Exportregels Verenigde Staten: wat regelt u in Nederland?

Laatst gecontroleerd op:
17 februari 2022
Gepubliceerd op:
16 mei 2019

U heeft uw voorwerk gedaan en uw product voldoet aan de eisen van de Amerikaanse markt. Hoe zorgt u ervoor dat uw product daar ook daadwerkelijk terechtkomt? Hieronder vertellen we u meer over de belangrijkste zaken die u in Nederland moet regelen.

Om uw product naar de Verenigde Staten (VS) te exporteren moet u een aantal zaken regelen. Op deze pagina vindt u wat u moet regelen in Nederland of bij Nederlandse instanties. Op de pagina Exportregels Verenigde Staten: invoerverplichtingen vindt u wat u moet regelen in de VS of bij Amerikaanse instanties.

Denk aan de uitvoeraangifte

Als u goederen die op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht of in Europa zijn gemaakt, wilt exporteren naar de VS, moet u hiervan aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Zorg ervoor dat u dit op tijd doet. U moet namelijk eerst toestemming van de Douane krijgen voordat u goederen mag uitvoeren. Lees verder over de uitvoeraangifte op de website van de Douane.

Waarom moet u uitvoeraangifte doen?

U moet uitvoeraangifte doen als u producten naar de VS wilt exporteren. Dit heeft te maken met de handelsverplichtingen die Nederland in Europees of internationaal verband is aangegaan. Zo mogen sommige goederen misschien niet naar de VS vervoerd worden. Met een uitvoeraangifte bewijst u dat u aan deze verplichtingen voldoet.

Welke exportdocumenten vraagt u aan in Nederland?

Exportdocumenten zijn een breed begrip. Vele zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert. Verder biedt evofenedex een uitgebreid overzicht van exportdocumenten.

Hieronder lichten wij enkele belangrijke exportdocumenten toe die u in Nederland aanvraagt. Met deze documenten kunt u – of uw klant – aantonen dat goederen een bepaalde herkomst hebben.

Certificaat van oorsprong: duidelijkheid bij handelspolitiek

De VS blokkeert of beperkt soms de import van producten van andere landen om (handels)politieke redenen. Bij dit soort handelsbeperkingen wordt vaak de term niet-preferentiële oorsprong gebruikt. Zo gelden er op dit moment importheffingen op staal- en aluminiumproducten uit de EU. Ook zijn er extra importheffingen voor veel producten met Chinese oorsprong.

Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Zo bewijst u indien nodig dat uw product geen niet-preferentiële oorsprong heeft. Meer weten over het certificaat van oorsprong of wilt u er één aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong.

Geen oorsprongsdocument voor uw product?

Kunt u de oorsprong niet aantonen? Dan kunt u geen gebruik maken van een eventuele preferentiële oorsprong. In dat geval geldt het zwaarste importtarief. Dit kan betekenen dat de invoerbelastingen hoger uitvallen. In het uiterste geval kan het zijn dat uw producten de Verenigde Staten niet in mogen.

ATA-carnet en tijdelijke invoer

Voor tijdelijke invoer van goederen in de VS kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures.

U vraagt een ATA-carnet aan bij de KVK. In de VS mag u het ATA-carnet wel gebruiken voor beroepsmateriaal, handelsmonsters en doorvoer, maar niet voor tentoonstellingsmateriaal en postverkeer. Lees meer over het ATA-carnet gebruiken op de website van de KVK.

Betalen voor tijdelijke invoer

In de VS moet u een borg betalen bij tijdelijke invoer. Bij terugkeer geldt dan de regeling terugkerende goederen. Op de website van de Amerikaanse douane vindt u meer informatie over het meenemen van een product voor een tentoonstelling of beurs in de VS.

U kunt misschien ook de regeling Temporary Import under Bond (TIB) gebruiken. Met een TIB kunnen goederen het land in zonder dat er invoerrechten over betaald hoeven worden. Op de website van de Amerikaanse douane staat meer informatie over de TIB-regeling. Hier vindt u ook een beschrijving van de procedure (pdf), zie hoofdstuk 6, pagina 30. Het beste kunt u hiervoor contact opnemen met een Amerikaanse douaneagent (customs broker) of een eigen douane-expediteur (evofenedex.nl).

Productcertificaten

Afhankelijk van uw product heeft u soms een productcertificaat nodig om naar de VS te kunnen exporteren. Hiermee kan de Amerikaanse douane controleren of uw product aan de eisen voldoet. Sommige van deze certificaten vraagt u aan bij Nederlandse instanties. Bij welke instantie u moet zijn leest u op de pagina Producteisen in de Verenigde Staten. Let op dat de producteisen in de VS kunnen verschillen per staat.

Levering & Incoterms: kies de juiste voorwaarden

Om de goederen ook daadwerkelijk bij uw klant in de VS te krijgen, moet u het logistieke proces goed regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms® gebruiken.

Wat zijn Incoterms?

Incoterms zijn gestandaardiseerde leveringsvoorwaarden die kunnen worden toegevoegd aan het koopcontract tussen u en de kopende partij. Het zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van levering van de goederen. Incoterms zelf zijn geen wetgeving. Maar door een referentie naar de Incoterms toe te voegen aan het koopcontract worden de Incoterms-afspraken wel juridisch bindend.

Meer informatie over Incoterms

De Incoterms worden opgesteld en bijgewerkt door de International Chamber of Commerce. Deze organisatie heeft een handig overzicht met veelgestelde vragen over Incoterms. Ondernemersvereniging evofenedex heeft informatie over de verschillende varianten van Incoterms. Welke Incoterm het beste bij uw situatie past, hangt onder meer af van de gekozen transportvorm en de gewenste verplichtingen. Het is verstandig om u hierover te laten adviseren.

Meer informatie

Op zoek naar meer specifieke exportinformatie over de Verenigde Staten? Access2Markets (A2M) is een belangrijke bron voor informatie over Amerikaanse exportregels, invoertarieven en producteisen. Als u nog niet eerder met A2M hebt gewerkt, helpt ons stappenplan u op weg.

Meer informatie vindt u ook op onze pagina Producteisen in de Verenigde Staten.

Let op: de A2M is voor de VS niet altijd volledig. Zo kunnen de producteisen in de VS verschillen per staat. Ook zijn er vaak producteisen die niet verplicht zijn, maar wel sterk aan te bevelen. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met één van onze Amerika-adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?