Wat betekenen de Amerikaanse invoertarieven voor u?

Laatst gecontroleerd op:
8 april 2020
Gepubliceerd op:
24 oktober 2019

Handelsbelemmeringen kunnen uw bedrijf in de weg zitten. Importtarieven maken uw producten bijvoorbeeld duurder voor uw buitenlandse klanten. Zo heeft de Verenigde Staten per 18 oktober 2019 extra heffingen ingevoerd voor import uit de EU. Deze pagina geeft u meer informatie over de situatie en de mogelijke gevolgen voor uw onderneming.

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven, vooral als u zakelijke belangen heeft in de VS. Aan de hand van 5 vragen behandelen we het conflict tussen de VS en de EU over de steun aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus.

Heeft u vragen over handel met de VS? Neem dan contact op met één van onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de risico's en kansen op de Amerikaanse markt.

Wat is er precies aan de hand?

De VS en de EU zijn sinds 2004 verwikkeld in een conflict over staatssteun aan vliegtuigbouwers. Het conflict begon toen de VS de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vroeg zich uit te spreken over de steun van 4 EU-lidstaten aan Airbus, een Europees bedrijf. Een paar maanden later heeft de EU hetzelfde gedaan voor de steun door de VS aan het Amerikaanse Boeing.

De WTO heeft zowel de EU als de VS op de vingers getikt, omdat de WTO-regels niet zijn nagevolgd. In de Airbus-zaak heeft de WTO bepaald dat de VS jaarlijks voor $ 7,5 miljard (€ 6,9 miljard) aan heffingen op Europese producten mag opleggen. Een uitspraak in de Boeing-zaak wordt binnen enkele maanden verwacht. Waarschijnlijk krijgt de EU ook toestemming om heffingen op te leggen op Amerikaanse import.

De EU verwacht grote negatieve effecten voor bedrijven en consumenten. Het opleggen van extra tarieven draagt volgens hen niet bij aan een oplossing voor het conflict. De EU wil het conflict het liefst diplomatiek oplossen.

Wat maakt deze heffingen zo bijzonder?

Het conflict rondom Airbus/Boeing en de heffingen vindt plaats in een gespannen handelssituatie, zowel op mondiaal niveau als tussen Europa en de VS. Dat maakt het risico groter dat de situatie uit de hand kan lopen.

De VS legde al eerder verschillende heffingen op. Bijvoorbeeld in maart 2018 op staal en aluminium uit de EU. De opgelegde tarieven waren in strijd met de WTO-regels. Ook dreigde de VS eerder met extra heffingen op auto-onderdelen.

Welke landen en producten worden geraakt?

Invoertarieven zijn vaak niet alleen een economisch, maar ook een politiek middel. Het kan dus zijn dat de heffingen producten raken die weinig tot niets met het oorspronkelijke conflict te maken hebben.

De VS raakt met het heffen van invoertarieven een aantal strategische producten. Zo gaat het vooral om producten uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Deze landen hebben namelijk het grootste belang in Airbus. Nederlandse producten worden tot nu toe minder hard geraakt. Dit kan in de toekomst echter veranderen.

Het CBS meldde op 4 december 2019 dat Frankrijk het hardst wordt geraakt door de tarieven. Nederlandse ondernemers lijken weinig last te hebben van de tarieven. Met name specifieke kaassoorten vallen onder de heffingen. Goudse en Edammer kaas, een groot deel van de Nederlandse kaasexport, zijn vooralsnog uitgezonderd van de heffingen.

Wilt u weten welke producten op de lijst staan? Bekijk de lijst met getroffen producten (pdf) en het bijbehorende nieuwsbericht van de Amerikaanse handelsgezant.

Om te checken of er tarieven zijn op uw specifieke product, kunt ook uw land en productcode invoeren in de Access2Markets Database van de Europese Commissie. Meer uitleg vindt u op onze pagina over de Access2Markets Database.

Wanneer gaan de heffingen in en voor hoelang?

De extra heffingen zijn ingevoerd per 18 oktober 2019, voor onbepaalde tijd.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Heeft u vragen over de tarieven?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?