"We maken eiwitpoeder met behulp van een schimmel"

Gepubliceerd op:
2 januari 2024

The Protein Brewery verkoopt mede dankzij subsidie sinds dit jaar een eiwitpoeder dat smaakloos en geurloos is. Hierdoor kan het gemakkelijk gebruikt worden om de voedingswaarde van eten te verhogen. "Ons product bevat ongeveer 50% eiwitten en 50% vezels, en heeft een 20 keer lagere CO2-voetafdruk dan vlees", vertelt Jan Hendrik van Gilst, CFO. 

The Protein Brewery - schort met logo

Poeder als eindresultaat

Door de hoge voedingswaarde, is het eiwitpoeder een duurzaam alternatief voor eiwitten uit vlees. Het eiwitpoeder is niet dierlijk en ook niet plantaardig. Waar is het dan wel van gemaakt? "We maken het poeder Fermotein met behulp van een schimmel. Onze fermentatie-experts laten de schimmel groeien met glucose, maar op termijn kunnen we ook aardappel of cassaveresten gebruiken. Door de schimmel steeds een beetje glucose te geven, begint hij te vermenigvuldigen. Na een aantal dagen heb je een hele ketel vol en kun je gaan oogsten. De laatste stap is drogen, met als eindresultaat een poeder."

Warmte en water hergebruiken

Het product ontstaat door een fermentatieproces, dat is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen suikers omzetten in eiwitten. Het eiwitpoeder wordt bijvoorbeeld gebruikt in glutenvrij brood, omdat het de luchtigheid van het brood verbetert zonder dat het de smaak beïnvloedt. 
Volgens van Gilst is het een unieke werkwijze: "Fermentatie is niet nieuw, maar ons proces is robuust, duurzaam en betaalbaar. Op dit moment hergebruiken we bijvoorbeeld 95% van het water. En we gaan ook de warmte die tijdens het productieproces ontstaat, hergebruiken voor het droogproces. Dat is een combinatie die je niet vaak ziet bij fermentatie."

RVO-subsidies voor duurzame productie

The Protein Brewery kwam in aanmerking voor subsidies van RVO dankzij het duurzame productieproces. "Je hebt veel minder land en water nodig. De CO2-voetafdruk van onze proteïne is 20 keer lager dan die van vlees. En 3 keer lager dan die van plantaardige producten", zegt van Gilst. 

The Protein Brewery maakte gebruik van belastingvoordeel  via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) voor de investering in de productieapparatuur. De Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) gaat helpen bij de investering in een warmtepomp. "Door de subsidies word je geholpen om meer duurzame keuzes te maken."

Financiële steun voor uw investering

Bent u benieuwd of uw milieuvriendelijke investering ook belastingvoordeel kan krijgen via de MIA\Vamil?

Wilt u een innovatieve, duurzame techniek testen in een pilotproject? Of demonstreren als project in een praktijksituatie?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?