“We wilden als gemeenschap in gesprek over de komst van het warmtenet”

Laatst gecontroleerd op:
6 februari 2024
Gepubliceerd op:
18 december 2023

In 2018 hoorden de inwoners van Amersfoort Schothorst-Zuid dat de gemeente bezig was met voorbereidingen voor de aanleg van een warmtenet.  Enkele inwoners besloten het plan niet af te wachten, en richtten het buurtinitiatief WarmteStem op. “We vinden het belangrijk dat inwoners weloverwogen keuzes maken”, vertelt Herman Koolstra, een van de initiatiefnemers.

Van idee naar actie

Koolstra: “We wilden als gemeenschap in gesprek met de gemeente en het warmtebedrijf. Zo vonden we het belangrijk dat mensen die liever niet op het warmtenet aansluiten, ook goed geholpen worden." 

Het belangrijkste doel van WarmteStem: inwoners van Amersfoort Schothorst-Zuid helpen overwogen keuzes te maken bij de overstap naar duurzame warmte. Binnen een paar maanden vormden ze een bestuur van 5 mensen, een mix van jonge werkenden en gepensioneerden. Sindsdien ontmoeten ze elkaar maandelijks.

Dialoogsessies en verduurzamingsadvies

Ze organiseerden op verschillende plekken in de wijk dialoogsessies om de meningen, zorgen en wensen van bewoners op te halen. 140 buurtbewoners schoven aan. WarmteStem deelde de bevindingen met de gemeente.

Om bewoners verder te helpen bij het maken van duurzame keuzes voor hun woning, bracht WarmteStem voorbeeldwoningen in kaart. Herman: "Onze wijk heeft een overzichtelijk aantal woningtypen. Dankzij nieuwe subsidies van de gemeente en provincie konden we een expert inschakelen om voor elk van deze 6 woningtypen een persoonlijk verduurzamingsadvies op te stellen."

Successen en tegenslagen

WarmteStem wordt gedragen door de mensen in de wijk, vertelt Herman. De succesfactoren? “Aan de ene kant mensen die de kar willen trekken, en aan de andere kant mensen die de noodzaak van het initiatief inzien.” Over de inspraak in de plannen van het warmtebedrijf is Herman minder enthousiast. “We zijn in gesprek gekomen, maar echt invloed hebben we niet.”

Ook de gemeente Amersfoort is positief over de bewonersclub. Antje Kingma, beleidsregisseur inclusieve stad: “De belangrijkste spelers in de overgang naar duurzame energie (energietransitie) zijn de bewoners. WarmteStem informeert buurtgenoten belangeloos over verduurzamen. Ze weet wat er leeft en houdt de gemeente daarmee scherp.”

Wij helpen u verder

Wilt u ook met buurtgenoten aan de slag met de verduurzaming van uw huis of wijk? Wij helpen u graag verder met tips. Lees wat u kunt doen: Lokale energie-initiatieven met buurtgenoten.

Dit praktijkverhaal maakten wij samen met klimaatstichting HIER.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?