Mobiliteitskaart of -app - werkgebonden personenmobiliteit
Met een mobiliteitskaart of -app biedt u werknemers gemak. Werknemers reizen namelijk met één kaart en betalen hiermee verschillende mobiliteitsdiensten. De mobiliteitskaart maakt het gemakkelijk om over te stappen tussen vervoermiddelen. Dit is efficiënt en stimuleert duurzaam reizen. U voldoet hiermee ook eenvoudig aan de rapportageplicht WPM. En u krijgt inzicht in het reisgedrag en bespaart op administratieve processen.
Over mobiliteitskaarten en -apps
Gaat u aan de slag met mobiliteitskaarten voor uw werknemers, dan komt u verschillende begrippen tegen. De belangrijkste zetten we hier op een rij:
- Mobiliteitsaanbieder: dit is een aanbieder van een mobiliteitskaart, een -app of een combinatie van beiden, waarmee uw werknemers toegang krijgen tot gebruik van openbaar vervoer, deelvervoer en mogelijkheid van registratie van kilometers met eigen vervoer.
- MaaS: dit betekent Mobility as a Service. MaaS gaat om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps. Bijvoorbeeld de deelfiets, -auto, -scooter, trein, tram, of taxi.
- Mobiliteitskaart: fysieke kaart die wordt aangeboden door een mobiliteitsprovider. Met de mobiliteitskaart kunnen werknemers reizen per openbaar vervoer.
- BKA: een Bedrijfskaartaanbieder (BKA) is een organisatie die mobiliteitskaarten aanbiedt aan bedrijven en instellingen. Met deze kaarten kunnen werknemers diverse vormen van openbaar vervoer en andere mobiliteitsdiensten gebruiken voor zakelijke reizen. De BKA fungeert als intermediair tussen vervoersbedrijven en werkgevers, door het aanbieden van geïntegreerde mobiliteitsoplossingen die het reisbeheer en de administratie vereenvoudigen.
Welke mogelijkheden heeft u?
Bekijk hieronder welke mogelijkheden er zijn hoe u mobiliteitskaarten -of apps in zet.
Uw werknemers ontvangen een mobiliteitskaart waarmee zij in- en uit kunnen checken in het openbaar vervoer. De kosten voor het reizen worden direct bij u als werkgever in rekening gebracht.
U bepaalt als werkgever of uw werknemers op basis van een abonnement reizen en of zij 1e of 2e klasse mogen reizen. Een mobiliteitsaanbieder geeft inzicht in de reisbewegingen per werknemer. Zo krijgt u ook inzicht welk OV-abonnement het meest voordelig is per werknemer. Is dit een kortingskaart, een trajectabonnement of een OV-jaar abonnement?
Voor meer informatie over het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer gaat u naar Openbaar vervoer - werkgebonden personenmobiliteit.
Nagenoeg alle mobiliteitsaanbieders bieden een website en/of app aan waar werknemers hun woon-werk en zakelijke ritten kunnen registeren. Hierin kunt u eenvoudig uw spelregels kwijt over vergoedingen. Enerzijds ontstaat er zo inzicht in hoeveel reiskostenvergoeding er uitgekeerd moet worden. Anderzijds krijgt u als werkgever inzicht in de reisbewegingen van uw werknemers, waardoor u eenvoudig aan de rapportageverplichting WPM kunt voldoen.
U heeft veel keuze in aanbieders van deelvervoer. Het voordeel van een mobiliteitskaart of -app is dat je via deze partijen toegang krijgt tot een breed aanbod van deelmobiliteit. Als werkgever bepaalt u of en onder welke voorwaarden uw werknemers van het aanbod van deelmobiliteit gebruik kunnen maken. Per mobiliteitsaanbieder verschilt het wel met welke deelvervoeraanbieders zij samenwerken. Daarnaast kunnen ook de kosten verschillen.
Over het organiseren van deelvervoer vindt u hier binnenkort meer informatie.
Aanbieders van mobiliteitskaarten en -apps bieden de mogelijkheid om parkeerkosten via hun tools te declareren. Dit kan dan gaan over kosten voor het gebruik van een P+R terrein, parkeren op straat of in een parkeergarage. U kunt per werknemersgroep bepalen of zij hier gebruik van kunnen maken.
Bijvoorbeeld niet voor uw kantoorwerknemers, maar wel voor uw ambulante werknemers die veel werkbezoeken afleggen. Zo krijgt u goed inzicht in parkeerkosten en voorkomt u veel losse declaraties.
Over P+R vindt u hier binnenkort meer informatie.
Afhankelijk van de diensten die u afneemt, betaalt u gemiddeld tussen de € 0,- en € 5,- per werknemer per maand aan vaste kosten voor de diensten van een mobiliteitsaanbieder.
Het is verstandig om niet alleen naar de maandelijkse kosten te kijken, maar ook naar de gebruikskosten. Krijgen werknemers bijvoorbeeld korting voor het reizen in de daluren of hanteert de mobiliteitsaanbieder een opslag op de kosten voor deelvervoer? Ook verschillen de functionaliteiten per aanbieder.
U doet er daarom goed aan om verschillende aanbieders op functionaliteit, vaste kosten en gebruikskosten met elkaar te vergelijken voordat u een keuze maakt.
Meer informatie?
De meeste mobiliteitsaanbieders bieden openbaar vervoer. Ze hebben dan de status van bedrijvenkaartaanbieders (BKA's). Voor meer informatie zie Gelijk speelveld voor bedrijvenkaartaanbieders | Rapport | Rijksoverheid.nl.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat