"In de zorg kunnen we nu efficiënter omgaan met onze tijd"

Laatst gecontroleerd op:
12 september 2023
Gepubliceerd op:
8 september 2023

Dankzij het project ‘Planning is Realisatie, tenzij’ heeft Zonnehuisgroep IJssel-Vecht een lagere werkdruk én meer tijd voor zorg. Een van de problemen in de thuiszorg is dat wijkverpleegkundigen en hun teamgenoten veel tijd kwijt zijn aan de urenregistratie. "Die tijd kun je niet aan cliënten besteden, terwijl we in de zorg handen tekortkomen.  Met dit project hebben we de tijd verminderd die medewerkers kwijt zijn aan administratie”, vertelt projectleider Wouter van Kooten.

"Om de administratietijd voor de urenregistratie te verminderen hebben we de handreiking registratiestandaard wijkverpleging in praktijk gebracht”, legt Van Kooten uit. Hij hielp de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht met de overgang naar de nieuwe werkwijze.

Anders tijdschrijven

Van Kooten vertelt verder: "Vroeger werden planning en registratie apart bijgehouden. Nu geven medewerkers aan het einde van de werkdag in de app aan of ze hun taken volgens planning hebben uitgevoerd. Dat is met 1 druk op de knop gebeurd: alleen afwijkingen van meer dan 10 minuten op de planning noteer je nog apart."

Bijna 1 fulltime medewerker extra

Het project heeft mooie resultaten opgeleverd. Verpleegkundigen besparen dagelijks 5 minuten registratietijd. Wijkverpleegkundigen zijn elke werkdag zelfs 10 tot 30 minuten minder tijd kwijt aan administratie. "Dit lijkt misschien niet veel, maar alles bij elkaar heeft de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht nu bijna 1 fulltime medewerker extra in dienst", geeft Van Kooten aan.    

Continu proces van evalueren en bijstellen

"Zonder de medewerkers van deze organisatie was het niet gelukt", zegt Van Kooten. "Het is óns project." Zijn de veranderingen aan het systeem nu klaar? "Ja, al blijft tijdschrijven een continu proces, een kwestie van evalueren en bijstellen. Doen we de juiste dingen en wordt alles juist ingepland? Dat zijn vragen die we onszelf moeten blijven stellen."

Drempel verlaagd

Via de nieuwsbrief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wist de ouderenzorgorganisatie van de Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW). “De invoering van het project kost tijd, geld en inzet. De SOW verlaagde de drempel om hiermee aan de slag te gaan. "De aanvraag verliep soepel. “RVO is snel bereikbaar. Ik ben tevreden over het contact via de e-mail en het subsidieportaal."

SOW

De SOW is sinds september 2022 gesloten en dus niet meer aan te vragen. De subsidie was bedoeld om organisaties een financieel steuntje in de rug te geven. Het doel hiervan was om projecten voor nieuwe werkwijzen en verbeteringen in gang te zetten, zoals is omschreven in het Hoofdlijnen akkoord wijkverpleging en het toekomstperspectief wijkverpleging. In totaal zijn er door de jaren heen 398 SOW-aanvragen gehonoreerd.

Meer weten?

  • Bent u geïnspireerd door het ‘Planning is Realisatie, tenzij’ project van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht? Bekijk dan verschillende tips en tools op de website van [Ont]Regel de Zorg. 

  • Wilt u weten wat andere organisaties nog meer met de SOW hebben bereikt? Lees het via SOW in de praktijk.

Blijf op de hoogte

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden van het nieuws, webinars en evenementen rondom de thema’s innovatie, (gezondheids)zorg en welzijn? Schrijf u dan net als Zonnehuisgroep IJssel-Vecht in voor de RVO-nieuwsbrief

Bent u tevreden over deze pagina?