Exportregels en producteisen Zuid-Korea
U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Zuid-Korea exporteren. Wat moet u allemaal regelen? En hoe zorgt u dat uw product aan de producteisen voldoet? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Zuid-Koreaanse markt.
Zuid-Koreaanse producteisen
Voordat u uw producten naar Zuid-Korea laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Zuid-Koreaanse eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt worden gebracht.
Waar moet uw product aan voldoen?
Producten die u naar Zuid-Korea exporteert, moeten aan verschillende producteisen voldoen. Daarbij is er een onderscheid tussen normen en certificaten.
- Normen zijn specifieke, vaak technische producteisen, bijvoorbeeld voor de drukbelasting van bouten en moeren.
- Certificaten omvatten vaak een bredere producteis, zoals de veilige werking van een boormachine.
Voldoen aan standaarden en normen
Nationale normen (ook wel standaarden) zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat (geïmporteerde) producten in een land voldoen aan bijvoorbeeld eisen voor veiligheid.
Exporteert u industriële goederen naar Zuid-Korea? Dan krijgt u te maken met de normen en kwaliteitseisen van het Korean Agency for Technology and Standards (KATS). Als u voedings- en levensmiddelen exporteert, bepaalt het Ministry of Food and Drug Safety (MFDS) de productspecifieke eisen.
Meer weten over hoe u aan Zuid-Koreaanse standaarden en normen voldoet? Kijk in de online portal Access2Markets. Onder het kopje 'Standards' vindt u meer informatie. Vul eerst het land en de HS-code in.
Zuid-Koreaanse verpakkings- en etiketteringseisen
Bij de export van uw product krijgt u te maken met eisen rond de verpakking en etikettering. Het gaat bijvoorbeeld om de taal op het etiket, informatie over het land van oorsprong of de uiterste houdbaarheidsdatum. Deze eisen zijn vaak alleen in de Koreaanse taal beschikbaar. Daarom is het belangrijk met de importeur duidelijke afspraken te maken over verpakking en etikettering van de goederen.
Verpakkingsmateriaal
Voor houten verpakkingsmaterialen gelden strenge eisen. Ze moeten voldoen aan de internationale norm voor fytosanitaire maatregelen.
Etiketteringseisen
Zuid-Korea accepteert de oorsprongsaanduiding 'EU' of 'EC' niet. Alleen de vermelding van specifieke lidstaten is toegestaan. Voor producten van Nederlandse oorsprong kunt u de oorsprongsaanduidingen 'Made in the Netherlands' en 'Made in Holland' gebruiken.
In de portal Access2Markets vindt u meer informatie onder het kopje 'Packaging, Marking and Labelling Requirements'. Access2Markets geeft specifieke informatie over de etiketteringseisen op het gebied van:
- voedsel
- tabakswaren
- alcoholische dranken
- medische producten
- cosmetica
- elektronica
Uw producten exporteren naar Zuid-Korea
De uitvoeraangifte
Als u uw producten gaat exporteren buiten de Europese Unie, moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).
Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.
Levering en Incoterms: het logistieke proces
Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen. Bekijk de informatie over Incoterms (KVK) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).
Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels
De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:
- producteisen
- registratie van de exportproducten
- benodigde exportdocumenten
- vergunningen
- invoerrechten
Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Access2Markets.
Wilt u weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Bekijk dan het speciale onderdeel over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en land in.
Exportdocumenten in Nederland
U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.
Certificaat van oorsprong
Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong bewijst u uit welk land uw product komt.
Meer weten over het certificaat van oorsprong, of wilt u er een aanvragen? Bekijk de informatie van de KVK.
ATA-carnet bij tijdelijke invoer
Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto-, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.
Lees hoe u een ATA-carnet aanvraagt bij de KVK.
Andere exportdocumenten
Bekijk het overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten op de website van ondernemersvereniging evofenedex.
Exportdocumenten in Zuid-Korea
Documenten voor inklaring
Zijn uw goederen bij de Zuid-Koreaanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De portal Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations'. Denk onder andere aan:
- een handelsfactuur;
- een douaneaangifte;
- het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill bij luchtvracht);
- een paklijst.
Tot slot: wat mag u niet invoeren?
Zuid-Korea telt niet veel goederen die verboden zijn om in te voeren. Op de website van de Zuid-Koreaanse douane vindt u een overzicht van de verboden goederen. Ook kunt u kijken op de portal Access2Markets. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Zuid-Korea mag exporteren.
Export- en keuringscertificaten
In sommige gevallen heeft u naast de juiste exportdocumenten, ook extra export- en keuringscertificaten nodig. Bijvoorbeeld bij farmaceutische, plantaardige of dierlijke producten. In Nederland geeft een aantal organisaties export- en keuringscertificaten af. U kunt bij deze instanties navragen of en welke certificaten u nodig heeft. Bekijk ons overzicht met keuringsinstanties en waarvoor u bij hen terecht kunt.
De zoekhulp van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legt uit aan welke eisen uw producten moeten voldoen als u ze naar Zuid-Korea wilt exporteren. Bekijk de exporthulp voor planten, plantmateriaal en fruit en voor dieren, dierlijke producten en diervoerder.
Kijk ook in de portal Access2Markets of er momenteel maatregelen gelden in Zuid-Korea. Vul eerst de HS-code en het land in.
KC-certificering voor elektrische apparaten
Het eerder genoemde agentschap KATS is verantwoordelijk voor de Korea Certificate of KC-certificering die in Korea voor elektrische apparaten geldt. Voor meer informatie en het verkrijgen van deze certificaten kunt u terecht bij verschillende bedrijven.
Kijk voor informatie over certificaten ook in de portal Access2Markets onder het kopje 'Standards'. Vul eerst de HS-code en het land in.
Handelsrelatie EU - Zuid-Korea
De EU heeft een grootschalig handelsakkoord met Zuid-Korea. In de 'European Union – South Korea Free Trade Agreement' staan onder andere afspraken over verlaging of afschaffing van invoerrechten.
Meer weten over dit akkoord?
- Bekijk de informatie over de overeenkomst op Access2Markets.
- Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Gebruik dan ook de portal Access2Markets.
- Lees op onze pagina Profiteren van handelsakkoorden in 5 stappen hoe u van dit akkoord gebruik kunt maken.
- Bekijk de mededeling van de douane over het handelsakkoord (pdf).
- Bekijk het overzicht van de handelsrelatie tussen Zuid-Korea en de EU van de Europese Commissie.
- Lees het document De vrijhandelsovereenkomst EU-Korea in de praktijk (pdf) van de Europese Commissie.
Meer weten?
- Evofenedex biedt een overzicht van verschillende certificaten.
- De Zuid-Koreaanse douane biedt veel informatie over wat u nodig heeft als u naar Zuid-Korea wilt exporteren.
- Zuid-Korea is ook aangesloten bij de International Organization for Standardization (ISO).
Vragen over exporteren naar Zuid-Korea?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken