Bangladesh: ontdek uw kansen in de circulaire textielsector
Bent u een ondernemer in de textielsector en/of gespecialiseerd in circulair ondernemen? Heeft u ervaring met ondernemen in Bangladesh? Dan biedt uw expertise unieke zakelijke kansen om de textielindustrie in Bangladesh te versterken. Met uw kennis draagt u niet alleen bij aan innovatie, maar ondersteunt u ook de lokale economische ontwikkeling. Bekijk wat de combitrack Circulaire textiel Bangladesh u kan bieden.
Uitdagingen in de Bengaalse textielsector
Bangladesh is een belangrijke speler in de textielsector. Het land is na China de grootste fabrikant van kleding. Er zijn meer dan 4.000 textielfabrieken, waarvan meer dan 200 erkend zijn als groene fabrieken (door middel van Leadership in Energy and Environmental design (LEED) certificering). Bangladesh is hiermee een koploper op het gebied van duurzame textielproductie.

De sector staat nu op een kruispunt. Handelspartners zoals de Europese Unie vragen kleding- en textielproducenten steeds vaker om zich te houden aan stengere milieuwetten. In de toekomst moet een producent bijvoorbeeld kunnen laten zien uit welke materialen een textielproduct bestaat en waar die materialen vandaan komen.
Nederland wil de ecologisch voetafdruk van textiel halveren. Daarom streeft ons land er ook naar dat in 2025 30% van alle textiel na gebruik wordt gerecycled.
Bengaalse fabrieken zien kansen om meer te doen met textielproductieresten en snijafval. Een groot deel hiervan wordt nu namelijk verkocht aan bedrijven in andere landen. En dat terwijl het in Bangladesh ook van waarde is als het wordt verwerkt tot nieuwe garen (waardoor minder inport van materialen nodig is). Of door te recyclen tot bijvoorbeeld voering voor matrassen.
Nieuwe recycletechnieken gaan de productie van gerecyclede textielmaterialen in Bangladesh een boost geven.
Daarnaast kan de sector ervan profiteren als de bestaande informele recycle sector (ook wel ‘jhut’ sector genoemd) 'geformaliseerd' wordt. Met beter toezicht kunnen de mensen veiliger werken en eerlijker betaald krijgen. Dat helpt om de werkomstandigheden in de sector te verbeteren en lokale recycling van materialen interessanter te maken.
De textielketen heeft daarin wel een uitdaging. De vraag naar textielproducten van gerecycled of natuurlijk afbreekbaar materiaal moet dan wel groeien. Want hoe meer gerecycled textiel wordt verkocht, des te sneller de verandering in de textielindustrie van Bangladesh zal verlopen. Samenwerking binnen de hele keten is daarom belangrijk.
"Het leuke en uitdagende van deze sector is dat je met iedereen tegelijk moet samenwerken, wil je verandering tot stand brengen."
Kortom, als textielbedrijven in Bangladesh meer circulair ondernemen toepassen in hun productie, kan dat op 3 manieren invloed hebben op de hele textielketen:
- De voetafdruk van kleding productie neemt af.
- De waardeketen wordt duurzamer en transparanter.
- De werkomstandigheden van de arbeiders in de textielafvalverwerking verbetert, en er komen betere banen.
Kansen voor Nederlandse bedrijven
De textielsector in Bangladesh heeft interesse om het circulair ondernemen verder uit te breiden. De sector wil dit doen door meer kennisopbouw en betere technologie.
Samenwerking tussen Nederlandse en Bengaalse ondernemers is daarom belangrijk. Nederland is bijvoorbeeld al bezig met de ontwikkeling van Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV). Bedrijven die onder de UPV vallen moeten helpen om afval te verminderen en op te ruimen. (Meer hierover weten? Bekijk de website Business.gov.nl.)
Om textielafval te kunnen voorkomen en verminderen, of juist van waarde te maken, moet er al bij het maken van het kledingstuk worden nagedacht over wat ermee gebeurt nadat het gebruikt is.
Daarom is het waardevol dat Nederlandse bedrijven die textielproducten verkopen – en bedrijven die duurzame innovaties hebben voor het circulair maken van de kledingindustrie – samenwerken met textielproducenten in Bangladesh.
"Veel betrokken Nederlandse bedrijven geloven in een meer duurzame textielindustrie in Bangladesh. De combitrack biedt mogelijkheden om hier gezamenlijk stappen in te zetten."
Voor Nederlandse bedrijven zijn er verschillende concrete, zakelijke kansen:
- Technologieën en systemen voor de traceerbaarheid (transparantie). Dit om waardeketens in kaart te brengen en te voldoen aan toekomstige EU-regelgeving;
- Innovaties om de productie van kleding duurzamer te maken en minder water, energie en chemicaliën te verbruiken;
- Infrastructuur voor textielafvalinzameling en -sortering;
- Recyclingtechnologieën voor (snij)afval in de post-productie;
- Biologisch afbreekbare alternatieven voor materialen in textielproducten;
- Advies over circulaire technologieën en -oplossingen;
- Leveren van groene energie voor textielfabrieken (zoals zonne-energie).

Doelen van de combitrack Circulaire textiel Bangladesh
Het doel van de track is om met behulp van Nederlandse kennis en technologie bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de textielindustrie in Bangladesh. Het streven is dat de sector meer circulair, duurzamer en concurrerender wordt, en ook voldoet aan de nieuwe EU-regels voor textiel.
Ook is het belangrijk dat er goede banen en werkomstandigheden zijn voor mensen die werken in de textielbranche en -afvalverwerking in Bangladesh. Daarom is er extra aandacht voor kansen voor arbeiders, in het bijzonder vrouwen.
Dat betekent ook dat we samenwerken aan ondersteunende wet- en regelgeving. En kansen creëren voor Nederlandse bedrijven. Zoals op het gebied van circulair ontwerpen, productie, recycling van productieafval en traceerbaarheid. De track bouwt voort op de lange samenwerking tussen de Nederlandse en Bengaalse textielsector.
Welke kansen bieden de projecten van de combitrack u?
Concreet bieden de projecten onder deze combitrack u:
- Mogelijkheid tot samenwerking in de Bengaalse textielsector, en bevorderen van circulariteit;
- Uitbreiding van uw lokale netwerk en makkelijker vinden van zakenpartners in Bangladesh;
- Mogelijkheid om uw input te geven over handelsbelemmeringen, zodat deze tijdens gesprekken met overheden kunnen worden aangekaart;
- Sectorkansen op lange termijn door structurele verbeteringen;
- Meedoen aan activiteiten zoals handelsmissies, bezoek aan beurzen, events en kansenseminars;
- Toegang tot marktrapporten en studies.
Win-winsituatie met wereldwijde combitracks
De Nederlandse overheid start in 14 landen een gecombineerde aanpak om handel, investeringen en ontwikkeling te bevorderen.
Die aanpak levert een win-winsituatie op. Aan de ene kant wordt de export- en investeringspositie van Nederlandse ondernemers versterkt. Aan de andere kant wordt geïnvesteerd in oplossingen voor lokale uitdagingen en lokale economische ontwikkeling. Dit draagt ook bij aan het creëren van waardig werk in deze landen.
In verschillende landen is al gestart met de opzet van combitracks. Bekijk welke combitracks er zijn.
Interesse in deze combitrack?
Onze experts gaan graag met u in gesprek. Bespreek uw mogelijkheden!
- Ministerie van Buitenlandse Zaken