Bewoners in Soest werken aan verduurzaming: “Vertrouwen is belangrijk”

Gepubliceerd op:
8 februari 2024

60 inwoners zetten zich in voor het initiatief Energie Actief Soest. Samen willen ze zorgen dat iedere inwoner van Soest op een haalbare en betaalbare manier kan meedoen met de energietransitie, de overstap naar duurzame energie. Na een paar jaar besloot het initiatief zich ook op huurders te richten. Met een andere aanpak en een nauwe samenwerking met organisaties in de wijk, werd ook dat een succes. Inwoners Erik en Gerrit vertellen.

Collectief zonnepanelen kopen

In 2011 startte Erik Peerlkamp in zijn eentje een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen in zijn buurt. Dat leverde niet alleen veel geïnteresseerden op, maar ook een groep vrijwilligers die samen met Erik de inwoners van Soest wilden helpen om hun woning te verduurzamen. Het bewonerscollectief Energie Actief Soest (EAS) was geboren. 

Enige betaalde kracht

EAS wordt gerund door een 4-koppig bestuur, en bijna 60 vrijwilligers. Gerrit Vledder, sinds 2014 betrokken bij de club, begon als vrijwilliger, maar ondersteunt EAS nu, met hulp van de gemeente, als betaalde projectsecretaris.

Wijkaanpak

Elk jaar organiseert EAS in een andere wijk een actie. Ze inventariseren hoe huizen ervoor staan en helpen geïnteresseerde woningeigenaren duurzame stappen te zetten. Samen met de gemeente verspreiden ze een vragenformulier. Hierop kunnen alle woningeigenaren aangeven hoe hun huis er op energiegebied voor staat. Dat formulier halen ze huis aan huis weer op. Erik: “Als je een formulier opstuurt, krijg je vaak weinig respons. Met zelf langsgaan bereik je heel veel meer.” Van de 600 huishoudens die het formulier invulden, heeft zo'n 50 tot 60% maatregelen genomen, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Huurders

Sinds 2021 helpt EAS ook huurders. Gerrit: “We zagen kans om voor de cultureel diverse wijk Smitsveen de krachten te bundelen met andere organisaties: welzijnsorganisatie Balans, de gemeente Soest, woningcorporatie Portaal, het Duurzaam Bouwloket, de Hogeschool Utrecht en Schuldhulpmaatje.” Het resultaat van de samenwerking is dat ze in 60% van de huurwoningen energiebesparende maatregelen hebben aangebracht, zoals radiatorfolie en tochtstrips.

Lessen en tips

EAS stak veel op van hun projecten en deelt die lessen graag. “We leerden met vallen en opstaan dat je het eerst over de echte problemen van mensen moet hebben. Dan komt het onderwerp energie vanzelf wel aan bod”, aldus Gerrit. 
Erik meent dat ook de publiciteit zoeken een succesfactor is. “Zo halen we regelmatig het lokale nieuws.” Ook geeft hij de tip om te investeren in een projectsecretaris. “Zo houden de vrijwilligers tijd en energie over voor inhoudelijke en leuke zaken.

Wij helpen u verder

Wilt u ook met buurtgenoten aan de slag met de verduurzaming van uw huis of wijk? Wij helpen u graag verder met tips. Lees wat u kunt doen: Lokale energie-initiatieven met buurtgenoten.

Dit praktijkverhaal maakten wij samen met klimaatstichting HIER.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?