Persberichten 2025
Op deze pagina vindt u de laatste persberichten van onze organisatie. Wilt u via e-mail of RSS op de hoogte blijven? Abonneer u dan op onze persberichtenservice. U stelt zelf in over welke onderwerpen u persberichten wilt ontvangen.
Meer nieuws over ons? Volg ons op social media.
Vanaf 1 april kunnen bedrijven en instellingen die vastlopen door het volle stroomnet subsidie aanvragen om advies in te huren en/of investeringen te doen om verder te kunnen met hun groei- of verduurzamingsplannen. Het doel is dat bedrijven door praktische oplossingen verder kunnen, zonder eerst te hoeven wachten op een zwaardere aansluiting op het stroomnet. Voor de regeling is 62 miljoen euro beschikbaar.
Het stroomnet zit op de meeste plaatsen niet 24 uur per dag vol, maar vooral tijdens ‘spitsuren’: als bedrijven en huishoudens tegelijkertijd veel stroom gebruiken, bijvoorbeeld tussen 16.00 en 21.00 uur. Als een bedrijf het stroomverbruik tijdens de spitsuren kan beperken, kan het toch mogelijk zijn om te groeien en/of te verduurzamen. Dat is in de praktijk vaak niet makkelijk om te organiseren; daarom helpt de overheid bedrijven hierbij.
Het kabinet blijft daarnaast inzetten op het zo snel mogelijk uitbreiden van het stroomnet, want in heel Nederland loopt het stroomnet tegen de grenzen aan. Bedrijven met een grootverbruikersaansluiting die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen, bijvoorbeeld om uit te breiden of te verduurzamen, komen op een wachtlijst te staan. Netbeheerders en de overheid werken aan het zo snel mogelijk uitbreiden van het stroomnet, maar dat kost tijd. Het is daarom belangrijk om de ruimte op het stroomnet ook beter te benutten.
Hulp bij advies en investeringen met Flex-e regeling
Met de nieuwe Flex-e regeling kunnen bedrijven en instellingen met een aansluiting vanaf 100kW daarom expertise op locatie inhuren om de mogelijkheden in kaart te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door apparaten aan te sturen om de ‘spits’ op het stroomnet te mijden, warmte of elektriciteit op te slaan op het eigen terrein en/of over te stappen op een ander type contract met de netbeheerder. De regeling vergoedt maximaal de helft van de kosten voor het advies.
Naast advies over wat er mogelijk en haalbaar is, kunnen bedrijven ook steun aanvragen voor de eventuele benodigde investeringen. Het gaat om maximaal 35% van de investering tot een maximaal bedrag van 300.000 euro. Een voorwaarde is dat de oplossing het stroomnet tijdens piekmomenten niet erger mag belasten. Een flexibel contract met de netbeheerder is daarom een vereiste om voor subsidie in aanmerking te komen.
Meer informatie
De Flex-e regeling is vanaf 1 april tot en met 15 oktober 2025 aan te vragen door bedrijven en instellingen met een aansluiting vanaf 100kW op het midden- of hoogspanningsnet via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Meer informatie over de regeling en de voorwaarden is te vinden op onze website.
Een derde van de elektrische rijders overweegt volgend jaar over te stappen naar een brandstofauto zodra de belastingvoordelen verder worden afgebouwd. In 2030, als de fiscale voordelen helemaal wegvallen, zegt bijna 60% niet langer elektrisch te gaan rijden. Dat blijkt uit het jaarlijkse EV- en Berijdersonderzoek, een initiatief van de Vereniging Elektrische Rijders, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek is het meest uitgebreide onderzoek onder elektrische rijders in Nederland, afgenomen onder ruim 3.500 respondenten.
Belastingvoordelen afgebouwd
Eind dit jaar vervalt voor EV-rijders de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting en wordt de korting in de bijtelling beëindigd. Een elektrische auto wordt dan duurder dan een vergelijkbare brandstofauto. Particuliere EV-rijders zullen meer wegenbelasting gaan betalen omdat hierbij wordt uitgegaan van het gewicht van de auto. Hoe zwaarder de auto, des te meer wegenbelasting moet worden betaald. En door de ingebouwde accu’s van elektrische auto’s zijn deze een stuk zwaarder dan de gemiddelde brandstofauto. Ook de zakelijke EV-rijder gaat iets merken in de portemonnee. Doordat de korting op de bijtelling verder wordt afgebouwd, wordt het ook voor hen duurder om elektrisch te rijden.
