Subsidies en financiering om energie te besparen voor VvE’s

Laatst gecontroleerd op:
3 januari 2023
Gepubliceerd op:
17 juli 2017

Wilt u als Vereniging van Eigenaars (VvE) het gebouw verduurzamen? Er zijn verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar. Op deze pagina geven we u inzicht in wat er mogelijk is. Zo helpen we u op weg. Verduurzaming levert u financieel voordeel op en meer wooncomfort.

Welke subsidies zijn er voor VvE's?

Voor het verduurzamen van een VvE complex zijn verschillende subsidies beschikbaar. U vindt hieronder een overzicht met welke subsidies er zijn. Lees goed de voorwaarden door op de pagina van de subsidie en kijk of u in aanmerking komt.

Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)

Subsidie voor VvE's die energie willen besparen door hun gebouw en appartement(en) te verduurzamen. U kunt met de SVVE ook subsidie krijgen voor een energieadvies en voor oplaadpuntenadvies voor elektrische auto’s. U vraagt de SVVE aan van 23 januari 2023 tot en met 31 december 2027.

Lees meer over de SVVE.

Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)

Subsidie voor gemengde VvE’s en verhuurders die bestaande huurwoningen aardgasvrij maken door een aansluiting op een warmtenet. U vraagt de SAH aan van 1 mei 2020 tot en met 31 december 2023.

Lees meer over de SAH.

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Subsidie voor energiecoöperaties en VvE’s voor het opwekken van duurzame elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht. U krijgt subsidie in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh. U vraagt deze subsidie aan van 9 januari tot en met 1 november 2023.

Lees meer over de SCE.

Webinars en evenementen

Vanuit de verschillende subsidieregelingen voor VvE’s worden regelmatig webinars en andere evenementen georganiseerd. Bekijk onze hiervoor onze agenda.

Financiering voor VvE’s

Het Nationaal Warmtefonds biedt VvE’s een energiebespaar-lening. Hiermee financieren VvE’s energiebesparende investeringen voor hun complex. Met een energiebespaar-lening kiest u uit meer dan 25 maatregelen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk.

Alvast belangrijk voor u om te weten:

  • Uw VvE bestaat uit minimaal 8 wooneenheden.
  • Het geleende bedrag wordt gestort in een bouwdepot.
  • De lening heeft een omvang van minimaal € 25.000.
  • De hoogte van de rente hangt af van het bedrag dat u leent.

Ontdek de mogelijkheden van de energiebespaarlening en bekijk of uw VvE in aanmerking komt. 

Ondersteuning vanuit brancheverenigingen en gemeenten

Is uw VvE lid van een branchevereniging? Informeer hier dan eens naar de mogelijkheden. Vaak bieden brancheverenigingen hulp aan bij de verduurzaming van uw VvE complex.

Heeft u ook al eens navraag gedaan bij uw gemeente? Zij werken vaak aan opgaven om bijvoorbeeld energiezuiniger te zijn als gemeente. Het is daarom mogelijk dat zij u verder kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan hulp in de vorm van informatie, advies en financiering. Sommige gemeenten hebben ook een VvE-loket waar u terecht kunt.

Meer tips?

Op Verbeterjehuis.nl leest u meer tips over hoe u als VvE energie kunt besparen. Een stappenplan geeft handvatten om uw gebouw te verduurzamen, van inspiratie en oriëntatie tot uitvoering van plannen. Ook vindt u hier een energiesubsidiewijzer. Hierin vindt u naast subsidies, ook financieringsmogelijkheden vanuit gemeenten en provincies.

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?