Geld besparen met energieopslag door te investeren in zonnepanelen én een batterij

Gepubliceerd op:
30 mei 2023

Zelfstandig ondernemer Jos van Os uit Erp investeert al jaren met zijn agrarische bedrijf in technologie die helpt om volledig over te stappen op duurzame energie. Eerder plaatste hij al zonnepanelen op een bedrijfspand, waarmee hij fors bespaarde op energiekosten. Begin 2022 besloot hij om nog meer te profiteren van die energieopbrengst, door ook te investeren in een batterijopslag. Jos: “Zonder de Energie-investeringsaftrek had ik deze investering voorlopig niet gedaan.”

Praktijkverhaal Jos van Os (energieopslag)

Van Os pakte stroomopwekking direct groots aan: zijn zonnepanelen liggen bovenop een hal van ruim 10.000 vierkante meter. Jarenlang bespaart hij zo al fors op zijn energiekosten door zelf gebruik te maken van zijn eigen opgewekte energie. “Toen de energieprijzen sterk gingen schommelen, leek het me interessant om ook aan batterij-opslag te gaan doen. Dan kun je de opgewekte stroom ook opslaan ‘achter de meter’ en leveren aan het elektriciteitsnet als de stroomprijs hoger is”, legt Van Os uit. “Zo verdien je sneller je investering terug.”

Acceptabel investeringsrisico

Door zijn opgedane ervaring met zonnepanelen – waarvoor hij een aanvullende subsidie gebruikte – was Van Os al bekend met financieel voordelige regelingen zoals de EIA. Met de investeringsaftrek heb je als ondernemer belastingvoordeel bij energiebesparende investeringen. De ondernemer was blij toen de aanvraag rond was. “Dankzij de verkoop van een bedrijf had ik wel wat extra eigen geld beschikbaar, maar nog steeds was mijn investeringsrisico hoog: zo’n batterij is duur en je weet nooit zeker hoe snel zo’n investering zichzelf terugverdient. Valt dat tegen, dan maak je misschien wel verlies. Zonder het belastingvoordeel had ik deze aanschaf voorlopig niet gedaan.”

"Kies een passende batterij"

Van Os vertelt dat de batterij inmiddels is geleverd. Er moeten nog wat zaken geregeld worden in het aansluitproces. “Ik kijk ernaar uit om de batterij in gebruik te nemen. Mijn advies aan andere ondernemers: neem je tijd om verschillende batterijtypen te vergelijken, laat je adviseren en kies een variant die bij het stroomgebruik van jouw bedrijf past. De markt ontwikkelt zich snel, dus er is steeds meer te kiezen.”

EIA aanvragen

Overweegt u net als Jos van Os energiebesparende maatregelen in uw bedrijf en bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor de EIA? Lees meer over de voorwaarden van de regeling, het aanvraagproces en voor wie de regeling is bedoeld.

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?