Nationale Iconen

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2020
Gepubliceerd op:
27 maart 2015

De ontwikkeling van de kunstnier. De uitvinding van bluetooth. De bouw van de Deltawerken. Stuk voor stuk baanbrekende innovaties waar Nederland trots op is. Nationale Iconen hebben de potentie van deze klasse te worden.

Eind 2019 benoemde het kabinet in de derde editie de bedrijven Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber tot Nationale Iconen. Inreda Diabetic bedacht een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes, Ioniqa ontwikkelde een proces voor het oneindig hergebruiken van plastic PET-afval en Hiber ontwierp een satellietnetwerk waardoor het Internet of Things (IoT) overal ter wereld te gebruiken is.

Eerder bekroonde Nationale Iconen

In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Toen werden in de Ridderzaal 4 innovaties bekroond: gekweekte stamcellen – Levende Biobank van de stichting HUB, onderzoek voor quantum computing en quantum internet van QuTech, Hybride aardappel - Een nieuwe veredelingstechniek, toegepast op aardappelzaad van Solynta en een nieuwe manier om dieren en mensen te vaccineren van Bioneedle.

In 2016 werden Blue energy van REDstack (energie uit water), Growboxx van Groasis (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse van ASML (medische isotopen) bekroond tot Nationaal Icoon. In totaal zijn er nu 10 Nationale Iconen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de competitie.

Op dit moment is aanmelden voor de Nationale Iconen niet mogelijk. Zodra dat wel kan leest u het op deze pagina.

Bent u tevreden over deze pagina?