Internationale zakenreizen - werkgebonden personenmobiliteit
Internationale zakenreizen en vooral vliegreizen hebben een grote invloed op het milieu. Dit komt omdat er meestal gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Internationale zakenreizen verduurzamen, is belangrijk om de CO2-uitstoot terug te dringen en de ecologische voetafdruk van organisaties te verkleinen. Biedt u online conferenties aan en stimuleert u daarmee bijvoorbeeeld treinreizen? Dan bespaart u als werkgever op reiskosten en draagt u bij aan een kleinere voetafdruk.
Over internationale zakenreizen
Gaat u voor een duurzaam internationaal reisbeleid? Dan heeft u inzicht nodig in het reisgedrag, de kosten en de CO2-uitstoot van uw organisatie en werknemers.
Kosten besparen
De tijd die werknemers kwijt zijn aan een internationale zakenreis is meer dan een online meeting. En tijd kost u als werkgever ook geld. Daarnaast komen dan nog de kosten voor bijvoorbeeld het verblijf en een vliegticket. Door na te denken over het internationale reisbeleid van uw werknemers en hierin duurzame keuzes te maken, bespaart u dus tijd en kosten.
Gaan u werknemers toch op reis? Dan kunt u bijvoorbeeld een reisbureau inschakelen dat duurzame reisopties aanbiedt, zoals internationaal reizen met de trein of zo efficiënt mogelijk vliegen.
Inkoop duurzaam brandstof
Ook is er een mogelijkheid om te verduurzamen met de vliegkilometers die u niet kunt vervangen met een ander vervoermiddel of online meeting: voor ieder vliegticket of met een corporate agreement met een luchtvaarmaatschappij kunt u duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) inkopen.
Door SAF voor uw medewerkers in te kopen, verlaagt u de CO2-uitstoot van hun vliegreis met minimaal 65%. Het stelt uw organisatie in staat om de uitstoot van CO2 door zakelijke vliegreizen flink naar beneden te krijgen zonder dat er minder gevlogen wordt. Het inkopen van SAF is alleen wel duurder dan fossiele kerosine: gemiddeld betaalt u 3 keer zoveel voor SAF vergeleken met fossiele kerosine.
Als uw organisatie moet rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) dan kunt u de CO2-besparing door de inkoop van SAF hierin verwerken. De CSRD verplicht grote bedrijven en beursgenoteerde mkb-bedrijven om open te rapporteren over hun impact op milieu, maatschappij en governance, waaronder de uitstoot van mobiliteit binnen hun organisatie.
Let op: U bent niet verplicht om de internationale zakenreizen mee te nemen in de rapportage werkgebonden personenmobiliteit.
Meer tips
Om de CO2-uitstoot van de internationale zakenreizen in uw organisatie te verlagen, zijn er concrete maatregelen die u kunt nemen. In de vliegwijzer van de Coalitie Anders Reizen, Natuur & Milieu en de Climate Neutral Group staan de maatregelen beschreven. Deze maatregelen zijn onder te verdelen in 3 hoofdcategorieën:
- minder vliegen
- slimmer en duurzamer vliegen
- het vergroenen van vliegen
- over SAF: Duurzame luchtvaartbrandstof - EASA
U vindt hierover meer nformatie via de vliegwijzer op www.andersreizen.nu.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat