Circulair ondernemen: 5 tips voor slim omgaan met innovatieve kennis en intellectueel eigendom
Als circulaire ondernemer speelt u een cruciale rol in de transitie naar een duurzamere en toekomstbestendige economie. Uw innovatieve ideeën zijn daarom nog waardevoller. Als u deze ideeën vastlegt, vormt u een basis die nodig is om uw innovaties succesvol in te zetten, en zo bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Maar waar moet u zoal op letten als u uw uitvinding wilt beschermen? Octrooicentrum Nederland geeft u op deze pagina 5 tips.
Tip 1: denk goed na over welke kennis u deelt
Door het delen van kennis komt u verder en helpt u anderen vooruit te komen. Zeker als circulaire ondernemer wilt u uw ideeën misschien graag delen, om elkaar te inspireren of te helpen innoveren. Maar denk goed na over welke kennis u deelt met de buitenwereld. Heeft u een innovatief idee? Dan kunt u dit via een octrooi beschermen, zodat u uw innovatie én de toekomst van uw bedrijf zeker stelt. Zo ervaarde ook Olivier Gossink, eigenaar van circulaire onderneming Shelduck.
"Toen ik begon met Shelduck, deelde ik alles. Want veel kennis rond 3D-printen is juist open source, vrij beschikbaar voor iedereen. Ik zag octrooien als destructief voor technologische ontwikkeling. Bovendien: mijn doel is een duurzamere wereld en om dat te bereiken, wilde ik mijn innovatie graag delen.
Dankzij de gratis informatie van mijn octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland weet ik nu hoe belangrijk het is om rekening te houden met kennisborging. En ze zette me aan het denken; ik vind het ook belangrijk om uiteindelijk terug te verdienen wat ik in mijn innovatie stop."
Tip 2: stel een geheimhoudingsverklaring op als u waardevolle kennis gaat delen
Heeft u een samenwerkingspartner gevonden, is er vertrouwen en gaat u vervolgstappen zetten? Dan is het misschien nodig om waardevolle kennis te delen. Dat is de kennis die u een concurrentievoordeel kan opleveren. Of misschien wilt u er later octrooi op aanvragen. Met een geheimhoudingsverklaring (ook wel: NDA of non-disclosure agreement) voorkomt u dat een ander er zomaar met uw kennis vandoor gaat. In een NDA legt u vast welke kennis u deelt. Ook staat hier in dat uw samenwerkingspartner daar zorgvuldig mee moet omgaan.
Tip 3: denk op tijd na of u octrooi wilt aanvragen
Octrooi aanvragen staat misschien niet bovenaan uw takenlijstje. Maar het is wel handig om te onthouden dat u de innovatie geheim moet houden als u octrooi gaat aanvragen. De techniek van uw innovatie moet namelijk wereldwijd nieuw zijn. Of het – zakelijk gezien – verstandig is om octrooi aan te vragen, hangt af van uw persoonlijke situatie en de toekomstplannen. U voorkomt in ieder geval dat iemand anders met uw innovatie aan de haal gaat. En met een octrooi op zak kunt u makkelijker kennis delen of samenwerken met grotere bedrijven. Bekijk de video en zie waarom circulaire meubelmaker Cooloo octrooi heeft aangevraagd.
"Wij vinden dat we een zo groot mogelijke impact moeten kunnen genereren met onze techniek. Daarvoor moeten we onze intellectuele eigendommen beschermen en met het octrooi kunnen we onze kennis met de buitenwereld delen."
RICCO FIORITO: Welkom bij Cooloo.
Hier ontwikkelen wij allemaal circulaire materialen en duurzame meubels
op basis van coatingtechnologieën en lokale afvalstromen.
Het is uniek in de wereld. Nog niemand maakt op deze manier meubels.
(Medewerkers brengen coating op meubels aan.)
ELEKTRONISCHE MUZIEK
Alles wat hier ligt, kunnen we maken tot een coating, allemaal afvalmaterialen.
We gebruiken veel leerafval uit de Brabantse leerindustrie,
gerecyclede wijnkurken van drankliefhebbers,
spijkerbroeken, jeans, allemaal houtsoorten, perzikpitten, oude vloeren...
Alles wat we kunnen verkleinen tot de juiste gradatie,
kunnen we coaten tot een meubel of een interieurproduct
en zelfs tennisballen.
(Twee tennisballen botsen tegen elkaar. Iemand schudt geel stof uit een emmer.)
DE ELEKTRONISCHE MUZIEK SPEELT VERDER
Ja, het concept is ontstaan
omdat meubels heel klassiek worden gemaakt, met stofferen en dergelijke.
Dat is heel inefficiënt en moeilijk te refurbishen.
Toen dachten wij: waarom kunnen we de bekleding niet op het meubel spuiten
en dat van afvalmateriaal maken? Zo kun je het makkelijker repareren
en lokaal je afvalstromen toepassen voor een mooi designproduct.
(Ricco schommelt op een grijze stoel.)
Omdat we zelf het concept en de technologie helemaal bedacht hebben,
dachten we: we moeten dit wel op de juiste manier beschermen.
We zijn terechtgekomen bij het Octrooicentrum Nederland.
Zij hebben ons heel goed geholpen
en ons wegwijs gemaakt hoe die octrooiwereld werkt.
Ze hebben een vooronderzoek gedaan
om te kijken welke andere octrooien er bestaan
die misschien lijken op onze technologie.
Voor ons was het heel belangrijk,
want doordat we met zo'n organisatie kunnen samenwerken,
weten we dat ze een objectief, onafhankelijk oordeel kunnen geven.
Daar hebben we heel veel aan gehad
om de juiste richting te kunnen bepalen waar we heen zouden moeten met ons octrooi.
