzetten om hun CO2-uitstoot te verminderen. Dat geldt ook voor luchtvaart, scheepvaart en zwaar transport. Slee benadrukt dat de mogelijke wereldwijde waterstofmarkt enorm is. "Waterstof zal 8 tot 20% van de totaal gebruikte energie uitmaken in 2050. Onze missie is om hieraan een grote bijdrage te leveren."

In Nederland is Battolyser Systems de enige partij die al 10 jaar bezig is met deze unieke ontwikkeling, zegt Slee. "In die tijd heeft RVO ons onder andere geholpen met een MOOI-subsidie (Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie). Recent hebben we een Nationaal Groeifonds-aanvraag ingediend met 12 consortiumpartners voor € 80 miljoen."

RVO stelt buitenlandse partijen die kennis willen opdoen over waterstof graag voor aan Battolyser Systems. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?