Reageren op projecten met invloed op natuur
Voor projecten die misschien schadelijk zijn voor de natuur is een vergunning nodig. De staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur besluit over vergunningen volgens de Omgevingswet. Soms kiest hij voor een Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure (UOV). Dan neemt hij eerst een ontwerpbesluit. U kunt hierop uw zienswijze geven. Deze neemt hij mee in het definitieve besluit.
Voor 1 januari 2024 nam de staatssecretaris besluiten volgens de Wet natuurbescherming.
Reageren op een ontwerpbesluit?
Voordat de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een definitief besluit neemt, publiceren wij een ontwerpbesluit. Daarin staat het besluit dat de staatssecretaris van plan is te nemen. Over dit ontwerpbesluit kunt u een zienswijze doorgeven. Daarin laat u weten of u het wel of niet eens bent met het besluit. Dit doet u aan de hand van de Omgevingswet. De staatssecretaris neemt uw zienswijze mee in het definitieve besluit.
Waar kunt u nu op reageren?
U kunt nu op deze ontwerpbesluiten reageren:
- Vergunningsaanvraag opwaardering Maaslijn
- Vergunningsaanvraag zandwinning Havenbedrijf Rotterdam
- Vergunningsaanvraag verlenging vergunning Zuidelijke ringweg Groningen 2024
Waarover kunt u een zienswijze doorgeven?
U kunt alleen een zienswijze doorgeven als het over de natuur gaat. In het besluit wordt alleen beoordeeld wat de invloed van het project op de natuur is. Gaat een project bijvoorbeeld over het verbreden van een snelweg in de buurt van een Natura 2000-gebied? Dan kunt u geen zienswijze doorgeven over geluidsoverlast.
Uw zienswijze doorgeven
U geeft uw zienswijze door in ons digitale formulier. Na het invullen kunt u uw gegevens op elk moment terugzien in Mijn dossier. Wilt u uw zienswijze liever op een andere manier doorgeven? Lees hieronder hoe u dat doet.
Hoe u uw zienswijze kunt doorgeven
Zet altijd uw naam en adresgegevens in uw zienswijze. Noem hierbij om welk ontwerpbesluit het gaat. En leg duidelijk uit waarom u het wel of niet eens bent met het ontwerpbesluit, of onderdelen daarvan.
U kunt uw zienswijze ook via de post naar ons sturen. Stuur deze naar:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Afdeling Vergunning en Handhaving
Kenmerk: Vul hier het specifieke kenmerk in van het ontwerpbesluit
Postbus 40225
8004 DE Zwolle
Zorg ervoor dat uw gegevens compleet zijn. Noem de datum, uw naam en adres in de brief en onderteken uw zienswijze. Vertel om welk ontwerpbesluit het gaat en waarom u het er wel of niet mee eens bent. Geeft u de zienswijze als gemachtigde door? Stuur dan ook een ondertekend bewijs van de machtiging mee. Zijn uw gegevens niet compleet? Dan kan de minister voor Natuur en Stikstof uw zienswijze niet meenemen in het definitieve besluit.
U kunt iemand machtigen om uw zienswijze voor u door te geven. U leest hoe u dit doet op Iemand machtigen of gemachtigd worden.
Wilt u uw zienswijze mondeling doorgeven? Daarvoor maakt u een afspraak. Dan kunnen we namelijk de tijd nemen voor uw zienswijze. Zo zorgen we ervoor dat uw zienswijze zo compleet mogelijk bij ons terechtkomt. U maakt een afspraak door het Afsprakenformulier mondelinge zienswijze UOV in te vullen. Wij bellen u binnen 5 werkdagen terug om een afspraak te maken.
U kunt ons ook bellen om een afspraak te maken. Bel naar 088 042 42 42 en kies voor optie 1 en daarna voor optie 4. Vertel dat u een mondelinge zienswijze door wilt geven. Wij schrijven uw gegevens op en bellen u binnen 5 werkdagen terug om een afspraak te maken.
De minister voor Natuur en Stikstof beoordeelt alle zienswijzen die op tijd zijn doorgegeven. Zij reageert hierop met een Nota van Antwoord. Dit is een document waarin alle reacties en antwoorden op de zienswijzen staan. U ziet hierin ook wat er is gewijzigd in het definitieve besluit.
Heeft de minister het definitieve besluit genomen? Dan plaatsen wij het besluit en de Nota van Antwoord op deze pagina. Heeft u een zienswijze doorgegeven? U krijgt bericht van ons als we het definitieve besluit en de Nota van Antwoord gepubliceerd hebben. Wij plaatsen het definitieve besluit ook in de Staatscourant.
Bent u een natuurlijk persoon en geeft u een zienswijze door? Dan zorgen wij ervoor dat uw gegevens niet te zien zijn in de Nota van Antwoord. Geeft u een zienswijze door voor een organisatie? Dan delen we de naam van uw organisatie in het besluit of de Nota van Antwoord.
