Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed
In het Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed (KIP MV) bundelen organisaties van de sectoren zorg, sport, monumenten, musea, onderwijs, kinderopvang en gemeenten hun krachten. Binnen het platform wisselen zij kennis uit, worden goede voorbeelden gedeeld en innovaties aangejaagd. Zo kunnen zij binnen hun maatschappelijke sector faciliteren en ondersteunen bij het verduurzamen van gebouwen. Maak hier gebruik van en neem contact op!
Onderstaande organisaties maken deel uit van het platform:
Expertisecentrum Verduurzaming Zorg
Het expertisecentrum ondersteunt de zorgsector onder andere door het opstellen van verduurzamingskaarten met gevalideerde informatie over verschillende CO2-emissiereducerende maatregelen, het verzorgen van innovatieworkshops, een centrale vraagbaak en het initiëren van onderzoek. Het expertisecentrum wordt ingevuld door Stichting Stimular/MPZ en TNO.
Meer informatie Expertisecentrum Verduurzaming Zorg.
Kenniscentrum Ruimte-OK
Ruimte-OK wil het startpunt zijn voor onderwijshuisvesting en exploitatie. Zij biedt ondersteuning met sectorspecifieke kennis, inzicht en begeleiding.
Het programma Scholen op Koers naar 2030 ondersteunt scholen in het primair en voortgezet onderwijs bij het opzetten van een gezamenlijke en planmatige aanpak bij de verduurzamingsopgave in het onderwijs.
Meer informatie Ruimte-OK.
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
De RCE zet zich door middel van advisering en kennisontwikkeling in op het gebied van erfgoed en duurzaamheid. Denk aan energiebesparing en energieopwekking voor gebouwde monumenten, musea, beschermde stads- en dorpsgezichten en wijken met bijzondere kwaliteiten. De RCE biedt ook ondersteuning bij de verduurzaming van musea.
Meer informatie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Kenniscentrum Sport en Bewegen
Op de Duurzame sportsector vindt u alle relevante en praktische informatie voor gemeenten, verenigingen en ondernemers om sportaccommodaties te verduurzamen.
Meer informatie Kenniscentrum Sport en Bewegen.
Pianoo – Expertisecentrum Aanbesteden
Pianoo, het Expertisecentrum Aanbesteden, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.
Meer informatie Pianoo
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal binnen het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed (KIP-MV) haar kerntaken uitvoeren. De kerntaken zijn: kennisdeling, belangenbehartiging en dienstverlening. Concreet betekent dit dat het VNG:
- kennisbijeenkomsten organiseert;
- leidraden en financieringsinformatie ontwikkelt;
- optreedt als sparringspartner voor mede-overheden;
- voortgangen monitort en;
- de communicatie verbetert met gemeenten en stakeholders.
Meer informatie vindt op de VNG-pagina Sectorale routekaart gemeentelijk maatschappelijk vastgoed.
Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang
Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang draagt op onafhankelijke wijze bij aan de professionalisering en ontwikkeling van de sector kinderopvang.
Dit doet het fonds door het proactief brengen van kennis en inzicht op het gebied van financiën, organisatieontwikkeling en huisvesting. Dit zijn belangrijke thema’s daarbinnen:
- duurzaamheid
- inclusie en samenwerking
- onderwijs en kinderopvang
Het fonds werkt ook aan een programma ter ondersteuning van de nieuwe Sectorale Routekaart Verduurzaming Kinderopvang.
Meer informatie leest u op de site Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Bij ons vindt u informatie over onder andere:
Wij zijn het directe aanspreekpunt voor de sectoren onderwijs (mbo/hbo/wo) en gemeenten.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei