Zonne-energie op infrastructuur
De Rijksoverheid bezit ongeveer 10% van de grond in ons land. Dit kan goed ingezet worden voor het opwekken van zonne-energie. Wij adviseren en ondersteunen gemeenten, provincies en waterschappen bij de mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie langs en op infrastructuur.
Op deze pagina vindt u informatie over de opwek van energie op rijksgrond, toepassingen voor zonne-energie boven parkeerplaatsen, innovaties en het combineren van zonnepanelen met elektrisch rijden.

Energie opwekken op Rijksvastgoed
Samen met Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf werken wij sinds eind 2018 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER).
In dit programma verkennen we waar en hoe we met steun van de omgeving grootschalig energie kunnen opwekken op rijksgrond. We bereiden hiermee de daadwerkelijke realisatie van energieprojecten door ontwikkelaars voor. Het doel van het programma is om de uitvoering van de Regionale Energie Strategieën (RES) te ondersteunen en meters te maken om de klimaatdoelen te halen.
De 10% grond die de Rijksoverheid bezit, komt neer op ongeveer 400 duizend hectare. We willen leren hoe we die grond kunnen gebruikken voor hernieuwbare (duurzame) energieopwekking. Via een openbare inschrijving geeft het Rijk de gronden 'in gebruik'. De grond mag dan gebruikt worden voor zonnepanelen of windmolens.
Met de opgedane ervaring uit het programma OER schrijven wij adviezen voor andere overheden, zoals gemeentes, provincies en waterschappen. Die adviezen gaan over verschillende vormen van participatie, aansluiting op het elektriciteitsnet, innovatie, ruimtelijke inpassing en de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).
Meer weten?
Zonne-energie boven parkeerplaatsen
De zonnige kant van parkeren: gemeenten en provincies combineren zonne-energie met parkeerruimtes door 'solar carports' (overkappingen met zonnepanelen). Ondanks de vele kansen, zijn er in Nederland nog weinig voorbeelden.
Wij verzamelen ter inspiratie zoveel mogelijk praktijkvoorbeelden. Dit doen we samen met eigenaren van parkeerruimtes, initiatiefnemers en lokale overheden. Deze voorbeelden gebruiken we niet alleen om te inspireren, maar ook om kansen en knelpunten te verzamelen. Hiermee ondersteunen we nieuwe initiatiefnemers bij het opzetten van een project. Bekijk het webinar en het bijbehorend rapport.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei liet onderzoeken welke mogelijkheden zonnepanelen boven parkeerplaatsen bieden. In onderstaand rapport uit 2024 leest u bijvoorbeeld over de kansen die solar carports bieden om duurzaam energie te produceren en ruimte te besparen. Maar er zijn ook financiële uitdagingen. U leest bijvoorbeeld:
- dat de veranderde marktomstandigheden van de afgelopen jaren de uitdagingen voor de realisatie van solar carports hebben vergroot. Denk aan: het overvolle elektriciteitsnet (netcongestie), negatieve elektriciteitsprijzen en strengere financieringsvoorwaarden.
- welke beleidsmatige, procesmatige of fianciële instrumenten nodig zijn om het potentieel van solar carports binnen de Nederlandse markt optimaal te
benutten. - welke beleidsmatige keuzes nodig zijn om de markt tot verdere ontwikkeling te brengen.
- dat overheden de markt een impuls kunnen geven door actief de ontwikkeling van solar carports op publieke parkeerterreinen te stimuleren. Dan gaat het vooral om grote solar carports (van meer dan of gelijk aan 1 MWp). En deze te verbinden aan de energievraag van bedrijventerreinen.
- dat een investeringssubsidie en garantiefonds in deze fase van de markt kunnen helpen om projecten financieel haalbaar te maken.
Bekijk ook de kennissessie uit 2023 van Helpdesk Zonopwek over zonnepanelen boven parkeerplaatsen.
Heeft u vragen over zonne-energie?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei