Veilig en weerbaar ondernemen: Intellectueel Eigendom

Laatst gecontroleerd op:
13 maart 2025
Gepubliceerd op:
13 juni 2024

Met intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) kunt u anderen verbieden uw uitgewerkte concept, uitvinding of waardevolle kennis te gebruiken. Of u zorgt er juist voor dat anderen er wel gebruik van maken, maar alleen op uw voorwaarden. Ook bedrijfsgeheimen zijn belangrijk om uw kennis af te schermen. Denk bijvoorbeeld aan de technologie, processen en data die uw bedrijf uniek en competitief maken.

Strategische belang van IE

Bij inbreuk op uw IE-rechten en bedrijfsgeheimen treedt u in principe zelf op tegen de inbreukmaker. Hoewel inbreuk niet direct een probleem voor de nationale veiligheid hoeft te zijn, kan dat in strategische en vitale sectoren zeker het geval zijn. Denk bijvoorbeeld aan kennis op het gebied van semicon, fotonica, quantum en biotech. Landen kunnen kennis stelen om hun economische of technologische concurrentiepositie te verbeteren. Bijvoorbeeld: een inlichtingendienst kan via (digitale) spionage bedrijfsgeheimen stelen, zoals technologie op het gebied van semiconductors.

Lees meer over spionage.

Octrooi of bedrijfsgeheim?

Uw octrooiaanvraag wordt gepubliceerd na 18 maanden. Als u dat niet wilt, dan kunt u in sommige gevallen uw uitvinding geheimhouden. Of u combineert een octrooi met een bedrijfsgeheim. U vraagt dan octrooi aan op het deel van de uitvinding dat te zien of te achterhalen is, maar houdt de bijbehorende kennis geheim. Door specialistische know-how achter te houden, blijven anderen afhankelijk van uw kennis ondanks dat uw octrooiaanvraag is gepubliceerd.

Bedrijfsgeheim

Bedrijfsgeheimen gaan niet alleen over techniek, bijvoorbeeld fabricagemethoden of chemische recepten. Ook klantbestanden, transportroutes of onderzoeksgegevens kunnen onder bedrijfsgeheimen vallen. U moet bij een rechtszaak kunnen aantonen dat u voldoende geheimhoudingsmaatregelen hebt genomen.

Lees meer over bedrijfsgeheim actief beschermen.

Bij nationale veiligheid gaat het meestal over bedrijfsgeheimen die u een unieke voorsprong geven op uw concurrentie. Denk aan uitvindingen die u nog ontwikkelt, of klantenlijsten. Kennis over topgeheimen is vaak verdeeld: (bijna) geen enkele medewerker kent het gehele plaatje. Een voorbeeld is het recept van Coca-Cola.

Bescherm uw IE met 5 stappen

  1. Inventariseer uw IE.
    Identificeer uw meest waardevolle technologie, kennis, processen en data die uw bedrijf uniek en competitief maken.
  2. Zoek expertise over internationale IE-rechten.
    Deze verschillen vaak per land. Vraag aan experts hoe u hiermee kunt omgaan, bijvoorbeeld bij Innovatie-attachées, Octrooicentrum Nederland of gespecialiseerde advocatenkantoren. De Nederlandse ambassade heeft vaak een kennisnetwerk in het land waar u wilt zakendoen.
  3. Zorg dat u in uw recht staat.
    Heeft u IE-rechten geregistreerd? Monitor dan of iemand inbreuk pleegt. Neem ook geheimhoudingsmaatregelen voor uw bedrijfsgeheimen.
  4. Let op bedrijfsgeheimen met leveranciers en distributeurs.
    U kunt meerdere leveranciers inzetten voor verschillende onderdelen voor uw innovatie, zodat zij geen kennis krijgen over de totale samenstelling van uw product. Deel met distributeurs alleen de kennis die nodig is om uw product te verhandelen.
  5. Maak van tevoren afspraken bij samenwerking.
    • Maak contracten over vertrouwelijke informatie, zodat deelnemers weten hoe ze daarmee moeten omgaan.
    • Categoriseer en label uw vertrouwelijke kennis.
    • Leg vast welk IE en welke achtergrondkennis alle partijen al voor de samenwerking hadden of gaan inbrengen.
    • Maak ook afspraken over het eigendom van de resultaten en houd bij wat elke partij inbrengt tijdens het innovatieproces.

Meer weten?

Vragen over economische veiligheid?

  • Werkt u in een high-tech vakgebied? Of met waardevolle of sensitieve kennis? Neem contact op met het Ondernemersloket Economische Veiligheid (OLEV): veiligondernemen@rvo.nl.
  • Het OLEV-team is iedere maand aanwezig bij The Gate in Eindhoven om vragen van ondernemers te beantwoorden.
  • Heeft u vragen over veilig en weerbaar zakendoen in het buitenland of met internationale partijen? Onze adviseurs helpen u graag verder.
In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?