Een derde van de elektrisch rijders geeft hierdoor aan (absoluut) niet elektrisch meer te willen rijden. Als de korting op de wegenbelasting helemaal wegvalt in 2030, zegt zelfs bijna 60% van de particuliere EV-rijders niet langer voor elektrisch te gaan.
Afhakende EV-rijders
Afhakende EV-rijders zijn een indicatie dat ook potentiële, toekomstige eigenaren van een elektrische auto -de benzinerijders van nu - minder snel zullen overstappen. Dat is zorgwekkend, gezien een groot deel van de beoogde milieuwinst in de sector mobiliteit, moet komen van meer elektrisch rijden.
Geloof in overheidsstandpunt
De overheidsambitie is dat in 2030 alle nieuw verkochte personenauto’s emissieloos zijn, waardoor in 2050 een volledig emissieloos wagenpark mogelijk is. Toch lijkt onder EV-rijders het geloof af te nemen dat de overheid daadwerkelijk elektrisch rijden wil stimuleren. Nog maar 29% van de bestuurders van elektrische auto’s denkt dat het kabinet echt wil dat Nederlanders elektrisch gaan rijden. Dit is een flinke afname ten opzichte van vorig jaar, toen de helft van de respondenten hier nog van overtuigd was.
Over het onderzoek
Er hebben ruim 3.500 respondenten deelgenomen aan het onderzoek van 2024. Particuliere EV-rijders zijn sterker vertegenwoordigd in de enquête dan in het nationale wagenpark van volledig elektrische auto's (67% versus 41% particuliere rijders). 74% van de respondenten rijdt een nieuwe EV, terwijl 26% een gebruikte elektrische auto rijdt.
Over de initiatiefnemers
Het Nationaal EV- en Berijdersonderzoek wordt geïnitieerd door de Vereniging Elektrische Rijders (VER) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De VER, opgericht in 2015, is dé vertegenwoordiger van EV-rijders in Nederland, met als doel het versnellen van de adoptie van elektrisch rijden. De RVO ondersteunt de transitie naar elektrisch rijden door financiële steun, het faciliteren van samenwerkingen en kennisdeling. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is partner in het onderzoek, waarbij zij onder andere betrokken zijn bij de enquête-opzet en -analyse. Dit onderzoek wordt ook gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).
Tijdens de Week van de Circulaire Economie (17 tot 22 maart) lanceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) extra ondersteuningsmiddelen voor ondernemers bij circulaire projecten. Het gaat om 2 kennispleinen. Die brengen alle informatie over plastics en reparatie samen die ondernemers, organisaties en beleidsmakers nodig hebben om circulaire projecten samen succesvol uit te voeren. Hier vinden zij inhoudelijke informatie, evenementen voor netwerken en ondersteuning en relevante subsidie- en financieringsmogelijkheden.
Meer informatie is te vinden via de website van RVO: https://www.rvo.nl/onderwerpen/circulaire-economie
Kennisplein plastics
Het Kennisplein plastics richt zich op ondernemers en onderzoekers die actief zijn in de chemie (polymeren voor plastics, coatings en lijmen). Zij vinden hier alle informatie over de nieuwe ‘circulaireplasticnorm’ (die naar verwachting start in 2027), waaronder de eisen en verplichtingen die de norm voor ondernemers met zich meebrengt. Ook krijgen zij op het kennisplein een uitgebreid overzicht van de steunmogelijkheden binnen RVO, zoals subsidies en andere financieringsopties. Ook is een agenda te vinden, met de aankomende stappen tot de norm in werking zal treden en met evenementen die helpen ondernemers daarop voor te bereiden.
