Neem de tijd

Laatst gecontroleerd op:
23 juli 2020
Gepubliceerd op:
25 september 2017

Rome is niet in één dag gebouwd. Drempels slechten en barrières doorbreken kost tijd. Met realistische ambities kunnen onderzoekers stappen in de juiste richting zetten.

Marko Hekkert, professor Innovation System Dynamics aan de Universiteit Utrecht, adviseert om multidisciplinaire samenwerking de tijd te geven: "Investeren is nodig in langlopende projecten waarin de onderzoekers de tijd nemen om elkaars toegevoegde waarde uit te testen. De aanvankelijke sceptische houding kan zo overwonnen worden. Veel gammawetenschappers gebruiken geen kwantitatieve modellen.

Er is geen 'quick fix'

Een bètawetenschapper zal dan bijvoorbeeld vragen: "Hoe zeker zijn de voorspellingen en is er geen gevoeligheidsanalyse gemaakt?" Vaak is dat niet mogelijk. "We denken dat het ongeveer zo zit", kan een antwoord zijn van de gammawetenschapper. Een specialist in het doorrekenen van nieuwe energietechnologie vindt dit veel te vaag. Die is gewend om uitspraken te doen als: "Deze technologie zal leiden tot x besparing en we verwachten dat het y zal kosten."

Analyseert een innovatiewetenschapper de slaagkans van een technologie? Dan is het lastig om exacte voorspellingen te doen. Omdat een groot aantal factoren hier van invloed op is. Daarom doet hij niet de uitspraak: "Als je deze stappen neemt en rekening houdt met deze factoren, dan lukt het". De bètawetenschapper verwacht zekerheid en ziet onzekerheid als teken van 'slechte wetenschap'.

Het is dus belangrijk om tijd te nemen om aan elkaar te wennen en elkaars inzichten te begrijpen. Korte projecten leveren niet zoveel op. Minimaal een jaar samenwerken is nodig om kruisbestuiving te krijgen. De culturen zijn te verschillend. Anders belandt het gammaonderzoek in de la."

Vragen over sociale innovatie?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?