"Batterijen voor energieopslag: goed voor ons bedrijf én voor de netbeheerder"

Gepubliceerd op:
30 mei 2023

Duurzaam opgewekte energie in grote hoeveelheden opslaan, was lang toekomstmuziek. Maar Rundedal Agro Energy B.V. investeerde met de Energie-investeringsaftrek in een batterij die dit mogelijk maakt. Mede-eigenaar Wiebe Kloosterman vertelt over deze duurzame energieopslag. “Het is goed voor ons én voor de netbeheerder.”

Agro Energy beheert een zonnepark bij Klazienaveen en zocht een manier om de opgewekte energie op te slaan. De zonnepanelen hebben samen een vermogen van ongeveer 12,5 megawatt. Dit is voldoende om op jaarbasis 4000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Het bedrijf levert de stroom aan het elektriciteitsnet.

Win-winsituatie

De netbeheerder wil graag dat vraag en aanbod van elektriciteit in balans zijn, omdat het elektriciteitsnet dan goed blijft werken. Het netwerk raakt namelijk overbelast als er te veel elektriciteit geleverd wordt. “Een van de manieren om dat te voorkomen, is door elektriciteit op te slaan. Grote batterijen op meerdere punten kunnen het net ontlasten.” Naast het ontlasten van het net, zorgen batterijen er ook voor dat er meer ruimte op het net ontstaat, zodat we meer duurzame energie kunnen opwekken. Ook verdienen ondernemers weer geld door het terugleveren van energie aan het net. Een win-winsituatie dus.

Verschillende inzetmogelijkheden

De batterij kan winst opleveren, dankzij verschillende technieken. Bijvoorbeeld via de zogenaamde ‘onbalansmarkt’. Hierbij slaat de batterij een teveel aan elektriciteit van het net op en levert dat op een later moment terug. De batterij levert zo een bijdrage aan de balanshandhaving van Tennet. Bij ‘peakshaving’ vangt de batterij de pieken van de eigen elektriciteitsproductie op. Ook in dit geval levert de batterij de elektriciteit op een later moment aan het net. In dit geval wordt een bijdrage geleverd aan de netbalancering. Verder is het mogelijk om je opslagcapaciteit tijdelijk te verhuren aan de netbeheerder.”

Testen

Agro Energy schafte de batterij fiscaal voordelig aan dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA) van RVO. “We kenden de EIA al van eerdere projecten. De aanvraag was niet moeilijk, maar de batterij klaarmaken voor gebruik is veel werk. Vanaf februari zijn we gaan testen en de batterij is sinds april in bedrijf. Nu moet de netbeheerder (TenneT) nog een typegoedkeuring geven. De tijd zal uitwijzen hoeveel de investering oplevert, maar de verwachtingen zijn positief.”

Fiscaal voordelig investeren

Kloosterman heeft tips voor wie ook overweegt een batterij aan te schaffen. “Zorg dat je een batterij aanschaft bij een degelijk bedrijf en houd rekening met de aansluitcapaciteit op het net.” Wilt u ook fiscaal voordelig investeren in energiezuinige, duurzame of schonere bedrijfsmiddelen? Lees meer over de voorwaarden van de Energie-Investeringsaftrek (EIA), het aanvraagproces en voor wie de regeling is bedoeld.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?