(Een man schuurt een zitbank op.)
Het businessmodel dat we willen ontwikkelen, is die internationalisering.
Wij vinden dat we een zo groot mogelijke impact moeten kunnen genereren
met onze techniek.
Daarvoor moeten we onze intellectuele eigendommen beschermen
en met het octrooi kunnen we onze kennis met de buitenwereld delen.
(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het beeld wordt blauw met wit. Beeldtekst: Ook een gesprek met een octrooiadviseur in jouw regio? rvo.nl/octrooigesprek. Octrooicentrum Nederland Laat innovatie tot haar recht komen)
RUSTIGE MUZIEK
Tip 4: regel ook andere intellectuele eigendomsrechten
Naast octrooien en geheimhouding zijn er nog meer beschermingsvormen die uw bedrijf verder kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan merkenrecht. Uw bedrijfsnaam en het logo op uw producten voegen waarde toe aan uw bedrijf. Of misschien heeft u te maken met auteursrecht of modelrecht?
Tip 5: schakel hulp in van een octrooigemachtigde
Wilt u octrooi aanvragen? Het is dan aan te raden om de expertise van een octrooigemachtigde in te schakelen. Een octrooigemachtigde kijkt wat er te beschermen valt aan uw uitvinding en weet dat op de goede manier technisch en juridisch te verwoorden, zodat u het maximale haalt uit de beschermingsmogelijkheden. Ook kan een octrooigemachtigde u helpen om uw uitvinding in het buitenland te beschermen als u internationaal de markt op gaat.
Maar voordat u de stap naar een octrooigemachtigde zet, kunt u gebruik maken van de gratis informatie van Octrooicentrum Nederland. Een octrooiadviseur kan op maat met u meedenken wat voor u de beste beschermingsmogelijkheden zijn. Ook krijgt u hulp bij het zoeken in octrooidatabanken, zodat u weet wat anderen al beschermd hebben. Zo gaat u nog beter voorbereid het gesprek in met een octrooigemachtigde. Bekijk de video en zie hoe Hydraloop dit aanpakte.
*muziek speelt* Sabine Stuiver – CMO & co-founder Hydraloop: We hebben de Hydraloop ontwikkeld omdat er gewoon wereldwijd een watercrisis is. Het is natuurlijk belachelijk dat we onze toiletten nog steeds spoelen met puur drinkwater. Nou, dit is de Hydraloop, een compact decentraal waterrecyclingsysteem. Dus het is een waterzuiveringsfabriekje voor in je huis, maar ook voor elk ander gebouw. Het behandelt licht verontreinigd water in je huis. Het maakt het water schoon zodat het herbruikbaar water is, en je het gewoon een tweede keer kan gebruiken. Voor toepassingen waar je helemaal geen drinkwater voor nodig hebt, zoals de wasmachine, toiletspoeling en de tuin. *muziek speelt* Beelden testlab Hydraloop. Sabine Stuiver: Om natuurlijk te komen van een idee naar het bedrijf waar we nu staan, dat is behoorlijk complex. RVO heeft ons daar echt ongelooflijk bij geholpen middels subsidies, financiering, maar ook trainingstrajecten. Ja, ik durf echt wel te stellen dat zo succesvol als we nu zijn, dat zou niet zo zijn geweest zonder RVO. En hun kennis en advies. *muziek speelt* Beelden in gebouwd Hydraloop. Sabine Stuiver: Onze samenwerking met RVO is eigenlijk ontstaan in 2015, middels een Partners voor Water subsidie. Een haalbaarheidssubsidie om ons product geschikt te maken voor de Amerikaanse markt. Maar voor onze internationale expansie hebben we dus recent een DHI-subsidie gekregen, en dat is eigenlijk ook om te onderzoeken in de VS om daar een assemblagelijn te creëren. *muziek speelt* Beeld Sabine Stuiver met collega. Sabine Stuiver: Een mooi voorbeeld van training en subsidies is bijvoorbeeld de CES in Las Vegas. Elk jaar gaat er een Nederlandse delegatie met startups en scale-ups naar Vegas toe. Dat wordt gesubsidieerd door RVO en die geeft ook trainingen voorafgaand aan de missie. Amerikaanse vrouw: The winner is: Hydraloop. Amerikaanse man: Congratulations. Sabine Stuiver: Omdat we een product hebben dat we wereldwijd vermarkten, zijn octrooien voor ons natuurlijk essentieel. Maar dat is best complex en daarom hebben wij daarvoor een octrooigemachtigde in de arm genomen om dat voor ons te regelen. Thijs Spigt – Directeur Octrooicentrum Nederland: Hydraloop heeft z’n uitvinding goed beschermd met octrooien en is nu op het punt beland dat ze wellicht ook op andere intellectueel eigendomsrechten focus zouden moeten gaan leggen. Daar kan Octrooicentrum Nederland, onderdeel van RVO, bij helpen. Sabine Stuiver: De komende jaren zullen we de ondersteuning van RVO blijven gebruiken, omdat wij continu blijven innoveren en we hen daar heel hard voor nodig hebben. *muziek speelt en fadet uit* Beeldmerk Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld. Beeldtekst: Ook benieuwd naar de diensten en subsidies van RVO? Ga naar rvo.nl
"Omdat we een product hebben dat we wereldwijd vermarkten, zijn octrooien voor ons natuurlijk essentieel. Maar dat is best complex en daarom hebben wij daarvoor een octrooigemachtigde in de arm genomen om dat voor ons te regelen."
Vragen?
Heeft u vragen over intellectueel eigendom en octrooien? Plan een gratis gesprek in met een octrooiadviseur.
- Ministerie van Economische Zaken