Buren in Bennekom helpen elkaar van het aardgas af

Laatst gecontroleerd op:
6 februari 2024
Gepubliceerd op:
16 januari 2024

Buren Vincent en Heleen uit Bennekom zorgden samen voor een sneeuwbaleffect in de verduurzaming van hun wijk. Inmiddels is bewonersinitiatief Koninklijke Buurt Bennekom bezig alle 33 woningen in het huizenblok van het gas af te halen. Samen met de regionale energiecoöperatie spoorden ze warmtelekken op, geven ze energietips en doen ze onderzoek naar het beste warmtesysteem zonder aardgas.

Kennis van verduurzaming

Vincent Mosch verduurzaamde zijn eigen woning. Hij vertelt: “Toen ik dat zelf allemaal had uitgezocht, was ik benieuwd hoe mijn buren dat deden.” Zijn buurvrouw Heleen Maat was ook bezig met de verduurzaming van haar huis. Ze had al van alles geïsoleerd en zuinige vloerverwarming aangelegd. Als laatste stap wilde ze een hybride of volledig elektrische warmtepomp. Net als Vincent wilde ze ook graag mensen in de buurt helpen die misschien niet zoveel kennis hebben van verduurzaming. 

Samen voor de buurt

“Heleen en ik nemen graag organisatorisch het voortouw voor een verstandige duurzame ontwikkeling in de buurt. We zijn hierover een beetje gaan vergaderen en hebben er van lieverlee andere mensen en partijen bijgehaald”, zegt Vincent. Zo ontstond het bewonersinitiatief Koninklijke Buurt Bennekom. 

Tweedeling onder bewoners

Ze peilden of er meer bewoners waren die van het aardgas af wilden en hun huis wilden verduurzamen. Dat deden ze bij 33 woningen in 4 straten, die samen met hun straat een carré vormen. “We hebben heel vrijblijvend de interesse gepeild en een enquête gehouden om te kijken wat mensen al gedaan hadden”, zegt Vincent. “De uitslag liet een soort tweedeling zien: de ene helft doet elk jaar aanpassingen en de andere helft niet.”

Samenwerking met energiecoöperatie

Inmiddels is het buurtinitiatief aangesloten bij de energiecoöperatie ValleiEnergie. Verschillende gemeenten in de buurt hebben hun verduurzamingsopgave uitbesteed aan die coöperatie. De samenwerking bleek een succes. Sindsdien kan het buurtinitiatief veel meer bieden aan de bewoners. Zoals een scan met een warmtebeeldcamera en energieadviseurs die persoonlijk advies geven. 

Samen met de energiecoöperatie hebben de bewoners onderzoek laten doen naar het beste collectieve verwarmingssysteem voor de buurt. De resultaten worden gepresenteerd tijdens een bewonersbijeenkomst. In de toekomst hoopt het initiatief aansluiting te vinden bij de organisatie Duurzaam Bennekom, die klimaatklussers zou kunnen inzetten in de wijk. Vincent: “Zelfs kleine maatregelen als radiatorfolie achter de verwarming plakken, helpen al. Zo proberen we mensen te inspireren om mee te doen.”

Tips

Wat zou Vincent andere buurtinitiatieven voor tips geven? “Gewoon beginnen”, stelt hij. “Je kunt met 2 mensen al ver komen, hebben wij laten zien. Als je samenwerkt met professionals, zoals met een coöperatie, kom je nog verder. Dat is ook een kwestie van goede samenwerkingsafspraken maken.

Wij helpen u verder

Wilt u ook met buurtgenoten aan de slag met de verduurzaming van uw huis of wijk? Wij helpen u graag verder met tips. Lees wat u kunt doen: Lokale energie-initiatieven met buurtgenoten.

Dit praktijkverhaal maakten wij samen met klimaatstichting HIER.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?