9 winnende projecten tweede ronde One Single Hub

Gepubliceerd op:
27 mei 2022

De One Single Hub regeling richt zich op incubators en accelerators binnen het Nederlandse ecosysteem die zich richten op het verbeteren van de voorzieningen voor innovatief ondernemerschap. One Single Hub wil regionale krachten bundelen om start-ups en scale-ups op een effectieve en efficiënte manier te ondersteunen en bewezen resultaten uit te breiden.

Lees hieronder welke 9 projecten de tweede subsidieronde wonnen en hoe zij met hulp van One Single Hub hun programma's verder uitrollen.

Business Innovation Program Food

Het project richt zich op de opschaling van het Business Innovation Program Food. Dit supportprogramma helpt vroege fase start-ups om hun bedrijfsidee om te zetten tot een gevalideerde business case. Er wordt opgeschaald van 3 provincies tot een nationaal programma, waarbij alle Regionale Ontwikkelings Maatschappijen het programma uitvoeren, samen met Rabobank, Invest-NL en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Na afloop van het opschalingsproject staat deelname open voor vroege fase start-ups uit heel Nederland die met hun bedrijfsidee een positieve bijdrage leveren aan het versnellen van de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem.

ELITE

ELITE helpt ambitieuze scale-ups om beter toegang te krijgen tot kapitaal, kennis en netwerken. Ontstaan in Italië is het uitgegroeid tot een internationaal programma dat meerdere Europese landen met elkaar verbindt. Het programma richt zich op bedrijven die in een vroege fase op zoek zijn naar relatief veel groeikapitaal voor het waarmaken van hun groeiambities.

Ook in Nederland is er veel behoefte aan een betere ondersteuning van deze scale-ups. ELITE helpt hierbij. In het opschalingstraject werken ze samen met NLGroeit, Erasmus Centre of Entrepreneurship en ScaleUp Company. Gezamenlijk bieden zij een platform waarin kennis over het aantrekken- en ontwikkelen van talent, financiering en innovatie gedeeld en versterkt wordt. Leden van ‘ELITE4Netherlands’ krijgen toegang tot educatie, netwerken en kapitaal. Deze bewezen aanpak leidt voor scale-ups  tot meer marge, omzet en personeel.

Money Meets Ideas Brainport

Money Meets Ideas is hét informal investing platform, van Rabobank en KplusV, waar innovatieve start-ups en scale-ups in contact komen met smart money: business angels. Business angels spelen een steeds belangrijkere rol in de financiering van start-ups en scale-ups. Daarom is het van groot belang dat er meer kapitaal beschikbaar komt van beter opgeleide angels.

In de Brainport regio heeft Money Meets Ideas in de afgelopen jaren geïnvesteerd in een regionale community van business angels (ook wel informal investors), dat goed aangesloten is op het lokale ecosysteem. Door de nieuwe samenwerking met VNO-NCW en regionale stakeholders breiden ze dit succes uit en kunnen zodoende meer informal investors enthousiasmeren en interesseren om te investeren. Daarnaast leiden ze hen op om comfortabel te worden met het doen van een investering. En Money Meets Ideas verbindt hen aan regionale ecosystemen. Met deze aanpak komt er meer kapitaal beschikbaar voor innovatieve startende en snel groeiende start-ups en scale-ups.

TechMeUp - samen maken we tech van iedereen!

Er ligt een enorm IT (talent) potentieel dat nog nauwelijks wordt aangesproken. Want, jezelf kunnen omscholen in IT is niet voor iedereen binnen handbereik. Je moet flink investeren. Daarnaast is het pad naar een IT-baan niet altijd duidelijk. Door middel van een samenwerking tussen TechMeUp en Tekkieworden wil het project de huidige succesvolle programma’s opschalen naar de provincies Groningen, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland om zo IT-talent dezelfde mogelijkheden aan te bieden als nu in Metropoolregio Amsterdam. Dit doen ze door IT-opleiders, IT-banen en financieringsregelingen in de nieuwe regio’s inzichtelijk te maken en het activeren van verborgen talent. Ook halen ze financiële blokkades weg die studenten hebben om de overstap te kunnen maken.

YES!Funded

YES!Funded is een integrale dienstverlening voor de werving van private- en publieke financiering voor start- en scale-ups. Door deze 2 vormen van financiering, zogenaamde blended finance, te combineren wordt een belangrijk gat gedicht. Dit in een proces waarin publieke leningen een commitment van investeerders vragen en investeerders zekerheid op rendement vereisen.

