Sla uw elektriciteit op

Gepubliceerd op:
15 november 2024

Wanneer u elektriciteit over heeft, kunt u deze opslaan in een batterij. Deze elektriciteit gebruikt u dan op een later moment. Dit is vooral handig wanneer u uw eigen elektriciteit opwekt met zonnepanelen of windmolens. Bijvoorbeeld omdat u geen extra stroom kunt afnemen door netcongestie. Zo heeft u mogelijk minder stroom nodig van het elektriciteitsnet. Hoe gebruikt u energieopslag en wat kost dit?

Wanneer kunt u energieopslag gebruiken?

U slaat de energie op in een batterij. Deze batterij plaatst u in of bij uw bedrijf. Daarvoor zijn veiligheidsmaatregelen nodig, en toestemming van de gemeente. Dit betekent dat u energieopslag kunt gebruiken als u deze punten kunt afvinken:

  • U heeft genoeg ruimte voor een batterij in of naast een gebouw.
  • U heeft genoeg tijd en elektriciteit om de batterij te laden. U kunt bijvoorbeeld uw batterij laden in de nacht, wanneer u geen elektriciteit verbruikt. 
  • U heeft toestemming van de gemeente voor het plaatsen van een batterij.
  • De plaats van de batterij op uw locatie is brandveilig.

Welke stappen neemt u?

Energieopslag regelt u in 6 stappen:

  1. Breng uw energievoorziening in kaart. Verzamel en onderzoek uw energieverbruik (nu en uit het verleden). 
  2. Onderzoek of energieopslag past bij uw bedrijf. Gebruikt u bijvoorbeeld veel elektriciteit? En heeft uw verbruik veel piekmomenten? Dan zou een batterij technisch mogelijk zijn. Controleer ook of u genoeg geld heeft om te investeren in energieopslag. Een energieadviseur kan u hierbij helpen.
  3. Zoek een leverancier met kennis en ervaring van energieopslag. 
  4. Bespreek met uw netbeheerder de mogelijkheden voor energieopslag. Wilt u bijvoorbeeld met uw energie handelen op de energiemarkten (uw energie verkopen bij schaarste)? Laat dan de netbeheerder weten dat u als ondernemer van energie extra flexibliteit kunt leveren. Wanneer u met de netbeheerder afspraken maakt over uw flexibliteit (bijvoorbeeld door niet te handelen op piekmomenten), dan krijgt u hiervoor een vergoeding. Lees meer over een capaciteitsbeperkend contract.
  5. Vraag uw gemeente of voor elektriciteitsopslag een vergunning nodig is. Dit hangt af van de locatie en grootte van de energieopslag, maar ook van de gevolgen voor het milieu. Is er een vergunning nodig? Vraag deze dan op tijd aan. Stem dit goed af met uw gemeente en netbeheerder.
  6. Houd uw energieverbruik goed in de gaten. Zo controleert u het effect van uw maatregelen controleren. U bepaalt dan opnieuw of er meer mogelijkheden zijn voor een slimmere energievoorziening.

Wat kost energieopslag?

De totale investeringskosten zijn doorberekend naar een prijs per megawattuur (MWh) opgeslagen energie. De berekening is gebaseerd op grootschalige batterijen die meer dan 1 MWh kunnen opslaan. De verwachte kosten voor batterijsystemen zijn tussen de € 190 en € 600 per MWh opgeslagen elektriciteit. Ondanks de kosten, kan deze investering later voordelen hebben. Zo kan energieopslag u geld besparen of opleveren. Bijvoorbeeld door te handelen op energiemarkten. Lees meer over investeren in een batterij

Vraag advies aan een energieadviseur

Wilt u hulp bij het toepassen van energieopslag? Neemt u dan contact op met een energieadviseur. Die helpt u bij het in kaart brengen van de energiestromen in uw bedrijf.

Zoek een energieadviseur bij u in de buurt

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?