Het Kennisplein plastics is hier te vinden: https://www.rvo.nl/onderwerpen/kennisplein-plastics
Kennisplein reparatie
Het Kennisplein reparatie richt zich op ondernemers in de maakindustrie en elektronica. Het Recht op Reparatie, een Europese regel vanaf 2026, maakt het makkelijker voor klanten om kapotte producten te (laten) repareren in plaats van weg te gooien. Dat betekent voor ondernemers dat er nieuwe regels komen voor de beschikbaarheid van reserveonderdelen, dat zij reparatie-instructies moeten delen en consumenten moeten informeren. Met de informatie van het kennisplein bereiden ondernemers zich optimaal voor op de nieuwe regels. Ook vinden ze een tijdlijn tot de start van het Recht van Reparatie en ondersteuningsopties om ze te helpen met de voorbereiding op deze regel. Zo zijn meerdere soorten financiële steun beschikbaar.
Het Kennisplein reparatie is hier te vinden: https://www.rvo.nl/onderwerpen/circulaire-economie/reparatie
Online bijeenkomst
RVO lanceerde de kennispleinen tijdens de online bijeenkomst Financiële steun bij circulaire projecten op 19 maart. Tijdens deze bijeenkomst vertelden ondernemers hoe zij succesvol de stap naar circulair en naar reparatie-vriendelijke productieprocessen zetten. Ze deelden waarom ze ooit circulair zijn gaan ondernemen, hoe zij hun verdienmodel rond kregen en hoe je samenwerkt in de keten. Ook konden bezoekers een-op-een in gesprek met RVO-adviseurs over de regelingen die beschikbaar zijn.
Meer informatie over de bijeenkomst: https://www.rvo.nl/evenementen/financiele-steun-circulaire-projecten
Over RVO
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers, financiers en andere organisaties in duurzamer, innovatief, internationaal en agrarisch ondernemerschap. RVO voert al jarenlang met succes financierings- en subsidieregelingen uit. De adviseurs van RVO kennen de slimste route van idee tot innovatie, en bieden ondersteuning en advies op het gebied van intellectueel eigendom, netwerken voor nieuwe samenwerkingen, hulp bij wetten en regels, markt- en sectorinformatie en start-up-, handels- en innovatiemissies.
Tussen 2021 en 2024 ontvingen deeptech startups in totaal 956 miljoen euro aan financiering via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO gaf subsidies en kredieten, en hielp ondernemers bij het aanvragen van Europese financiering. RVO voert dit uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Het grootste deel van het geld (594 miljoen) komt voort uit het European Innovation Council (EIC) Accelerator-programma. Ook kwam 18 miljoen vanuit het EIC Transition-programma. RVO is het nationaal contactpunt voor deze Europese subsidieregelingen, die onderdeel zijn van het Horizon Europe-programma van de Europese Commissie. Dat programma wil het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.
De rest van het bedrag kwam voort uit andere regelingen, zoals het Innovatiekrediet (175 miljoen), Seed Capital (80 miljoen), Eurostars (65 miljoen) en Thematische Technologie Transfer (TTT, 24 miljoen). Deze regelingen bieden ondernemers de kans hun innovaties door te ontwikkelen.
Hello Tomorrow
RVO presenteert deze resultaten tijdens Hello Tomorrow, de Europese top voor deeptech die op 13 en 14 maart in Parijs gehouden wordt. Op deze top komen deeptech startups, investeerders, experts uit de industrie en beleidsmakers samen.
Naar de top gaat een grote Nederlandse delegatie: meer dan 65 deeptech bedrijven uit verschillende sectoren zoals ruimtevaart, biotech en energie sluiten aan. Zij reizen mee met Discover Dutch Deeptech, een initiatief van Techleap, TNO, 4TU, Invest-NL en RVO gericht op het versterken van het Nederlandse techlandschap.
Deeptech startups in Nederland
Nederland heeft een leidende positie in technische innovatie. Innovaties die oplossingen bieden voor de transities waar we voor staan en die bijdragen aan duurzame economische groei. Deeptech startups zijn ondernemingen die gebouwd zijn op substantieel wetenschappelijk onderzoek en die vaak langdurige, grote investeringen nodig hebben om door te groeien tot een commercieel bedrijf.
RVO ondersteunt deeptech startups met financiering, kennis en netwerken. Zo is momenteel binnen de Seed Capital-regeling 25 miljoen euro financiering beschikbaar voor startersfondsen die investeren in deeptech ondernemingen. Met deze regeling verstrekt de overheid een renteloze lening met aantrekkelijke voorwaarden voor terugbetaling aan zo’n startersfonds. De overheid verdubbelt de inleg van private investeerders in het fonds. Met deze financiële stimulans krijgen meer deeptech startups de kans om zich te ontwikkelen tot succesvolle bedrijven. Aanvragen kan nog tot 2 april.
Ondernemers lopen tegen complexiteit aan bij handel binnen de EU. Met name de per lidstaat verschillende en soms complexe administratieve procedures en wetgeving maken het ondernemen binnen de EU lastig. 62% van de ondernemers geeft aan tegen complexe administratieve procedures aan te lopen binnen de EU. Bij handel buiten de EU is dit 64%. Dat blijkt uit de Handelsmonitor, een jaarlijks onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder een representatieve groep van internationaal handelende ondernemers.
Een voorbeeld van zo'n complexe procedure zijn de verschillende eisen en procedures voor verpakkingen. Zo krijgen de experts van RVO veel vragen van ondernemers over verpakkingseisen in Duitsland, Frankrijk, België en Spanje. Van de ondervraagde ondernemers is 89% actief binnen de Europese Unie, 70% haalt de meeste omzet uit landen binnen de EU. Een jaar eerder gaf 93% van de ondernemers aan actief te zijn in de EU, 78% haalde de hoogste omzet uit een Europees land. De dienstverlening van het Publieke Economische Netwerk aan internationaal handelende ondernemers veranderde niet; ongeveer 40% van alle dienstverlening vond het afgelopen jaar plaats in Europa.
Waar ondernemers wel duidelijke voordelen zien bij handel binnen de EU ten opzichte van daarbuiten, is op het gebied van grenscontroles. Zo ondervindt 52% van de ondernemers geen hinder van grenscontroles binnen de EU en 18% wel, terwijl dit bij handel buiten de EU gaat om 32% die geen hinder ondervindt en 37% wel.
Ook op het gebied van cultuurverschillen lijkt handel binnen de EU makkelijker te zijn. 20% van de ondernemers ervaart hinder van cultuurverschillen bij handel binnen de EU, 53% ervaart die hinder niet. Bij handel buiten de EU zijn de verhoudingen anders: 27% ervaart hinder, 41% niet.
Impact geopolitiek en economisch klimaat
De wereldpolitiek houdt ondernemers ook bezig. Zo noemen ondernemers het presidentschap van Donald Trump, de verhoogde spanningen tussen de EU en China en de onzekerheid over de nationale politiek als negatieve invloed op hun internationale activiteiten. Opvallend is dat minder dan de helft van de ondernemers negatieve impact van de oorlog in Oekraïne ervaart (43%). Voorheen gaf zo’n twee derde van de ondernemers aan hier last van de hebben.
De ondernemers blijven net als vorige jaren somber over de impact van de economie op hun internationale handel. 46% van de ondernemers ervaart die impact (sterk) negatief. Vorig jaar was dit nog 45%, het jaar ervoor 53%. Slechts 13% van de ondernemers ziet een positieve invloed van de economie op de internationale handel van het eigen bedrijf. Macro-economische problemen waar ondernemers tegenaan lopen, zijn vooral stijgende kosten in transport (44%), energie (38%) en loonstijgingen (37%). Wel hebben veel ondernemers vertrouwen dat ze meer zullen gaan exporteren in de nabije toekomst (79%).
Over het onderzoek
Deze cijfers maken onderdeel uit van de Handelsmonitor, een jaarlijks onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ondernemers die internationaal handelen. Aan het onderzoek deed een representatieve groep van 962 ondernemers mee.
RVO stimuleert, begeleidt en ondersteunt ondernemers die duurzaam, innovatief of internationaal willen ondernemen. Dit doet RVO, in opdracht van ministeries, provincies en de Europese Unie, met meer dan 700 verschillende regelingen. RVO helpt ondernemers die willen innoveren, zowel in Nederland als daarbuiten, met tal van handelsmissies, subsidies en beurzen. RVO ondersteunt elk jaar zo’n 1,9 miljoen ondernemers.
Bekijk de Handelsmonitor 2024
In 2025 stelt de overheid meer geld dan ooit beschikbaar om innovatieve start-ups te helpen succesvol te worden. Het gaat om zo’n 150 miljoen euro, verdeeld over de regelingen Innovatiekrediet, Seed Capital, Thematische Technology Transfer (TTT) en Vroegefasefinanciering (VFF). Deze regelingen staan nu open voor aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO voert de regelingen uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Innovatiekrediet
Vanuit het Innovatiekrediet is dit jaar 50 miljoen euro beschikbaar. Deze financiering is bedoeld voor de ontwikkeling van innovatieve projecten met flinke technische risico’s en een goed marktperspectief. Het Innovatiekrediet maakt innovaties mogelijk die anders – wegens een te groot technisch risico – niet van de grond zouden zijn gekomen. In de meeste gevallen financiert het Innovatiekrediet maximaal 45% van het project. De rest van de financiering moet uit eigen middelen komen.
Dit jaar is in totaal 10 miljoen voor klinische ontwikkelprojecten, 10 miljoen voor technische ontwikkelprojecten en 30 miljoen voor klinische én technische ontwikkelprojecten beschikbaar.
Aanvragen indienen kan tot en met 31 december 2025. Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/innovatiekrediet
Seed Capital
Via de Seed Capital-regeling komt in totaal 45 miljoen euro beschikbaar. Hiervan is 25 miljoen euro bedoeld voor startersfondsen die investeren in deep tech ondernemingen.
Met de Seed Capital-regeling verstrekt de overheid een renteloze lening met aantrekkelijke voorwaarden voor terugbetaling aan een startersfonds. Deze lening is maximaal 12 miljoen euro en heeft een maximale looptijd van 12 jaar. De overheid verdubbelt de inleg van private investeerders in het fonds.
De startersfondsen investeren dit geld in technologische innovatieve start-ups die zich in de vroege bedrijfsfase bevinden. Per start-up kan een fonds tussen de 100.000 en 5 miljoen euro beschikbaar stellen. Met deze financiële stimulans krijgen meer start-ups de kans om zich te ontwikkelen tot succesvolle bedrijven.
De Seed Capital-regeling staat open voor aanvragen tot en met 2 april 2025. Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/seed-capital
Seed Business Angel
Via de Seed Business Angel-regeling komt dit jaar 4 miljoen euro beschikbaar. Met deze regeling geeft de overheid een renteloze lening van maximaal 1 miljoen euro aan een business angel-fonds, met een maximale looptijd van 12 jaar. Minimaal twee en maximaal tien business angels leggen gezamenlijk minimaal 100.000 euro per angel in. De overheid verdubbelt hun totale inleg.
Het business angel-fonds investeert bedragen tussen 50.000 en 500.000 euro per start-up. De fondsen richten zich op technologische innovatieve start-ups in een zeer vroege bedrijfsfase. Naast kapitaal staan de business angels ondernemers bij met hun kennis, netwerk en ervaring.
Aanvragen en meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/seed-business-angel
Thematische Technology Transfer (TTT)
Voor de TTT-regeling is een nieuwe tender gestart waarvoor 40 miljoen euro beschikbaar is. Niet eerder was via deze regeling zoveel geld beschikbaar. Deze financiering draagt bij aan de samenwerking tussen onderzoeksorganisatie en de markt. Het bevordert onderzoeksorganisaties om gezamenlijk te investeren in innovatieve start-ups binnen Nederland. Deze start-ups moeten voortbouwen op de kennis van de onderzoeksorganisaties.
Daarnaast is ook de tender TTT Pandemische Paraatheid gestart. Deze tender is specifiek voor projecten die zich richten op het voorbereiden van Nederland op toekomstige pandemieën. Hiervoor is 8 miljoen euro beschikbaar.
Met de TTT-regeling helpt de overheid meer geld beschikbaar te maken voor start-ups in de risicovolle, eerste ontwikkelingsfase. De TTT-regeling stimuleert dat investeerders en onderzoeksorganisaties elkaar beter vinden en samenwerken, zodat innovatieve vindingen kunnen worden ontwikkeld en naar de markt worden gebracht. Ook helpt de TTT-regeling onderzoeksorganisaties, onderzoekers en studenten in een eerder stadium al inzicht te krijgen in de behoeftes van de markt. Dat moet de kans op succes voor deze start-ups vergroten.
De TTT-regeling staat open voor aanvragen tot en met 15 april 2025. Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/ttt
Vroegefasefinanciering (VFF)
Voor de Vroegefasefinanciering (VFF) zijn voor 2025 ook middelen beschikbaar, in totaal 2,25 miljoen euro. Via deze regeling kunnen starters en mkb-ondernemingen onderzoeken of een idee kans van slagen heeft op de markt. Zo kunnen ondernemers hun idee van de planfase naar de startfase brengen en de volgende stap zetten.
Ondernemers uit Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland kunnen de VFF-lening aanvragen via het landelijke loket op de website van RVO. Ondernemers uit andere provincies kunnen zich bij hun regionale loket melden.
De Vroegefasefinanciering is tot en met 31 december 2025 geopend. Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/vff
Over RVO
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt ondernemers en organisaties die werken aan duurzaamheid, innovatie of internationalisering. RVO voert al jarenlang met succes financierings- en subsidieregelingen uit. De adviseurs van RVO kennen de slimste route van idee tot innovatie, en bieden ondersteuning en advies op het gebied van intellectueel eigendom, netwerken, markt- en sectorinformatie en start-up-, handels- en innovatiemissies.
38% van ondernemers die internationaal handelen, verwacht dat het aanstaande 2e presidentschap van Donald Trump een negatieve invloed zal hebben op de handel. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze groep ondernemers vreest met name hogere importtarieven en andere protectionistische maatregelen. Ook schatten ze in dat bestaande handelsbetrekkingen met de EU geraakt zullen worden en dat de veiligheid en stabiliteit in Europa veranderen door Trumps houding tegenover de NAVO.
Niet alle ondervraagde ondernemers zien een 2e presidentschap van Trump somber in. 16% van de ondernemers denkt dat er een positief effect zal zijn. 27% van de ondernemers verwacht geen impact door de komst van de president en 20% geeft aan het niet te weten. Donald Trump wordt op 20 januari 2025 voor de tweede keer geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten.
Impact Trump op geopolitiek
Ondernemers die positieve of negatieve impact van Trump op internationale handel verwachten, schatten beiden in dat de veiligheid en stabiliteit in Europa mogelijk verandert door Trumps standpunt over de Russische inval in Oekraïne. Ook verwachten ondernemers uit beide groepen dat de herverkiezing van Trump zal leiden tot een andere koers van de Verenigde Staten in de relatie met China.
Maatregelen
Van de ondernemers die negatieve impact verwachten van een nieuw Trump-presidentschap, overweegt 68% om maatregelen te nemen. Maatregelen waar deze ondernemers aan denken, zijn uitbreiding van exportmarkten buiten de VS, aanpassing van prijzen en tarieven, of het verkennen van subsidies of financiële steun voor internationaal ondernemen.
Over het onderzoek
Deze uitkomsten maken onderdeel uit van de Handelsmonitor, een jaarlijks onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ondernemers die internationaal handelen. Aan het onderzoek deed een representatieve groep van 962 ondernemers mee. De gehele Handelsmonitor zal dit voorjaar verschijnen.
RVO stimuleert, begeleidt en ondersteunt ondernemers die duurzaam, innovatief of internationaal willen ondernemen. Dit doet RVO, in opdracht van ministeries, provincies en de Europese Unie, met meer dan 700 verschillende regelingen. RVO helpt ondernemers die willen innoveren, zowel in Nederland als daarbuiten, met tal van handelsmissies, subsidies en beurzen. RVO ondersteunt elk jaar zo’n 1,9 miljoen ondernemers.
De overheid stimuleert ook in 2025 innovaties voor de verduurzaming van het energiesysteem en in de opbouw van een circulaire economie. Zo is er in totaal 414 miljoen euro beschikbaar in de regelingen EKOO, MOOI, DEI+ en HEP. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regelingen uit namens het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG). Met deze regelingen helpt de overheid de CO2-doelstellingen te halen uit het Klimaatakkoord. Ook maken we daardoor de Nederlandse economie sterker en zorgen we voor banen en welvaart.
Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)
De DEI+ is een subsidieregeling voor ondernemers die energie-innovaties willen testen binnen hun bedrijf. Die innovaties richten zich op onder meer minder gebruik van energie in het productieproces of minder CO2-uitstoot. Hieronder vallen verschillende soorten projecten. Van innovatieprojecten voor een flexibeler elektriciteitssysteem tot gebruik van waterstof en van energiebesparing tot circulaire economie.
In totaal is 370 miljoen euro beschikbaar binnen de verschillende DEI+-regelingen. De DEI+ is geopend van 28 januari tot en met 28 augustus 2025. Meer informatie via https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/dei.
Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI), missie Systeemintegratie
De MOOI-missie Systeemintegratie is gericht op projecten die onderzoek en ontwikkeling van specifieke innovatiethema’s stimuleren. Deze specifieke MOOI-openstelling betreft één gezamenlijke regeling op het snijvlak van het opwekken van hernieuwbare elektriciteit, de verduurzaming van de industrie en de integratie van verschillende duurzame oplossingen in het energiesyteem. Er is meer flexibel inzetbare capaciteit nodig bij zowel producenten als afnemers om de balans van vraag en aanbod te behouden. Aanvragers kunnen innovatieve oplossingen onderzoeken en ontwikkelen die twee of meer schakels in het energiesysteem omvatten.
Deze thema’s zijn transport & distributie, opslag & conversie, en grootschalig gebruik. Deze oplossingen moeten bijdragen aan de klimaatdoelen en zich richten op gebruik in de praktijk. De focus moet daarbij liggen op technische, sociale en andere factoren die de slagingskans vergroten.
In totaal is 16,5 miljoen euro beschikbaar voor projecten via de MOOI-missie Systeemintegratie. Geïnteresseerde partijen kunnen een verplichte vooraanmelding doen vanaf 18 maart. Definitieve aanvragen kunnen vanaf 3 juni worden ingediend. Meer informatie via https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/mooi.
Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO)
De EKOO-regeling richt zich op bedrijven die mogelijkheden voor goedkopere, klimaatneutrale en/of circulaire producten en diensten onderzoeken of ontwikkelen. De bedrijven moeten aan deze innovaties werken in samenwerking met andere bedrijven of onderzoekers.
In totaal is 20,5 miljoen euro beschikbaar voor de verschillende thema’s van de EKOO-regeling. Aanvragen voor de thema’s elektriciteit, gebouwde omgeving, industrie en biobased circular zijn geopend van 1 april tot en met 6 mei 2025. De thema’s KIA CE en circulaire plastics zijn geopend van 6 mei tot en met 21 augustus 2025. Meer informatie via https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/ekoo.
Horizon Europe Partnership (HEP)
De HEP-subsidie stimuleert industrieel onderzoek en experimentele ontwikkelingen die helpen bij de energietransitie. De subsidie is als co-financiering beschikbaar voor Nederlandse ondernemers en onderzoeksorganisaties die deelnemen aan de Joint Call 2024 van het Europese Clean Energy Transition Partnership (CETPartnership).
In totaal is 7 miljoen euro beschikbaar in 2025 via de HEP-regeling. Aanvragen kan van 3 maart tot en met 2 april 2025. Meer informatie via https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/hep.
Deze subsidieronde is alleen beschikbaar voor bedrijven en onderzoeksorganisaties die in november 2024 een vooraanvraag hebben ingediend bij de CETPartnership Joint Call 2024. Naar verwachting zal in 2025 wederom een Joint Call 2025 georganiseerd worden. Hierover zal voor de zomer meer bekend gemaakt worden via de website van RVO.