Reageren op definitief besluit
Bent u het niet eens met het definitieve besluit? Als belanghebbende kunt u hiertegen in beroep gaan. Bent u geen belanghebbende? Dan kunt u in beroep gaan als u op tijd een zienswijze heeft doorgegeven. Verschilt het definitieve besluit inhoudelijk van het ontwerpbesluit? Dan kunt u ook in beroep gaan als u geen belanghebbende bent en geen zienswijze heeft doorgegeven.
U kunt tot 6 weken na de bekendmaking van het definitieve besluit in beroep gaan. Stuurt u uw beroep niet op tijd in? Dan neemt de rechtbank het niet in behandeling.
Hoe u in beroep kunt gaan
U geeft uw beroep digitaal door via Beroepschriftformulier rechtbank. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst DigiD aan.
Bent u een rechtspersoon? Bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv) of een stichting? Of heeft een rechtspersoon u toestemming gegeven om een beroep in te sturen? Geef uw beroep dan per brief door. U kunt het digitale formulier niet gebruiken.
U kunt uw beroep ook via de post insturen. Bij welke rechtbank u dit doet, hangt af van uw woonplaats. Kijk hiervoor op Rechtspraak. Woont u niet in Nederland? Geef uw beroep dan door bij de rechtbank in de plaats waar de minister het besluit nam.
Noteer in uw beroep:
- uw naam en adres;
- het besluit waartegen u in beroep gaat;
- waarom u het niet eens bent met de beslissing;
- wat de beslissing volgens u moet zijn;
- de datum van uw brief;
- uw handtekening.
Stuur de documenten die belangrijk zijn voor de rechter mee met uw beroep. Dit zijn:
- het besluit waartegen u in beroep gaat;
- documenten en foto’s waarmee u uw standpunt uitlegt.
U kunt de rechtbank vragen om een vergoeding voor de kosten die u maakt voor het proces. Noem dit in uw beroep.
Zolang uw beroep in behandeling is, geldt het definitieve besluit. Als u dit vraagt, kan de rechter in deze periode tijdelijk ingrijpen. Dit heet een voorlopige voorziening. U kunt hierom vragen als u uw beroep doorgeeft. Of tijdens de beroepsprocedure. De rechter kan dan bijvoorbeeld besluiten om het uitvoeren van het definitieve besluit uit te stellen. Totdat er een uitspraak is in het (hoger) beroep.
Het is niet verplicht om tijdens de beroepsprocedure een advocaat te hebben. Het mag natuurlijk wel. U kunt ook iemand machtigen om voor u in beroep te gaan. Is uw gemachtigde geen advocaat? Dan stuurt u een schriftelijke machtiging mee met uw beroep.
U kunt tot 6 weken na de bekendmaking van het definitieve besluit in beroep gaan. Stuurt u uw beroep niet op tijd in? Dan neemt de rechtbank het niet in behandeling. Heeft u meer tijd nodig voor uw beroep? Stuur dan binnen 6 weken een brief naar de rechtbank waarin staat:
- dat u in beroep gaat;
- waarom u het niet eens bent met het besluit;
- waarom u meer tijd nodig heeft om in beroep te gaan.
Eerdere ontwerpbesluiten
U kon eerder reageren op ontwerpbesluiten genomen via een UOV-procedure. Hieronder vindt u alle besluiten die de staatssecretaris afgelopen 6 maanden genomen heeft.
- Ontwerpbesluit verlenging vergunning Nieuwe Sluis Terneuzen
- Vergunningsaanvraag zandwinning Noordzee
- Vergunningsaanvraag droppable oyster structures Borssele
- Vergunningsaanvraag werkzaamheden PHS Zuidwestboog Meteren
- Vergunningsaanvraag mosselzaad invangen en opkweken Slaak 4 en 6 Oosterschelde
- Vergunningsaanvraag werkzaamheden Frederikkazerne
- Vergunningsaanvraag boren en in productie nemen nieuwe boorput in blok B16
- Vergunningsaanvraag seismisch onderzoek mijnbouwblokken N4 en M6
- Vergunningsaanvraag voor Rotterdam The Hague Airport
- Vergunningsaanvraag voor Eindhoven Airport
- Ontwerpbesluit vergunning PHS Zuidwestboog Meteren 2024
- Vergunningsaanvraag voor hoogspanningsstation Amaliahaven
- Ontwerpbesluit verzoek Borkumse Stenen
- Definitief besluit vergunningen ensisvisserij in Natura 2000-gebieden
- Vergunningsaanvraag project Q10 Orion
- Vergunningsaanvraag voor verspreiden baggerspecie Gent - Terneuzen
- Vergunningsaanvraag exploitatie Maastricht Aachen Airport
- Ontwerpbesluit vergunning boren en onderhoud platform A12
- Ontwerpbesluit vergunning sidetrack boring of nieuwe put bij platform B13
- Ontwerpbesluit vergunning 3D seismisch onderzoek in de Noordzee
- Definitief besluit vergunning mosselhangcultuur Westerschelde
- Definitief besluit wijzigingsaanvraag aanwijzingsbesluit Veluwe
- Ontwerpbesluit wijziging Toegangbeperkend Besluit Voordelta
- Vergunningsaanvraag voor Lelystad Airport
Alle eerdere besluiten worden ook gepubliceerd op PUC, het publicatieplatform van overheidsorganisaties.