Rijksbreed Loket Kennisveiligheid
Werkt u bij een kennisinstelling? En heeft u vragen over internationale samenwerking? Neem dan contact op met het Rijksbreed Loket Kennisveiligheid. Dit loket biedt hulp aan iedereen die verbonden is aan een kennisinstelling met vragen over kansen, risico's en praktische zaken van internationale samenwerking.
Waarom het Loket Kennisveiligheid?
In Nederland ontwikkelen we veel waardevolle kennis en technologie. Daar zijn we zuinig op en dus beschermen we het. Dat doen we onder andere met het Loket Kennisveiligheid. Dit loket is een bundeling van alle expertise van de Rijksoverheid op het gebied van kennisveiligheid. Zo kunnen we eenduidige antwoorden en adviezen bieden.
- Kan een internationaal samenwerkingsverband leiden tot ongewenste overdracht van kennis en technologie? Daar is sprake van als zo'n overdracht een bedreiging vormt voor onze nationale veiligheid.
- Is er sprake van ongewenste beïnvloeding van onderwijs en onderzoek? Zulke beïnvloeding brengt onze academische vrijheid en sociale veiligheid in gevaar.
- Kleven er ethische kwesties aan de samenwerking? Die kunnen een rol spelen bij samenwerking met landen die de grondrechten van mensen niet respecteren.
Sinds 2022 zijn alle Nederlandse kennisinstellingen verplicht aandacht te besteden aan de kennisveiligheid. Daarbij hoort het aanwijzen van een portefeuillehouder kennisveiligheid op bestuursniveau en het instellen van een adviesteam kennisveiligheid, met daarin onder meer een (kennis)veiligheidscoördinator. Het Loket Kennisveiligheid onderhoudt goed contact met deze vertegenwoordigers van de kennisinstellingen. Het loket heeft voor deze groep bovendien een learning community opgezet. Deze groep wisselt actief kennis uit, met onder meer een (besloten) kennisbank, e-learnings en eigen bijeenkomsten en webinars.
Voor wie?
U kunt vragen stellen aan het loket als u voor een kennisinstelling werkt, in uw werk te maken heeft met internationale samenwerking, en in deze samenwerking kansen en (veiligheids)risico's tegen elkaar moet afwegen. We raden u aan eerst de kennisveiligheidscoördinator van uw instelling te benaderen. Vragen aan het Loket Kennisveiligheid kunt u stellen via het contactformulier. Het Loket Kennisveiligheid is ondergebracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij stemmen uw vraag af met de betrokken ministerie(s).
Wat is kennisveiligheid?
Met kennisveiligheid bedoelen wij: het voorkomen van ongewenste overdracht van kennis en technologie die negatieve gevolgen hebben voor onze nationale veiligheid en de Nederlandse innovatiekracht.
Ook gaat het om verborgen beïnvloedings- en inmengingsactiviteiten van de lokale overheden (foreign interference) in het hoger onderwijs en de wetenschap. Zulke beïnvloeding kan leiden tot vormen van (zelf)censuur met als resultaat een aantasting van de academische vrijheid.
Daarnaast draait kennisveiligheid om ethische kwesties die te maken hebben met de samenwerking met personen en instellingen uit landen waar grondrechten niet worden gerespecteerd. Onderzoekers van uw instelling lopen dan het risico betrokken te raken bij de ontwikkeling van technologie die in deze landen wordt ingezet voor de onderdrukking van eigen burgers.
Landneutraal
Het loket is niet land-gebonden. U kunt dus vragen stellen over internationale samenwerking met alle landen. Het loket geeft geen advies over de aanstelling van individuele onderzoekers en/of de toelating van individuele studenten. Dit betekent ook dat het loket geen documenten die persoonsgegevens bevatten (zoals cv’s) in ontvangst kan nemen.
Stel u vragen op Rijksbreed Loket Kennisveiligheid
Op de website van het Rijksbreed Loket Kennisveiligheid vindt u meer achtergrondinformatie over kennisveiligheid en antwoorden op veelgestelde vragen.
U kunt uw vragen stellen aan het loket via het contactformulier van de website van het Rijksbreed loket kennisveiligheid.
Antwoord op uw vraag
Wij behandelen de vragen op volgorde van binnenkomst. Wij streven ernaar u binnen 3 werkdagen een inhoudelijke reactie te geven.
Het kan gebeuren dat wij uw vraag moeten afstemmen met betrokken ministerie(s). In dat geval kan het langer duren voordat wij uw vraag inhoudelijk kunnen beantwoorden. Wij houden u hiervan op de hoogte.
Meer informatie
Achtergrond
- Kamerbrief over maatregelen kennisveiligheid in hoger onderwijs en wetenschap (pdf)
- VSNU Kader Kennisveiligheid Universiteiten (pdf)
- Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit (pdf)
- Dreigingsbeeld Statelijke Actoren (pdf)
- European Conduct for Research Integrity (pdf)
- Nationaal Actieplan voor Diversiteit en Inclusie (pdf)
- Algemene beveiligingseisen voor defensieopdrachten (pdf)
- Exportcontrole: SIPRI gids over software en technologieoverdracht (pdf, Engelstalig)
Praktische bronnen
- Kamerbrief over voortgang en vooruitblik aanpak kennisveiligheid hoger onderwijs en wetenschap
- Nationale Leidraad Kennisveiligheid (bijlage bij Kamerbrief over voortgang en vooruitblik aanpak kennisveiligheid hoger onderwijs en wetenschap)
- Dcypher: het cybersecurity samenwerkingsplatform voor onderzoek en innovatie in Nederland (Engelstalig)
- Sanctiemaatregelen (EU Sanctions Map, Engelstalig)
- Voor dienstreizen naar het buitenland: AIVD-brochure uit 2010 (pdf)
- China Defense Universities Tracker van het Australische ASPI (Engelstalig)
- Kamerbrief over uitgangspunten in samenwerking met de Russische Federatie en Belarus (pdf)
Voorbeelden van internationale ranglijsten en indices
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Ministerie van Defensie
- Ministerie van Justitie en Veiligheid
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Ministerie van Economische Zaken