YES!Funded richt zich voornamelijk op de deep tech start-ups uit het YES!Delft ecosysteem. Met het opschalingsprogramma wordt deze bewezen aanpak uitgerold naar andere regio’s door de samenwerking aan te gaan met branchevereniging FME en start-up incubator B.Amsterdam.

The Next Women - opschaling van support- en groeinetwerk voor vrouwelijke ondernemers

The Next Women ondersteunt vrouwelijke ondernemers met het starten van een business, het vinden van kapitaal en het runnen van een succesvol bedrijf. Door middel van coachingsessies, masterclasses, pitch competities en business events worden vrouwelijk ondernemers begeleid en ondersteund in leiderschap en ondernemerschap.
Het programma draait vanaf 2009 en heeft ruim 7.000 vrouwelijke ondernemers succesvol ondersteund.

The Next Women zal in het opschalingstraject aansluiten op Mentrojam, een cloudbased community- en mentoringplatform dat slimme tools biedt om learning- mentorprogramma’s succesvol uit te voeren. Mentorjam is opgericht in 2020 en bedient nu al meer dan 40 organisaties en communities die start-ups en scale-ups ondersteunen.
Door de samenwerking wordt het programma beschikbaar in 6 andere provincies waarmee ook vrouwelijke ondernemers buiten de randstad gebruik kunnen maken van de expertise.

DutchBasecamp -internationaal succes voor elke start-up en scale-up in Nederland

Het programma 'De Globaliser' van DutchBasecamp ondersteunt start-ups en scale-ups bij het uitbreiden naar (nieuwe) internationale markten. De start- en scale-ups die deelnemen worden geholpen met het kiezen en valideren van de juiste doelmarkt(en), de strategie om die markten succesvol te betreden en een plan voor de executie van de strategie.

In het opschalingstraject gaat DutchBasecamp in samenwerking met InnovationQuarter het bewezen programma verder uitrollen bij de regionale partners van Trade & Innovate NL, waarmee het programma voor meer Nederlandse start-ups en scale-ups beschikbaar wordt. Zelfs op landelijk niveau. Door de opschaling kan het programma meer maatwerk leveren omdat de deelnemers niet meer regionaal zijn gebundeld . De groepen kunnen samengesteld worden op basis van specifieke thema's. Of bijvoorbeeld groeifase, zodat het programma nog effectiever zal zijn. 

Food Hub

Een landelijke digitale leeromgeving voor agri- en foodondernemers

Food Hub brengt bestaande en nieuwe leerlijnen samen in een digitale omgeving, in samenwerking met externe partners en experts. Bij de Digital Food Hub wordt een interactieve leeromgeving voor start-ups en scale-ups gelanceerd die zich richt op innovaties in de voedselketen.

De leeromgeving is een samenvoeging van succesvolle live supportprogramma’s, waaronder de Village Food Pioneers, Kitchen Republic Academy & Community en de Impact Hub Food Chain Accelerator. Met de samenwerkingen bieden zij een aaneengeschakeld leerprogramma die aandacht besteed aan  alle levensfases. Van idee tot gevestigd bedrijf. Door de digitale leeromgeving worden deze methodes en opleidingen nu ook nationaal beschikbaar.

YES!Talents

Het aantrekken van talent is en blijft voor veel start-ups een grote uitdaging. Talent is schaars en het samenstellen van een gebalanceerd en multidisciplinair team is een moeilijke opgave, maar wel cruciaal voor het slagen en opschalen van de start-up. YES!Talents helpt start-ups uit de provincie Zuid-Holland om zich voor te bereiden op teamuitbreiding, recruitment en andere HR-processen. Dit doen ze middels interactieve workshops.

Dankzij de OSH-subsidie kan deze dienstverlening worden uitgebreid naar onder andere de provincies Groningen en Friesland, met de ambitie om dit in de komende jaren landelijk uit te rollen. In samenwerking met Innofest en Erasmus Centre for Entrepreneurship wordt deze opschaling gerealiseerd. Door de krachten van de 3 organisaties te bundelen, kan de beschikbare kennis van teams en HR-zaken voor start-ups worden gevalideerd en relevant worden gemaakt voor start-ups in alle sectoren. Daarnaast bouwen de partners een landelijke talent database, worden zoveel mogelijk kennisinstellingen aangehaakt en krijgen start-ups meer exposure door prototypes van hun oplossingen te testen tijdens evenementen van Innofest. Op deze manier wordt het voor start-ups makkelijker om in contact te komen met potentieel talent en worden talenten tegelijkertijd gestimuleerd om een carrière in ondernemerschap na te streven.

Bent u tevreden over deze pagina?