Slimme energiesystemen

Laatst gecontroleerd op:
11 oktober 2024
Gepubliceerd op:
2 november 2022

We wekken steeds meer hernieuwbare (duurzame) energie op. Maar omdat de zon niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait, wisselt die hoeveelheid. We gebruiken ook niet altijd evenveel energie. Daarom moet ons energiesysteem in de toekomst slimmer zijn dan ooit. Hoe helpen innovaties hierbij? Op deze pagina inspireren we u met oplossingen die we lokaal en gebiedsgericht met subsidie ontwikkelen. 

Op dit moment kunnen we in Nederland nog altijd vertrouwen op genoeg energie. Om goed gebruik te maken van de duurzaam opgewekte energie, maken we steeds meer dingen elektrisch. Die belasten allemaal ons elektriciteitsnet. Maar naast duurzaam moet onze elektriciteit ook betaalbaar zijn. Een zwaarder elektriciteitsnet is te duur.

We lopen dus wel tegen de grenzen van ons energiesysteem aan. Een slim energiesysteem is daarom nodig, want we willen niets verspillen. Digitalisering speelt hierbij een steeds grotere rol. Het maakt ons energiesysteem slimmer en flexibeler. 

Innovaties waar we aan werken

Subsidies voor innovaties slimme energiesystemen

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidie voor meerjarige samenwerking aan onderzoek met als doel de ontwikkeling van het elektriciteitssysteem te versnellen en de kwaliteit verbeteren gericht op een praktische toepassing binnen 10 jaar.

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidie voor ondernemers die een innovatieve techniek binnen hun bedrijf willen testen in een pilotproject of demonstreren in een demonstratieproject. Uw innovatie moet de CO₂-uitstoot verminderen.

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidie voor ondernemers/eindgebruikers die investeren in een innovatie om grootschalig opgewekte elektriciteit uit zon- en/of windenergie ruimtelijk goed in te passen. Alleen of in samenwerking met bijvoorbeeld de leverancier van de innovatie.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor ondernemers met vernieuwende projecten die leiden tot duurzame energieproductie tegen minder kosten.

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidie voor bedrijven en non-profitorganisaties voor het verminderen van de CO2-uitstoot door hernieuwbare energie te produceren of CO2-verminderende technieken te gebruiken.

Open voor aanvragen

Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.

Indientermijn verschilt per kostensoort.

Open voor aanvragen

Subsidie voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars voor het lokaal en gezamenlijk opwekken van duurzame energie uit zon, wind of waterkracht (voorheen subsidieregeling Postcoderoos).

Aanvragen vanaf 2 april 2024 tot en met 1 november 2024.

MOOI Meet-Up over slimme energiesystemen

Op dinsdag 14 november 2023 presenteerden we de vooruitgang van een aantal MOOI-projecten in de Johan Cruijff ArenA. Een locatie waar bewoners en bedrijven over enkele jaren onderling energie kunnen uitwisselen. Lees het verslag en laat u meenemen naar de toekomst van duurzaamheid en innovatie. 

Meer weten?

Het energie innovatie landschap is altijd in ontwikkeling. Samen met TKI Urban Energy zetten wij opdrachten uit om met onderzoek kennis op te doen en te delen. Een overzicht van deze opdrachten vindt u op:

Kennis elektrificatie van het energiesysteem | Topsector Energie

Vragen over Slimme energiesystemen?

Neem contact met ons op

Op zoek naar inspiratie?

Wij geven u graag wat inspiratie met een video's over 6 projecten Slimme energiesystemen.

Bekijk de video's
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?