15 jaar Innovatiekrediet: “Bijna 80% van de bedrijven is succesvol"

Gepubliceerd op:
18 april 2024

In 2023 bestond het Innovatiekrediet 15 jaar. Sinds de start in 2008 is er ongeveer € 750 miljoen toegezegd. Zo’n 340 bedrijven kregen subsidie. "Van de bedrijven met een technisch project is 80% succesvol in het ontwikkelen van hun techniek of product en bij klinische projecten is dit bijna 50%. Samen delen we het risico met de ondernemer.” Aan het woord is Edwin Paardekooper, adviseur van het Innovatiekrediet.

Foto van Innovatiekrediet-adviseur Edwin Paardekooper

Paardekooper werkt al sinds 2000 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en sinds 2011 bij het Innovatiekrediet. “Iemand raadde me aan om bij het Innovatiekrediet aan de slag te gaan. Ik vond het een mooi instrument en vanaf het begin was er meteen een klik.”

Gericht op het stimuleren van innovatie

Het Innovatiekrediet is een financiële regeling die bedrijven ondersteunt bij het ontwikkelen van hoog risicovolle innovatieve technische of klinische projecten. Als het project slaagt, betaalt het bedrijf het krediet terug, met rente. Als tijdens het project blijkt dat er een vergrote kans is dat het bedrijf de lening of het krediet niet terug kan betalen, krijgt de onderneming extra begeleiding. Paardekooper biedt deze extra begeleiding sinds zijn start bij het Innovatiekrediet. “Wij zijn gericht op het stimuleren van innovatie in de gesprekken met ondernemers.” 

De cijfers en het succes

Wat heeft het Innovatiekrediet in die 15 jaar zoal betekend? Paardekooper: “Sinds de start hebben we ongeveer € 750 miljoen toegezegd. Daarmee hebben we zo’n 340 bedrijven gesubsidieerd. De meeste bedrijven slagen erin om hun techniek of product succesvol te ontwikkelen.” Dat betekent niet dat ze ook meteen commercieel succesvol zijn, legt Paardekooper uit. Daarin schuilt de kracht van het Innovatiekrediet. 

“De Nederlandse economie is op de langere termijn heel erg gebaat bij het Innovatiekrediet.”

Edwin Paardekooper
Foto van Innovatiekrediet-adviseur Edwin Paardekooper

Samen risico’s delen

Soms faalt een project technisch of verliest het commerciële potentieel al tijdens de ontwikkeling. Dan kan de verplichting om het Innovatiekrediet terug te betalen, vervallen. Dit geeft ondernemers de vrijheid om te experimenteren en te innoveren, zelfs als het eindresultaat onzeker is. Paardekooper: “Samen delen we het risico met de ondernemer. In ieder geval zorgt het bedrijf voor werkgelegenheid, ook via toeleveranciers bijvoorbeeld. En vaak hebben zij klanten die ook uit Nederland komen. De Nederlandse economie is op de langere termijn dus heel erg gebaat bij het Innovatiekrediet." 

Quick Scan geeft eerste advies

Binnen 15 jaar Innovatiekrediet zijn er ook genoeg leermomenten geweest. “Ondernemers hebben het al druk genoeg, dus we vragen alleen om gegevens die wij echt nodig hebben om hun aanvraag te beoordelen. Ook hebben we de Quick Scan ontwikkeld, een eenvoudige tool voor ondernemers waarmee wij al direct een eerste advies kunnen geven”, vertelt Paardekooper. Soms komt daaruit dat het Innovatiekrediet niet de beste oplossing is voor het bedrijf. “Dan kijken we samen naar welke manieren wél mogelijk zijn, binnen RVO maar ook daarbuiten.” 

“Het Innovatiekrediet is voor starters zeer waardevol en zonder dit instrument komen veel initiatieven niet van de grond.”

Edwin Paardekooper
Foto van Innovatiekrediet-adviseur Edwin Paardekooper

De volgende 15 jaar

Paardekooper hoopt dat hij nog eens 15 jaar bij het Innovatiekrediet betrokken mag zijn. “Juist vanwege dat contact met ondernemers. Dat vind ik ontzettend leuk aan het werk. Het Innovatiekrediet is voor starters zeer waardevol en zonder dit instrument komen veel initiatieven niet van de grond. Soms weten we pas na 10 jaar wat voor moois er is ontstaan. Op lange termijn is het Innovatiekrediet denk ik heel belangrijk voor onze economie en onze samenleving”, sluit Paardekooper af. 

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in het Innovatiekrediet maar heeft u nog wat vragen? Meld u aan voor het maandelijks Innovatiekrediet-vragenuur en krijg antwoord van onze adviseurs. Bekijk de kalender voor alle data.  

Quick Scan

Bent u al bezig met de ontwikkeling van een innovatie, en benieuwd of het Innovatiekrediet daarvoor past? Doe dan de Quick Scan

Bent u tevreden over deze pagina?