CE-markering in de Europese Unie: regels en richtlijnen
Wilt u een product verkopen in een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, of IJsland? Zoek dan uit of voor uw product een CE-markering verplicht is, voordat u het op de markt brengt. Wij leggen u graag uit wat CE-markering is en wat de regels zijn.
Wat is CE-markering en is dit verplicht?
U mag sommige producten in de Europese Economische Ruimte (EER) alleen verkopen als ze een CE-markering hebben. Dit is een logo met de letters C en E. Een CE-markering betekent dat een product volgens de fabrikant aan alle EU-eisen voldoet. Dus aan eisen voor veiligheid, gezondheid en milieubescherming. De koper van uw product kan aan het CE-logo zien dat een product veilig te gebruiken is.
CE-markering verplicht voor bepaalde productgroepen
CE-markering is verplicht voor ruim 20 productgroepen waarbij de veiligheid van de producten belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan elektr(on)ische apparaten, liften, bouwproducten en speelgoed.
Lees meer over de productgroepen waarvoor CE-markering verplicht is.
CE-markering in EER-landen, Turkije, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk
De verplichte CE-markering geldt voor handel in de EER: alle EU-lidstaten en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. U kunt producten met een CE-logo vrij handelen in de EER zonder dat nationale overheden aanvullende eisen mogen stellen.
Het Verenigd Koninkrijk (VK), Turkije en Zwitserland zijn geen lid van de EER. Toch accepteert de Britse markt meestal producten met CE-markering. Voor sommige producten gelden andere regels in het VK. In Turkije en Zwitserland kunt u soms ook producten verkopen met CE-markering.
Bekijk de lijst met EU- en EER-landen. Voor landen buiten Europa geldt andere regelgeving. Exporteert u naar een land buiten Europa? Doe dan onderzoek naar de producteisen van dat land, bijvoorbeeld via Access2Markets database.
Toezicht en controle op CE-markeringen
In de Europese Unie controleren verschillende instanties producten waarvoor een CE-markering verplicht is. In Nederland checkt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bijvoorbeeld gastoestellen en controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie apparatuur in een explosieve werkomgeving.
Ontdekt een controlerende instantie dat een product onterecht een CE-markering heeft, of dat deze juist ontbreekt? Dan kan de instantie maatregelen nemen en heeft dit gevolgen. Zij kan u als fabrikant, importeur of distributeur bijvoorbeeld verplichten om het product aan te passen of het product van de markt te halen. Ook kunt u een boete krijgen.
Op de pagina CE-markering in de EU: verplichte productgroepen leest u welke organisaties in Nederland toezicht houden op bijvoorbeeld elektrische apparaten, speelgoed en machines.
Hoe weet ik of mijn product CE-markering nodig heeft?
Met de Regelhulp CE-markering ziet u of een product in een productgroep valt waarvoor CE-markering verplicht is. Ook leest u in deze tool welke EU-richtlijnen er gelden voor uw product of productgroep. U kunt de Regelhulp CE-markering gebruiken als fabrikant, importeur, distributeur en gebruiker van een product.
Importeur of distributeur controleert de CE-markering door fabrikant
Bent u importeur of distributeur? Dan moet u voor een product dat buiten de EER is gemaakt, controleren of de fabrikant alle stappen voor CE-markering heeft genomen. En of de fabrikant de juiste technische documenten heeft. Bij import moeten uw gegevens ook op het product staan. Verkoopt u als importeur of distributeur een product onder eigen naam of handelsmerk? Dan wordt u volgens de EU als fabrikant gezien. Dit betekent dat u informatie moet hebben over de conformiteitsbeoordeling, het ontwerp en de fabricage van het product.
'Notified body' nodig voor sommige producten
Bij CE-markering geldt meestal de regel van zelfcertificatie. Dit betekent dat de fabrikant zelf beoordeelt of uw product voldoet aan de eisen voor CE-markering. Wilt u of de fabrikant de keuring door een andere organisatie laten doen? Dan mag dit een bedrijf naar keuze zijn.
Producten met een hoger veiligheidsrisico moet u laten keuren door een notified body. Dit is een keurings- of testinstantie, ook wel conformiteitsbeoordelingsinstantie, die is aangemeld bij de overheid. U vindt de contactgegevens van notified bodies per EU-land bij de Europese Commissie.
Welke technische documenten heb ik nodig?
De fabrikant moet zorgen voor de technische documentatie. Hierin staat informatie waaruit blijkt dat uw product voldoet aan de eisen voor CE-markering. Denk aan tekeningen, technische specificaties, testrapporten, een conformiteitsverklaring en gebruiksaanwijzingen. De fabrikant en importeur moet deze documenten kunnen laten zien aan markttoezichthouders, als deze hierom vragen.
Lees meer informatie over technische documentatie en EU-conformiteitsverklaring op de website van de Europese Unie.
CE-keurmerk en CE-certificaat bestaan niet
Een fabrikant brengt zelf CE-markering aan op een product. Bij CE-certificering zou dat een onafhankelijke partij zijn die beoordeelt of een product aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Dit is niet het geval, dus er is nooit sprake van CE-certificering. Ook bestaat er geen CE-keurmerk. Bij een keurmerk heeft de fabrikant eerst toestemming nodig van een keurmerkeigenaar. Hiervan is geen sprake bij CE-markering.
Hoe vraag ik een CE-markering aan?
U krijgt niet zomaar een CE-markering. Voordat de markering op een product staat, moet de fabrikant stappen doorlopen. U vraagt dus geen CE-markering aan bij een instantie. In onze CE-checklist ziet u welke stappen nodig zijn.
Volg ons stappenplan voor CE-markering
Wat kost een CE-markering?
Beoordeelt de fabrikant zelf of uw product voldoet aan de eisen voor CE-markering? Dan heeft u misschien alleen eigen kosten voor bijvoorbeeld het testen. Laat u de conformiteitsboordeling door een andere organisatie doen? Dan moet u de instantie betalen voor de geleverde diensten. Hoe hoog de kosten zijn hangt bijvoorbeeld af van hoeveel richtlijnen of verordeningen voor uw product gelden. Als er veel eisen zijn voor uw product zijn er ook meer testen nodig.
Hoe lang is de CE-markering geldig?
Een CE-markering vervalt in principe niet en blijft geldig zolang uw product niet te veel verandert. Bij aanpassingen zoals de oorspronkelijke werking, nieuwe onderdelen of nieuwe leveranciers wordt uw product als nieuw gezien. Uw product moet dan opnieuw beoordeeld worden.
Wat zijn de regels voor het CE-logo? Wie brengt het aan?
De fabrikant moet het CE-logo zichtbaar, leesbaar en onuitwisbaar aanbrengen op het product of op een gegevensplaatje. Is het technisch niet mogelijk om het CE-logo aan te brengen op het product? Dan mag de fabrikant dat doen op de verpakking of in een begeleidend document.
Lees op de website van de Europese Commissie meer over de voorwaarden van het aanbrengen van de CE-markering.
Verschil CE-logo en Chinees CE logo
Het officiële logo voor CE-markering ziet er bijna hetzelfde uit als het Chinese CE 'China Export' logo. Dit kan verwarrend zijn. Hoe u het juiste logo gebruikt, leest u in ons blogbericht CE-markering en Chinees CE-logo: wat is het verschil?
Meer informatie
- Lees de Engelstalige informatie over CE Markering van de Europese Commissie.
- Gebruik de Regelhulp CE-markering.
Vragen over CE-markering op uw product?
Neem contact op met uw brancheorganisatie of vul ons contactformulier in voor persoonlijk advies.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Ministerie van Economische Zaken